Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: D5000 + 50 1.8d

Domyślnie D5000 + 50 1.8d

Witam, z góry przepraszam za dość głupie pytanie, ale nie mogę nigdzie tego znaleźć.

W body D5000 nie ma silniczka AF i moje pytanie brzmi, czy jest jakiś konwerter który wspomagałby AF w obiektywie?

Domyślnie

Nie. Ale jest 50/1.8G z silniczkiem.
    Ostatnio edytowane przez hijax_pl ; 24-12-2011 o 13:33
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

no tak ale już 2x więcej kosztuje. Skoro już nie będę miał AF to jest sens kupować 1.8D? czy może jest jakiś inny tańszy obiektyw manualny?

Domyślnie

2x więcej? mówisz o używkach?

Inny manualny? No są, ale w zasadzie nie będziesz miał pomiaru światła (D5000 potrzebuje obiektywu z CPU, tzn ze stykami)
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Matówka d5000 nie pomaga w manualnym ostrzeniu ale spróbować można.

Możesz spróbować z manualną 50 1.4, 1.8 czy 2.0 za 200zł kupisz, ale tu nie będzie działał też pomiar światła, ale są tacy co sobie z tym radzą i nie narzekają
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hijax_pl Zobacz posta
    2x więcej? mówisz o używkach?
    Tak o używkach, w takim razie zostaje mi 1.8D. Jak kiedyś fundusze mi pozwolą to zakupie 1.8G AF-S.

Domyślnie

W sumie później wiele nie stracisz sprzedając 50D, ale ja bym jednak odradzał.

Wersja AF-D 50 1.8 ma też dość nieprecyzyjny pierścień ostrości. Przerabiałem ten temat i wolę nie wracać. Już lepiej będzie działał stary manual.
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

Stary, czyli ten co nie ma pomiaru światła? Ja jestem amatorem, fotografia to moje hobby więc nie muszę mieć nie wiadomo jakiego sprzętu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stoklos1990 Zobacz posta
    Stary, czyli ten co nie ma pomiaru światła? Ja jestem amatorem, fotografia to moje hobby więc nie muszę mieć nie wiadomo jakiego sprzętu
    Włączę się: stary - czyli taki mechanizm ostrzenia tylko ręcznego. Dlatego, że przy ostrzeniu przez śrubokręt częściej powstają luzy w mechanice ostrzenia, z której potem korzysta też pierścień manualnego ostrzenia. O ile aparatowi taki luz podczas ostrzenia nie przeszkadza o tyle człowiekowi, który ręką kręci - już tak: ostrzysz, przeleciałeś, próbujesz wrócić a tu reaguje z opóźnieniem - nic, nic, a potem przeleci za bardzo.

Poza tym dawny mechanizm ręcznego ostrzenia ma pomyślany taki skok kręcenia pierścieniem, żeby było jak najłatwiej wyostrzyć i jak najdokładniej.

Ja mam taki obiektyw: Nikkor AF 80-200/2,8ED NEW, Kupiłem go używany (nie wiem gdzie i przez kogo, ale domyślam się, że w fotoreporterce) i AF ostrzy poprawnie, ale ręczne ostrzenie jest wręcz nie możliwe, bo po przełączeniu pierścienia na obiektywie na manual, na pierścieniu ostrzenia pojawia się taki ogromny luz, że ostrzenie jest praktycznie nie możliwe.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Dozbieraj do wersji G i będziesz zadowolony.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów