Mam prośbę...nie traktuj mnie jak kretyna, sugerując mi coś czego nie powiedziałem/napisałem. Uważne czytanie wypowiedzi innych - też byłoby wskazane.
Po pierwsze nigdzie nie napisałem że nie rozważam jaśniejszych szkieł - problem w tym że wyboru dużego nie ma chcąc zachować zalety tak małego korpusu.
Po drugie opisałem sytuację gdzie każdy zysk na jasności szkła ma znaczenie. Dodajmy ze zwykle jest tak że to zumiki rzeczywistą jasność maja dużo gorszą od tej teoretycznej opisanej na szkle. Co może być dodatkowym problemem bo zamiast 3.5 masz efektywne 4-4.5. W stałkach bywa różnie ale generalnie jest lepiej.
Owszem celowałbym w szkła 1.8 2.0 - tu nie ma co dyskutować i chyba to jest logiczne. Co nie zmienia sytuacji że szkła z 2.8 i tak sa w moim przypadku lepszym wyjściem niż zumik.
Kolejna sprawa to twoja sugestia żeby użyć lampy. No i tu mam zagwozdkę. Albo nie czytasz co inni piszą , albo nie masz pojęcia o czym piszesz.
Jeżeli nie czytasz uważnie, to napiszę jeszcze raz - piszę o planie filmowym/dokumencie.
Jeżeli nie wiesz co się z tym wiąże to moja szczera rada.... Zawsze zostawiaj lampę błyskową w domu. Bo jak przyjdzie ci do głowy błysnąć przy robieniu zdjęcia (na ujęciu,lub próbach) to po prostu wypier... cię z planu. Pomiędzy ujęciami - nastrzelasz sobie obciachu
Czy ktoś miał w ręku/uzywał mitakona 24mm 1.7 ?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami