Hę? Że kto przyjechał?
Szukaj
Hę? Że kto przyjechał?
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Raw (jako dane z matrycy) faktycznie nie ma żadnego balansu bieli. Bo raw to nie obrazek jako taki, tylko dane do stworzenia prawdziwego obrazu RGB. Matrycy jest wszystko jedno, co jest białe (lub szare) a co nie jest.
Plik Raw (jako całość) oprócz "surowych" danych z matrycy, zawiera balans bieli w postaci metadanych, czyli "wskazówek" jak aparat widział daną scenę i jak proponuje on wywołać danego rawa.
Dokładnie tak. Można sobie ustawić w wywoływarce, żeby narzucała jakiś WB, albo zgody z metadanymi z aparatu ("as shot"), albo preset (słonecznie, sztuczne), albo zdefiniowany przez użytkownika. Ale jakoś te surowe dane muszą być zinterpretowane, żeby program mógł wyświetlić obrazek, a nie ciąg zer i jedynek![]()
W niektórych wywoływarkach (np raw therapee) można obejrzeć sobie raw bez wywołania, wybierając opcję "bez demozaikowania".
Przyznam, że miałem chwilę zwątpienia i już chciałem robić przesiadkę na Z 16-70, potem myślałem nawet poważnie nad Fuji XT-10 z 18-55 ale ostatecznie raczej zostanę z Nexem i kitem (no może w czarnego 18-55 zainwestuję). Mój NEX nie jest zły i to raczej moja wina, że nie potrafię wykorzystać jego możliwości. Jedyne co mi przeszkadza to, że w 5R nie mogę mieć jednocześnie wizjera i flasha. Zatem pora na A6000 lub coś innego jeśli ma się pojawić w niedalekiej przyszłości. Rozumiem, że po ostatnich premierach to już chyba na następcę A6000 w tym roku nie ma co liczyć?
A6000 na razie zostaje, natomiast następca Nex 7 jest spodziewany lada dzień... mniej więcej od lutego.
Ja w tym tygodniu nabywam a6000 ponieważ powziąłem informację, iż następcy a6000 nie będzie do jesieni. Źródła owej informacji nie mogę Wam zdradzić bom ręczył słowem, ale ja wiarę w swym źródle pokładam. Kłóci się to z lansowaną przez SAR mapą drogową i tajnymi, wykradzionymi z sony informacjami (wiecie ile Ewoków musiało zginąć?), że nowy APSC w czerwcu być ma. Powiem Wam tylko, że przyczyną odroczenia daty premiery a7000 było zdarzenie, że przy kręceniu 4K ze stabilizacją trzyosiową tak się aparat rozgrzał, że japońskiemu technikowi wypalił w dłoni znamię, które ma pomóc w odnalezieniu w starożytnych ruinach mitycznego Ostrego Zooma.
Musisz mieć dobre źródło informacji albo jesteś po 3 lampkach wina, a że za wcześnie na wino to jednak Ci wierze ;p
Napisz to na SAR jako komentarz do artykułu, wywołasz burzę w szklance wody.
Przy poniedziałku?! Wypraszam sobie. Błaznuję nie tylko po winie ;P
A źródło to samo, co mi w marcu czekać kazało, tom jak ta kania wypatrująca dżdżownic, czekał. Czekać i tak dłużej nie mogę, bo biorąc pod uwagę czas na możliwość kupienia w Polsce (jeśli ogłosiliby dziś, to pewnie połowa sierpnia), mam ważny wyjazd a z pożyczonym jeździć już nie chcę. Ale może się też okazać, co wielce prawdopodobne, że rzeczywistą datę premiery a7000 zna tylko kilku skośnych panów. Ze szlabanem na sake do dnia premiery, ma się rozumieć.
Skontaktuj się z nami