Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie filtry szare B+W 3.0 kontra Heliopan 3.0 na S5 i D200

Kolejne podejście do tematu.
    EDIT - to chodzi o ten temat: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151173
    WB ustawiony na sztywno. Ciekawe że ustawiony na te same ikonki zarówno w Fuji jak i w D200 a jest inaczej. Nawet Infran inaczej pokazuje WB w exifach - jeden to Daylight, drugi to Sunny. Co zasadniczo nie zmienia faktu że dla każdej puszki WB jest sztywne. Czasy mogą się różnić o około 1-2 sekundy ale trzymają się w okolicy 75 sekund. Wszystko na f22 żeby owe czasy wydłużyć do maximum. Wszystko jest zresztą w exifach

PS - Nie zwracać uwagi na paprochy na matrixie

Pierwsza seria zrobiona na D200

Bez fitra

Heliopan numer 1

Heliopan numer 2

B+W

Druga seria zrobiona na Fuji S5

Bez fitra

Heliopan numer 1

Heliopan numer 2

B+W

Różnica pomiędzy Heliopanami jest IMO kolosalna. Zarówno w winiecie , jak i w stopniu farbienia. Na obu matrycach najmniej zafarbu oferuje Heliopan numer 2. Również ten filtr zdecydowanie najbardziej przepuszcza światło w centrum kadru. Na Fuji oczywiście zafarby są większe ale o dziwo D200 wcale takie dobre w te klocki nie jest
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-07-2010 o 12:29

Domyślnie

Bardzo ciekawe porownianie. Ja jedynie uzywalem B+W pozyczony od Marcina i powiem szczerze, ze bylem naprawde mile zaskoczony. Natomiast ty twierdzisz zupelnie cos odwrotnego... hmmm... poczekam na wypowiedzi innych.
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Też jestem ciekaw co inni na te kwiatki powiedzą. Ja tu nic nie twierdzę Sebastianie; ja tylko zdjęcia zrobiłem. One mówią same za siebie

Domyślnie

Jak robisz jakieś testy to pisz wszystko, bo ty wiesz wszystko, a czytający nie bardzo. Jeśli to kolejne podejście do tematu to podaj link do poprzedniego testu.
    Co to za filtry B+W 3.0 i Heliopan 3.0 ??? Domyślać się można, że chodzi o filtry szare, ale tego nigdzie (w tej częsci testu) nie napisano. Czym się różni filtr heliopan 1 od filtra heliopan 2 ? ta sama firma ma filtry o róznych ilościach powłok itd. Podaj bardzo precyzyjnie o jakie filtry chodzi. Opisuj test, bo osoby postronne nic z tego nie wiedzą. W dodatku moc filtrów szarych jest podawana na 2 sposoby. 3.0 to ile działek przysłony, EV ?
    Ja odnalazłem cz 1 testu, teraz sa w miarę blisko siebie, ale kiedyś te wątki może dzielić wiele stron. Zrób wzajemne linki.
    Gdzie zdjęcia z filtrem Hoya, który wypadał najciekawiej?

Kiedyś pytałem jak filtry szare zmieniają WB, ale nikt mi nie odpisał. Kupiłem więc marumi, które mają chyba generalnie najlepszą relację cena/jakość. No i mi ociepla zdjęcia. Słabiej niz te tutaj, ale ja mam filtr 4x
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-07-2010 o 12:06
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

JA nie mogę edytować tytułu wątku więc nie dopiszę że ND, choć wydawało mi się że wszyscy zainteresowani raczej wiedzą o jakich filtrach mowa. Linka do poprzedniego też nie dodam bo edycji nie ma. 3.0 to 10 działek przysłony co też jest dość proste do obliczenia skoro 1 działka przysłony to 1/3.
    Zdjęć z HOYi nie ma ponieważ HOYĘ będę porównywał z Light Cratf Workshop ND500, które oba powinny być 9cio stopowe czyli ND 2.7. Nie ma jednak sensu bezpośrednie porównanie filtrów ND 3.0 i 2.7 gdyż według wszelkiej teorii różnica w czasach powinna być dwukrotna, a co za tym idzie moc zafarbów również może być odmienna.

Domyślnie

porównuj. Przy tych 10 przysłonach 1 przysłona w lewo czy w prawo nie ma juz takiego znaczenia dla kogoś co się zastanawia nad kupnem.
    czytałem, że sa filtry ND o zmiennej gęstości.

przeedytuje ci tematy i posty
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Znaczenie tej jednej przysłony jest olbrzymie bo o ile przy filtrze 2.7 czas (hipotetycznie) potrzebny do prawidłowego naświetlenia zdjęcia to 1 minuta to przy filtrze 3.0 czas ten powinien był w okolicach 2 minut.

Dzięki za edycję Jacku

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Strus powiedz mi który filtr do S5tki najlepiej kupić? Czy w ogóle jest sens kupować? Nie musi to być koniecznie 10 stopniowy. Co wybrać?

Domyślnie

Nie. To tylko 1 EV. To, że wydaje sie to dużą różnicą czasu to z punktu technicznego .. mało istotne. Bo mogę napisać, że w słabym świetle to da czas 8 minut zamiast 4, czyli będzie niepotrzebnie długo (wiem, można otworzyć przysłonę). W pewnych przypadkach będzie to fajne, w innych niepotrzebne. Naprawdę nie ma co twierdzić, że filtr dający 10 EV jest dobry, a dający 9 EV się nie nadaje. Tym bardziej, że można je skręcać z filtrami 0.6 czy 0.9, czy z polarem.
    Każdy z tych filtrów jest jakąś alternatywa przy zakupie filtrów mających służyć do takich celów. Dlatego lepiej zaprezentować wszystkie (o ile jest taka możliwość)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Strus powiedz mi który filtr do S5tki najlepiej kupić? Czy w ogóle jest sens kupować? Nie musi to być koniecznie 10 stopniowy. Co wybrać?
    Poczekaj na test filtrów 9cio stopowych. Będzie w przyszłym tygodniu

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie. To tylko 1 EV. To, że wydaje sie to dużą różnicą czasu to z punktu technicznego .. mało istotne. Bo mogę napisać, że w słabym świetle to da czas 8 minut zamiast 4, czyli będzie niepotrzebnie długo (wiem, można otworzyć przysłonę). W pewnych przypadkach będzie to fajne, w innych niepotrzebne. Naprawdę nie ma co twierdzić, że filtr dający 10 EV jest dobry, a dający 9 EV się nie nadaje. Tym bardziej, że można je skręcać z filtrami 0.6 czy 0.9, czy z polarem.
    Każdy z tych filtrów jest jakąś alternatywa przy zakupie filtrów mających służyć do takich celów. Dlatego lepiej zaprezentować wszystkie (o ile jest taka możliwość)
    Jacku, na mój mały rozumek i próby to jeśli dasz 4 zamiast 8 to zdjęcie nie będzie dobrze naświetlone. Będzie zbyt ciemne.
    Oczywiście nie twierdzę że 9stopów się nie nadaje. Sam najczęściej korzystałem z filtru HOYA i wiem też ze czas na tu zasadniczy wpływ. O ile przy np 30 sekundach dla HOYi zdjęcie jest dobrze naświetlone o tyle przy tym samym czasie dla fitrów 3.0 zdjęcia są ciemne.
    Możliwość jest i jak wspomniałem w przyszłym tygodniu będzie test 2 filtrów 2.7.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów