Czasu nie mam jakoś, ale ustosunkuje
się.
Niedorzeczności piszesz.
Dx plus te wspomniane 50mm to niestety nie 50mm
ale - ekwiwalent tych 50mm dla ff. Tak więc teges...
zagalopowałeś sie.
Daj nam portret na ff i np 35mm taki sam ciasny. Na ff, nie z dx.
Wówczas bedziesz stał w opozycji do zasad tradycyjnego portretu.
( zapytaj w sklepie o ogniskową do portretu dla ff, a usłyszysz to samo ) i bedzie Ci wolno naśmiewać sie z wyznawców ff. Dodam, ze ja do nich nie należę. Mam nawet Olka...i uzywam...
A tak, to takie pisanie dla pisania i tyle.
Po drugie:
Czy mi sie wydaje, czy kolejne zdjecie tez jednak dałeś z ff i 85mm ?
Jakos nie widac związku z tym, co pisałeś... Ale cóż.
Widac tak ma juz być. Nie zrozumiemy się...ja prosty facet jestem. Żadna ze mnie "awangarda"...
Co do portretu :
Powtórzę sie, ale tradycyjnie to 85mm dla ff. I kazdy powie to samo.
Sam jak widac robisz zupełnie tradycyjnie. Jedyna roznica to fakt, ze na filmie, choc tez jak widac, nie wszystko. (Doskonale to zreszta rozumiem, ze uzupełniasz focenie cyfrowo. Sam tez tak zawsze robie.)
Z reszta nie wiem po co, skoro skany do netu dajesz, tracąc wszystko co analog daje.
Być może jeszcze w sofcie i tak dłubiesz. Nie wiem. Ale wówczas, to juz by nie było analogowo i koszernie.
Idąc dalej
Udowadniasz ze na cropie tez mozna. Wiadomo przeciez ze mozna. I różnicy pomiędzy wspomnianym cropem a mf w necie niemal nigdy nie widać. Więc po co sie w koszta ładować, to nie wiem. Ale kto bogatemu zabroni ?
I nie pisz ze lubisz i ortodoksyjnie focisz na filmie. Bo jak widac cyfrowo tez cykasz. Wiec (ponownie) teges...
Sumując:
Nie kazdy musi lubic te 85mm dla ff w portrecie. Ja na przykład nie lubie.
Co nie zmienia postaci sprawy.
Tak samo jak z szerokim kątem na przykład. To, ze dla kogoś te 35mm to nie bedzie szeroko, nie zmienia postaci sprawy - że tradycyjnie - mówimy o 35mm jako o szerokim...na ff oczywiscie.
W sumie nie powinien nic pisać.
Ale mam chwile w koncu i wolne ręcewięc do kawy się popisałem hehe
Na koniec rowniez uprzejmiepodziękuje ze info, ze ramie, ze głębia, ze anatomia...
zarówno anatomię zaliczyłem, jak rowniez tematykę głębi ostrości jeszcze w szkole
ale na pewno zawsze ktoś skorzysta
Ps.
Fujana 35/1.7 kupiłem.
Wymiata !!!![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami