Pewnie kiedyś uzbieram na GA możecie podać nazwy tych całkowicie manualnych? Nie musi być koniecznie 1.4
![]()
Szukaj
Pewnie kiedyś uzbieram na GA możecie podać nazwy tych całkowicie manualnych? Nie musi być koniecznie 1.4
![]()
Dokładnie tak. Ja to samo przerabiałem z 24 AF-D i 50 AF-D i puszkami D40 i D60. Ma się wrażenie, że skok pierścienia ostrości jest dopasowany do aparatu, a nie do człowieka przez co nie jest precyzyjny. Na ten przykład moja 55 micro (manual) ma kąt obrotu pierścienie ostrości niemalże 360 stopni i do tego chodzi bardzo płynnie ale z jednostajnym oporem. To w ogóle inna bajka jest.
Natomiast w nowych nikkorach z AF-S nie zaobserwowałem tego problemu, skok jest inny i pierścień podczas pracy mechanizmu AF jest nieruchomy, a ustawianie manualne jest o wiele bardziej precyzyjne niż w starszych AF-D, które miałem przyjemność użytkować.
Odpowiednikiem bezpośrednim będzie nikkor 50 1.8 AI lub AI-S, dla Ciebie bez różnicy. Wersje 1.4 też możesz kupić bo i tak tanie są. Choć osobiście nie znam, ale w wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...98734&page=227 sporo jest zdjęć z tego szkła.
Jeśli mogę polecić coś koło 50 mm to 55 micro 2.8 lub 3.5, wielkiej różnicy niema. Stoją na allegro w cenie koło 300zł, dają super ostrość, kontrast i skalę odwzorowania 1:2 standardowo. Co prawda to zdecydowanie inne szkło to jednak moim zdaniem warte uwagi. Wielu to potwierdza.
l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l
Dziękuję za wszystkie rady, z tego co zrozumiałem w moim przypadku 1.8D jest najgorszym wyborem. Pewnie najlepiej zrobiłbym jak bym się wstrzymał z zakupem i nazbierał na "G"A co powiecie na HELIOS 44M-4 1:2 58mm + Adapter na Nikona? tak na początek, można go za grosze kupić.
Ale adapter z soczewką czy bez? Z heliosem nie będziesz miał pomiaru światła, przy adapterze bez soczewki nie wyostrzysz na nieskończoność, a przy tym z soczewką będziesz miał ostry obraz dopiero od otworu f:4
http://allegro.pl/listing.php/search...&string=nikkor
ja jednak polecę wybrać coś z tego powyżej (oprócz wersji non-AI, które bez przerabiania mogą uszkodzić aparat). Chyba, że rozumiesz niedoskonałości przejściówki m42 -> F czyli brak nieskończoności, ostrzenie na przymkniętej przysłonie, lub ręczne domykanie przed spustem migawki. Nie to, że jakoś specjalnie odstraszam, ale do tego trzeba mieć cierpliwość, ja osobiście nie mam aż tylei kupuję tylko z bagnetem F.
A jakiś konkretny powód zakupu konkretnie 50?
Co to tej nieskończoności to czytałem o jakiś możliwościach przerabiania.
Hmm konkretny powód? Chciałbym porobić jakieś ładne, ostre portretowe zdjęcia młodszemu rodzeństwu, dziewczynie.A jakiś konkretny powód zakupu konkretnie 50?
Tak jak wspominałem wcześniej to tylko moje hobby nie muszę mieś sprzętu nie wiadomo jak dobrego. Oczywiście im lepszy sprzęt tym przyjemniejsza praca, ale jestem cierpliwy![]()
Wtrącę jeszcze jedno pytanie. Jakie są koszty naprawy AF w 35 1.8 AF-S G? Tak orientacyjnie.
Nie każdy obiektyw da się wyjustować, przede wszystkim. Jest na forum wątek o tych co się da. Można stosować adapter z soczewką ale po pierwsze koszt większy, a po drugie pogarsza jakość obrazu jak pisał Puciek
Jak nie chcesz drogo to szukaj 50 1.8 AI czasem bywają nawet poniżej 200zł. Jak chcesz dłużej to jest 85 f/2 100 f/2.8 i 135 f/3.5 ew 2.8 (dwa ostatnie też można trafić w cenie koło 200-250, swoją kupiłem za 199) No i 55 która jest wybitnie ostra od pełnego otworuJa ją osobiście lubię do pewnego rodzaju portretów.
ta 50 1.8 AI strasznie słabo dostępna jest z tego co tak przeglądam. Dzięki wielkie za propozycję na pewno wszystkie oglądnę i może coś wybiorę. Na razie będę się co jakiś czas bawił 1.8D, bo dziewczyna ma tylko, że z D90 to ma ułatwioną sprawę![]()
Skontaktuj się z nami