Ikit
Sama prawda. Lepiej kupic a7r. Na pewno.
Tym bardziej ze adapter czesto mniejszy bedzie i duuuuużo tańszy. Chyba ze z założenia mamy chęć uzywac tylko pojedynczych staroci z jednej stajni.
Ale sam nie wiem. Bo wiem co wyczytałem tylko w necie. A tam bzdury czesto że szok. Każdy to z reszta chyba wie

że lepiej sprawdzic samemu lub kogoś nie anonimowego (znajomy) zapytać. Dlatego Twoja opinia jako "używacza" jest tak cenna.
Ja moge tylko zapewnić, ze używanie na a6k 50mm (np N50/1.8E lub N50/2) na adapterze jest super wygodne, a N180/2.8 zachowuje (nadal w dx) wszystkie swoje pozytywne aspekty.
No i ten 16-50...dla wymagających odradzam. Do cykania za to bedzie super. Tyle wiem, bo juz sprawdziłem
Jest tylko jeden aspekt.
Cena puszki...wielkość pliku (a7r).
Ps.
Jesli priorytetem jest szerokość, to oczywiscie (mz) seria A ktora ma wiecej zalet niz dx.
Jesli portretowe ogniskowe, crop styknie.
Trza wybrac. Jak całe życie

Oczywiscie mysle o rożnych szklach i plesniakach.
-------------------------------------------------------
Samo spieranie sie co lepsze czy dx czy ff, nie ma chyba sensu.
-------------------------------------------------------
(Focilem chyba na wszystkich popularnych formatach. Kazdy sie nada. Jesli puszka działa, i mamy wymagane szkło.)
Emocji bedzie co nie miara przy wyborze dx czy ff. A widzimy ze i jednym i drugim mozna dać rade, albo gniota zrobić. Chociaz zachowując spoko luzik (hehe) mozna pogadac

ja tam chętnie
A bokeh ? No moze ff bedzie górą.
Ale na olku z Heliosem nawet sie da. Wiec dx tez chyba potrafi. Nie mam jeszcze adaptera na m42 do nex. Mam do N i z N na m42. Niestety nie ma nieskończoności i obrazek jakis taki sie robi...byle jaki. Jak m42 na N bez soczewki (?).
Skontaktuj się z nami