Close

Strona 1198 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1986981098114811881196119711981199120012081248129816982198 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 971 do 11 980 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

neck, blaciej,
    Jeśli by to miało jakoś pomóc w wyborze: nie miałem nigdy ani jednego, ani drugiego, ale miałem Sigmę 4-5,6/10-20, i chyba 90% zdjęć z niej zrobiłem przy ogniskowej 10 mm lub w pobliżu (11, 12), więc praktycznie nie korzystałem z tego, że to zoom, funkcjonowała jak stałoogniskowy obiektyw superszerokokątny. Trochę też przeszkadzała mi jej niewielka jasność. Myślę więc, że jasny stałoogniskowy obiektyw byłby lepszym wyborem.

Domyślnie

A czemu nie Rozmawiacie w ogóle o Samyangu 10mm? Byłoby szerzej niż 12. http://www.samyang-europe.com/new-pr...ang-10mm-f-2-8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    neck, blaciej,
    Jeśli by to miało jakoś pomóc w wyborze: nie miałem nigdy ani jednego, ani drugiego, ale miałem Sigmę 4-5,6/10-20, i chyba 90% zdjęć z niej zrobiłem przy ogniskowej 10 mm lub w pobliżu (11, 12), więc praktycznie nie korzystałem z tego, że to zoom, funkcjonowała jak stałoogniskowy obiektyw superszerokokątny. Trochę też przeszkadzała mi jej niewielka jasność. Myślę więc, że jasny stałoogniskowy obiektyw byłby lepszym wyborem.
    Coś w tym jest. Jak używałem wcześniej aparatu kompaktowego z kilkukrotnym zoomem to jechałem cały czas na najszerszym kącie - 24mm, no i odkryłem w sobie zamiłowanie do szerokich kadrów

Cytat Zamieszczone przez kts19 Zobacz posta
    A czemu nie Rozmawiacie w ogóle o Samyangu 10mm? Byłoby szerzej niż 12. http://www.samyang-europe.com/new-pr...ang-10mm-f-2-8
    Cięższy, większy, droższy. Coś jest mniej popularny niż S12.
    A5000, 16-50 PZ, SEL 20 2.8

Domyślnie

Dzięki wielki za linki i Wasze propozycje. Będzie lektura na wieczór.
    Co do Sigmy to widziałem wiele fajnych obrazków na konkurencyjnym forum, cena też jest ok, ale nie z nexem na codzień Przy wejściu w lustro jak najbardziej. Choć ostrością wygrywa Tokina.

Coraz bardziej się przekonuje, że Nexa stać na wiele, przy dobrej obróbce jeszcze na więcej. Może nie wszystkim się te zdjęcia spodobają ale daje link. Są też i fotki z SEL 10-18. Szkoda tylko, że taka jest cena tego szkła a używek ostatnio nie widziałem.

https://plus.google.com/photos/+Trey...69813661838625

Domyślnie

A ja widziałem 4 dni temu używkę 10-18 za 2150zł a wcześniej było za 2180zł i nikt nie chciał...

http://allegro.pl/sony-e-10-18-mm-f-...770072137.html

Domyślnie

widocznie źle szukałem...

Domyślnie

Neck,
    absolutnie nie namawiam do tej akurat Sigmy - to duży obiektyw, przeznaczony do lustrzanek, a z Samsungiem NX używałem jej przez adapter, i była to niezgrabna kombinacja. Chodziło mi o to, że z całego jej zakresu używałem głównie najszerszych kątów, więc jej zoom "marnował się", i pewnie lepszym rozwiązaniem byłby obiektyw stałoogniskowy 10-12 mm, który do tego jeszcze byłby jaśniejszy.
    Samsung 10 mm to obiektyw przeznaczony do lustrzanek, więc w połączeniu z bezlusterkowcem jest niepotrzebnie duży. Samsung 12 mm jest zaprojektowany do bezlusterkowców, jest więc mniejszy, a do tego jaśniejszy i tańszy. Przydałby mi się taki szerokokątny obiektyw i do lustrzanki, i do bezlusterkowca; dwóch obiektywów raczej nie kupię, więc fajnie byłoby kupić jeden, do lustrzanki, i używać go z bezlusterkowcem przez adapter. W ten sposób pozostałby dla mnie tylko Samyang 10 mm.

Domyślnie

Za to ja mam dylemat.
    W końcu dałem n5n do serwisu po ochlapaniu. Szkody wyceniono początkowo na 400zł ale okazało się że trzeba więcej wymienić (w razie naprawy wymieniono by było złącze do LCD, procek i/lub płytę główną, ogólne czyszczenie korozji) i skończy się na 580zł, z wysyłkami wyjdzie w sumie 610zł... I tak nie wiem czy naprawiać.
    Używki 5N w takim stanie (przed zalaniem;p) chodzą za ok. 750-800zł, a same działające po aparacie bateria z ładowarką są warte ok. 150zł więc naprawa na odsprzedaż ma mało sensu bo musiałbym jeszcze doliczyć koszty prowizji za sprzedaż, włożyć w nią trochę czasu i wyjdę gdzieś na zero.
    Druga opcja to naprawić dla siebie i mieć backup, aparat do zadań specjalnych gdzie grozi zalanie, piasek czy kurz, a dodatkowo to wciąż mniejszy i lżejszy aparat od a6000 więc jest wygodniejszy do noszenia 'na codzień' a generuje przecież też świetny obrazek mimo że AF słabszy, matryca o działkę gorsza, a rozdzielczość mniejsza. No i to bardziej ekologiczna postawa niż wywalanie wszystkiego jak się tylko zepsuje, za to bardziej zbieracka bo kończy się na dwóch aparatach;p
    I trzecia opcja - nie naprawiać, nie wkładam w aparat dodatkowych pieniędzy, nie ryzykuję że coś innego się w nim zepsuje i będę miał kolejne koszty (np. kółko nastaw może zacząć przeskakiwać, zdechnie wyświetlacz, matryca albo migawka (ma ok. 30k zdjęć). Tylko trochę szkoda jakoś...

Co radzicie? 5N bardzo lubiłem, chwaliłem sobie dotykowy wyświetlacz którego do dziś mi brakuje w a6000.

Natomiast docelowo myślę o zestawie w którym oba aparaty które mam mają niepewna pozycję:
    - pełna klatka bezlustrowa (pewnie A7 bo tańszy i uniwersalniejszy niż dwa pozostałe) - do zabawy manualami (w końcu bez cropa) i LAEA4+ szkła których mi brakuje w systemie (albo są nieprzyzwoicie drogie na FE) typu długie macro, jakieś tele f2.8 albo z 300-400mm na końcu, jakieś fajne jasne stałeczki minolty
    - uzupełnienie A7 czyli - zastosowanie wakacyjno-codzienne - coś mniejszego i lżejszego, do używania z dobrymi szkłami apsc (szkła FE mi na razie nie pasują, są za duże do noszenia codziennego, a matryca apsc wystarcza jakościowo), i jak mnie AF w A7 nie zadowoli to z lepszym AFem.
    I tu nie jestem pewien czy a6000 będzie miała sens, to dobry aparat jako jedyny ale są od niego mniejsze i lżejsze z równie dobrym AFem, coś koło a5000, może późniejsze nex5tki. Natomiast jak AF by nie był kluczowy to taki n5n by może dał radę mimo upierdliwego menu, wolniejszego działania i mniejszej ilości guzików, tylko nie wiem czy krok w tył w ergonomii używania i sporej ilości detali które uwierały w n5n wypali...

Chyba trzeba cały ten badziew sprzedać i kupić RX1 z magazynkiem baterii i dodatkowym wizjerem;p
    http://camerasize.com/compact/#468,487.429,ha,t

Domyślnie

A ja jeszcze o 10-18... Czy to "normalny" obiektyw, czy taki "plastyczny" jak pz?

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
    NIKON forever

Domyślnie

ikit,
    Myślę, że ja na Twoim miejscu bym naprawiał. Dwa aparaty przydają się (często na różnych wycieczkach czy spacerach noszę dwa Samsungi z różnymi obiektywami - uwalnia mnie to od zmiany obiektywów, a i tak dwa aparaty są mniejsze i lżejsze od lustrzanki z gripem).
    Zakup używanego aparatu to niewiadoma - może ma 2 tys. zdjęć, może 20 tys., może też był naprawiany, albo ma jakąś ukrytą usterkę, a tak to przynajmniej będziesz miał "znanego diabła", a nie nieznanego.
    Oczywiście, z drugiej strony, jest możliwość, że Twój zacznie psuć się dalej...
    To oczywiście tylko pod warunkiem, że nie zamierzasz docelowo przejść na A7. Jeśli chcesz kupić A7, to chyba nie warto bawić się z tym uszkodzonym modelem.

Strona 1198 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1986981098114811881196119711981199120012081248129816982198 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów