Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: Nordic Walking

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł M Zobacz posta
    Ktoś się orientuje w temacie?

nie chce szukać forum w temacie i zakładać kolejnego konta a żona "zażyczyła" od Mikołaja kije i szukam takich nie za drogich ... sam nie wiem do 120 zł?

Ktoś ogarnia temat co warto kupić?
    Podczas biegania mijam sporo osób pomykających z kijkami i mam nieodparte wrażenie, że sama chęć uprawiania tej aktywności fizycznej i posiadanie kijków dowolnej klasy nie zapewnia osiągnięcia zaplanowanych efektów. Trzeba wiedzieć jak kijków używać. Moim zdaniem, warto również rozważyć inwestycję w kilka lekcji dla początkujących w nordic walking.

Domyślnie NW

Powiem tak.
    Generalnie podchodziłem do sprawy sceptycznie.
    Stwierdzielm ze człowike jakis skostniały po jakiejs tam andrzejkowej zabawie.
    Zacząłem chodzić do lasu na spacery, później za punkty za paliwo zamówiłem kijki nw. i..... się zaczęło.
    szperalem w necie uczyłem się sam, bez zadnego instruktora.
    Wciąga oj wciąga, tęskinisz za spacer z kijkami w cichym spokojnym lesie sam na sam z naturą z dala od pędu życia codziennego.
    cóż moglbym doradzić.
    1 - na początek coś taniego /mówię serio/ i kijki o regulowanej długości, aby samemu dobrać sobie na przeszłośc ich wysokość.
    2- nie ufać sprzedawcą / potrafią wcisnąc kijki trekingowe zamiast nordik walking/. te NW - wszystkie maja doczepiona rękawiczkę zapinaną najczęściej na rzepa obowiązkowo !!!. chodzi tu o technikę chodu, której nie wykonasz kijkami bez rękawiczki.
    3 - kupic 2 pary abys potowarzyszyl żonie w spacerach/ pomaga i na serce zdrowotnie i psychicznie/
    4 - daj znac jak poszlo po zakupie.
    pozdrowionka
    Takie tam starocie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotereks Zobacz posta
    tęskinisz za spacer z kijkami w cichym spokojnym lesie sam na sam z naturą z dala od pędu życia codziennego.
    Naprawdę do tego potrzebne są akcesoria i cała trochę naciągana filozofia? Wydaje mi się, że ta nowa moda wynika stąd, że ludzie potrzebują powód, żeby uprawiać jakąkolwiek aktywność fizyczną.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-12-2011 o 11:29
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Naprawdę do tego potrzebne są akcesoria i cała trochę naciągana filozofia? Wydaje mi się, że ta nowa moda wynika stąd, że ludzie potrzebują powód, żeby uprawiać jakąkolwiek aktywność fizyczną.
    Autor wątku pytał o porady w sprawie kijków, a nie komentarzy na temat naciąganych filozofii.
    Takie tam starocie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotereks Zobacz posta
    Autor wątku pytał o porady w sprawie kijków, a nie komentarzy na temat naciąganych filozofii.
    Ciężko się powstrzymać, jeśli ktoś pyta o coś, co jest z zasady głupie. Z programu treningowego dla zawodowców ktoś wymyślił nową modę dla lanserów. Ot i cały "chodzing".
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ciężko się powstrzymać, jeśli ktoś pyta o coś, co jest z zasady głupie. Z programu treningowego dla zawodowców ktoś wymyślił nową modę dla lanserów. Ot i cały "chodzing".
    Hmm... głupie powiadasz... i co ty wiesz o...
    I sympatia, którą obdarzałem twoje komentarze przez parę lat poszła se z dymem.
    Z Toma01 wyszedł normalny komentator for internetowych.
    Da się przeżyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Hmm... głupie powiadasz... i co ty wiesz o...
    I sympatia, którą obdarzałem twoje komentarze przez parę lat poszła se z dymem.
    Z Toma01 wyszedł normalny komentator for internetowych.
    Podobno życie faceta dzieli się przed i po 40-tce. W moim przypadku zgred po prostu wychodzi.

A wracając do meritum, w młodszych latach miałem sporo styczności z aktywnością fizyczną i sądzę, że nie trzeba kończyć specjalnych kursów, aby wiedzieć jak działa "chodzing". Tym bardziej, że to wzięło wzór z narciarstwa biegowego. Zgadzam się tylko z jednym, że jest to rodzaj dopingu, aby wyjść z domu i poruszać się. Śmieję się tylko całej otoczki, tworzenia bajek i cudów na kiju. Dosłownie.

Wybitnie nie lubię przerostu formy nad treścią. Stoimy sobie w Sztynorcie. Po rekonesansie po porcie i okolicznych knajpach, siedzimy w kokpicie z zasłużoną po kilku godzinach walki na wodzie z puszką napoju na "K". Załoganci poszli do sklepu po więcej. Rękawice mokre schną na relingu. Obok nas wchodzi Tes32. Jacht 11-metrowy z kilkoma kajutami, prysznicami itd. Kilka lat temu takie coś było nie lada sensacją na mazurach bo to niemalże już jacht morski. Za duży na nasze płytkie jeziora, ale mniejsza z tym, i tak bym takim popływał, dla samych wygód. Chodzi jednak o coś innego. Wchodzi gość normalnie tyłem, bo tak wygodniej do zejściówki. 1,5 metra od kei włącza się parkomat (!) i skiper (jest sam w kokpicie) parkuje przy znanym z samochodów dźwięku piii-pii-pi.... Potem parę guziczków, dźwięk silniczków elektrycznych i jest klar na łodzi. Następnie "załoga" znika w kabinie i za 15 min wysiada 50-letni skiper z żoną i dwoje 20-latków, przebrani, kompletnie "wyszykowani" w ubrankach pod kolor malowania łódki. Popołudniowa bryza niesie silnie w naszą stronę stężony zapach perfum. Jak nazwać taki obrazek? To nie jest żeglarstwo, nie jest to nawet "yachting". To zwykłe lanserstwo.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-12-2011 o 00:12

Uprawnienia umieszczania postów