Close

Strona 1214 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2147141114116412041212121312141215121612241264131417142214 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 12 131 do 12 140 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Raczej z podróży.

Jak Woytek napisał, w blurb.
    A teraz - czemu, zamiast wspierać rodzimą, robotniczo-chłopską spółdzielczość, dajesz zarobić imperialistycznym krwiopijcom? Wolna Europa mówi, że to dzięki Tobie będą mieli na paliwo do latających fortec, by znów nas stonką zasypać...
    Czyżbyś aż tak zraził się Kserkopem? Wszak to nie jedyny PGR, poza tym, o ile mi wiadomo, przez Twoją między innymi sprawę pewien towarzysz musiał pójść sobie stamtąd na piechotę...
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Nie wiem czy po trzech albumach chce mi się szukać nowego wykonawcy. Firmy w Polsce, które świadczą podobne usługi są ukierunkowane na kotleciarzy, ofertę mają zagmatwaną, a podliczając wszystki koszty wychodzi podobnie. Tymczasem blurb, ma jasną i precyzyjną ofertę, wspiera oprogramowanie, którego używam i jest pieruńsko szybki. Wydrukowanie i dostarczenie do moich rąk zajmuje około tygodnia, w ostatnim przypadku 8 dni. Cena 260 zeta może nie jest specjalnie atrakcyjna, ale biorąc pod uwagę profesjonalizm obsługi, warto tyle wydać, zwłaszcza, że u nas nie jest specjalnie taniej.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

I ten post należałoby przykleić w "Rynku..."
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Już raz wyraziłem zdanie, że ja się bardzo cieszę z EOG, bo nie ma problemów z robieniem zakupów w Europie. Zostałem zakrzyczany, jakto źle robię, że nie wspieram polskiego rynku i w związku z tym nie jestem patriotą i przez takich jak ja nigdy w Polsce nie będzie dobrze. Swojego zdania nie zminiłem, ale z polskimi, patriotycznymi końmi się kopać nie zamierzam.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

No właśnie, "dobre bo polskie" czy "dobre bo dobre"?

Podobno w latach 70-tych, gdy brytyjski przemysł motoryzacyjny dołował, i prawie nic nie produkował, ciągle strajkując, a jakość samochodów była poniżej wszelkiej krytyki, patriotyczni Brytyjczycy przylepiali sobie na autach nalepki: "I am proud, I bought British". Podobno trzeba było być naprawdę wielkim patriotą, by je kupować...

Domyślnie

Arches

Monument Valley

Ostatnio edytowane przez egoiste ; 03-12-2014 o 23:56

Domyślnie

egoiste - Świetna ta brama a i dwa kolejne zdjęcia mi się podobają
    Ale smaka na jakiś wyjazd robicie, chyba się złamię;p

Domyślnie

To ja wrócę jeszcze do dywagacji sprzętowych . Spędziłem dużo czasu nad ustawieniami i już wiem co jest przyczyną tego że mój obiektyw 16-50 dawał taką kaszanę na rogach. Kupiłem Nexa z myślą że raz na zawsze pożegnam się z obróbką i robiłem tylko w JPEG-i i tutaj wyszedł problem. Otóż jak pisałem wcześniej aparat programowo usuwa zniekształcenia po bokach w trybie JPEG i robi to w tak katastrofalny sposób że dla mnie jest to nie do zaakceptowania. Myślałem że problem leży w obiektywie, ale przypiąłem wczoraj 18-55 w MM i było dokładnie to samo. I zapaliła mi się czerwona lampka że coś nie tak może być albo z ostrzeniem, albo z aparatem. Po kilku próbach ustawień przełączyłem w tryb RAW i tu wielkie zdziwienie - 16-50 stał się nagle świetnym szkłem. Ostrość dobra od prawej do lewej już od F4, no po prostu niebo a ziemia. W dodatku wydaje mi się że jest szerzej bo nie ma już tej agresywnej korekty zniekształceń z JPEG-a. Do tego w RAW dystorsja nie jest wcale tak duża, spodziewałem się gorszej. Więc napiszę sprostowanie - z kitami nie jest tak źle. Ja jestem miło zaskoczony zmianą w RAW. Co prawda są tacy którzy z korekty zniekształceń są zadowoleni, ale ja mając lustro i kilka mniejszych aparatów jeszcze się nie spotkałem z takim mydłem na bokach jakie dawał JPEG. Sądzę że nawet w 10-18 będzie podobnie bo po prostu programiści Sony chyba na kacu tworzyli program korygujący. Nie miałem aparatu w rękach który robiłby to gorzej Trzeba będzie się pożegnać z JPEG-ami, ale myślę że warto bo obrazek jest naprawdę zadowalający. I szkła jak się okazuje też wcale nie są złe. Mój 16-50 stał się nagle Zeissem
    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.

Domyślnie

No i jeszcze jest kwestia tego z jakiej odległości się robi zdjęcia.
    Na małych PZ zachowuje się podobnie do fujijana... ostrość nie jest w płaszczyźnie, tylko sferyczna (sferyczna płaszczyzna hehe)

Domyślnie

Hm to ciekawe spostrzeżenie. Ja mam wyłączoną korektę dystorsji bo nie byłem pewien czy ma to sens jak jeszcze miałem nakładkę fisha i już mi tak zostało;p Z tym że nie wiem czy w ogóle się dało wyłączyć tę korektę z e16-50, na pewno lepiej to robić na kompie zamiast polegać na małej mocy przerobowej aparaciku który ma to zrobić migiem żeby móc robić kolejne zdjęcia
    Ostatnio się zastanawiam czy właśnie nie robić rawów i zamieniać je hurtowo w LR na ładniejsze niż umie zrobić aparat jpgi a poprawiać dodatkowo tylko jeśli trzeba. Na razie robię raw+jpg ale jpg nie jest tak dobry jak sam opcja samego jpga w aparacie (jakość extra/fine czy coś).

Strona 1214 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2147141114116412041212121312141215121612241264131417142214 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów