Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Beauty dish do lamp elfo

Witam serdecznie.
    Chciałbym prosić o radę osoby z doświadczeniem. Mam dwie lampy Elfo 500 Ws. Parasolki i softboxy niestety dają zbyt miękkie światło jak dla mnie. Potrzebuje więc BD. Problem jest tego typu, że mam w tej chwili bardzo małe studio, wręcz domowe. . Są dwie wielkości BD: 50 i 70 cm. Białe i srebrne. Jaki wybrać? BD ma być uniwersalny, jako główne światło. Mam obawy, że biały może okazać się zbyt miękki, a niestety nie mam za bardzo jak odstawić lamp od modela. Dodatkowo okazało się, że mam zbyt dużo mocy na ten rozmiar studia. Czy filtr ND zda egzamin w studio? Przy sofcie, albo parasolce muszę przymykać do f8 nawet f9. Nie ukrywam, że czasami chciałbym skorzystać z f2.8 . Jeżeli ND jest w stanie spełnić moje oczekiwania, to jaki byście polecili. Nie chodzi mi o pół środki tylko o konkretny, dobrej marki, dobrej jakości filtr. Kasa nie ma znaczenia...chodzi o jakość. Obiektywy jakie posiadam to n 24-70 f/2.8 i n 70-200 f/2.8
    Co radzicie?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Domyślnie

70 z gridem. Tam jest mocowanie bownes? Srebrnych jest pełno, problem to znaleźć biały. Ja szukałem białego właśnie, z tym że biały zabierze dużo więcej światła niż srebrny. Tutaj masz przykładowe foto białego 70 z gridem:

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kołobrzeg

Domyślnie

Elfo 500 nie ma mocowania Bowensa - a to samo (modyfikatory) pod znakiem Elfo jest sporo droższe.
    Filtr ND i owszem pomoże, o markach już było http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144613

i Tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151994
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-12-2011 o 17:24
    N

Domyślnie

Elfo niestety ma swoje mocowanie. Innych Firm nie pasują. 70 cm jest tylko srebrna. 50cm jest biała. O światło się nie martwię, bo w moich warunkach mam go za dużo.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kołobrzeg

Domyślnie

I w mocowaniu pies pogrzebany, dlatego w swoich Miqro Pro wymieniłem mocowanie na Bowensowskie - może zadzwoń do Łodzi czy w 500 też tak można - w bowensie dużo taniej i dużo większy wybór.
    N

Domyślnie

Koszty tutaj są mało istotne. Bardziej chodziłoby o większy wybór. Nie mam możliwości przetestowania obu BD i w tym jest cały problem. Pozostało mi jedynie liczyć na doświadczonych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darduch Zobacz posta
    Mam dwie lampy Elfo 500 Ws. Parasolki i softboxy niestety dają zbyt miękkie światło jak dla mnie. Potrzebuje więc BD. Problem jest tego typu, że mam w tej chwili bardzo małe studio, wręcz domowe. . Są dwie wielkości BD: 50 i 70 cm. Białe i srebrne. Jaki wybrać? BD ma być uniwersalny, jako główne światło. Mam obawy, że biały może okazać się zbyt miękki,.
    mam Elfo.
    dla miękkości światła istotniejsza jest średnica. Jak chcesz twardziej - kup mniejszy BD, czyli 50 cm.
    Z mocą niestety masz problem. Przesadziłeś z 500 WS, tym bardziej że większosć lamp elfo ma regulacje do 1/16 mocy. Tak czy siak, do 2.8 cięzko będzie zejść. Z ND kradnącym 3 przysłony będziesz miał ciemnio w wizjerze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z Powiedz mi czy BD 50cm dam rade doświetlić całą sylwetkę jeżeli lampa będzie w odległości do 2m od modela?

Domyślnie

tak się zastanawiam, czy dla ciebie nie były by dobre wrota ? - a do zmniejszenia mocy szary filtr (folia)
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darduch Zobacz posta
    Jacek_Z Powiedz mi czy BD 50cm dam rade doświetlić całą sylwetkę jeżeli lampa będzie w odległości do 2m od modela?
    BD nie daje skupionej wiązki światła, oświetli ci całą postać. Ale nie ma cudów (nawet przy wiekszym BD) by z tej odległosci oświetlić całą (stojącą) postać równo. Jak BD będzie świecił od góry to głowa jest bliżej i ona dostanie więcej światła (światło o większym nateżeniu) niż nogi.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów