Przeszła człowiekowi myśl o zdradzie nexa na rzecz fuji, no ale tam nie ma żadnej sensownej 50ki, 18/2 super, ale co do tego.
Szukaj
Przeszła człowiekowi myśl o zdradzie nexa na rzecz fuji, no ale tam nie ma żadnej sensownej 50ki, 18/2 super, ale co do tego.
A potrzebujesz tę 50-tkę? Jest 56/1.2 dające idealny odpowiednik portretowego 85mm, masz 35/1.4 do ogólnych rzeczy, budżetowe sigmy 19 i 30 w razie czego, 23/1.4, 27/2.8. Z dłuższych 60/2.4 macro i sigmę 60/2.8. No i wszelkie pleśniawe 50-tki;p
56/1.2 - za wielkie/ciężkie/drogie, potrzebuję ekw. ok 75-90mm ze światłem 1.8 ostatecznie 2.
35/1.4 - nie lubię "50mm"
23/1.4 - za wielkie/ciężkie/drogie
pleśniaki powoli odstawiam na kliszę
Sigm niestety niet!![]()
Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 15-01-2015 o 15:20
A co całą rzeszą fotoamatorow takich jak, hmmm...ja, których nie stać na FF i szkła do tego? Wybierać między mikromatryca kieszonkowkieszonkową? Jak pojawiły się nexy, aparaty małe i z matrycą aps-c to wszyscy z tego wątku się na to rzucili. Teraz bezsens? Jasne, lepsze jest lepsze od gorszego. Ale to co mamyme nexach jest naprawdę super![]()
http://rmn1.pl Sony i telefon.
Wiadomo, że fajnie trochę poeskalować w dyskusji
Ale poważnie: sytuacja się nieco zmieniła uprawniając do tego typu konstatacji w momencie gdy zabijany przez smartfony rynek kompaktów zaczęto ratować stosując środki oczekiwane przez prosumerów od dawna - większe matryce, jasne szkła, możliwość rezygnacji z automatyki itp. Kompakty takie jak RX100 Sonego, LX100 Panasonica czy nowe Canony G zabierają niestety małym bezlusterkowcom 95% sensu, a tzw. kitowego sensu 99%, spychając całą klasę na niszowe pozycje.
Bezlusterkowiec powinien zawalczyć tym, co nieosiągalne w klasie kompaktów premium - szkłami spoza standardowego zakresu oraz - nic na to nie poradzę, że to mnie i dużą resztę cholernie jara - kreatywną głębią ostrości. Wobec ograniczonych możliwości zapewnienia sobie tego ostatniego przez ultrajasne szkła o sensownym gabarycie, naturalną jest ucieczka czy też powrót do prawdziwego zgniłego kompromisu jakim jest format 35mm.
To powiedziałem ja, posiadacz bezlusterkowca APSC![]()
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 15-01-2015 o 17:13
Mariusz, czyzbys uważał, ze obrazek z obecnego rx100 jest lepszy niż z 5n, ktorego miales? Jeśli mozesz, opisz różnice w dwóch zdaniach![]()
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Nie. Jest oczywiście gorszy, tyle że jest to w praktyce bez znaczenia. Bo nie jest gorszy o klasę jak kiedyś a już tylko o trochęW innych parach natomiast sprawa jest ciekawsza - powtórzę się, ale moim zdaniem Panasonic wypuszczeniem LX100 spuścił całe u43 w klozecie.
Skontaktuj się z nami