Powiem ze mnie prawie przekonaliście do tej S5 ...a zadam teraz takie trochę dziwne pytanie jak jest z Menu w S5? ..jest to samo, lub tak samo czytelne jak w Nikonie ?
Szukaj
Powiem ze mnie prawie przekonaliście do tej S5 ...a zadam teraz takie trochę dziwne pytanie jak jest z Menu w S5? ..jest to samo, lub tak samo czytelne jak w Nikonie ?
Nie jest ani takie jak w Nikonie, ani czytelne
To zupełnie inne menu, bardzo rozbudowane i dające dużo możliwośći.
Inną sprawą jest to, że wszystko co ważne jest pod przyciskami na body.
Jeśli robisz .jpg - to warto w nim pogrzebać
EDIT
Chcesz instrukcję PL ?
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 23-11-2011 o 18:13
D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd
Jeśli można prosić...
Poszło PW
Dziękuje bardzo...
Kurde S5 , przebieg nie całe 29 tys, matryca do czyszczenia i do wymiany Gumy... za ok 1600zł + hmmm opłaca się ?
I czy dobrze rozumiem, zdjęcia z S5 będą neutralne kolorystycznie a wręcz "chłodne" ?
Proszę
MZ przebieg niewielki, a gumy... cóż jednemu się odklejają, drugiemu nie; czyszczenie matrycy to też nie problem.
Najlepiej skorzystać z pomocy koleżanek i kolegów http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=8384
To zależy jakie ustawisz parametry, generalnie można powiedzieć że fufu kolory oddaje bardzo naturalnie, do tego RAW 25MB, z którego zrobisz wg uznania. Dużo sampli jest w wątku "opadająca szczęka", który linkowałem wcześniej.
S5 to bardzo fajna puszka dla świadomych użytkowników.
Głównie krajobraz i studio.
(Użytkownik D80)
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Owszem jest dla świadomych użytkowników którzy wiedzą jak wykorzystać te zalety które daje ta pucha.
Tu bym polemizował. Głównie do krajobrazu i studia była poprzednia wersja czyli s3. Strasznie mały bufor ale genialne trzymanie w pionowym uchwycie (czasem mi się wydaje że lepiej się trzyma niż d3). Było wolne ale kolory i DR rekompensowało to wszystko dla użytkowników studyjnych i krajobrazowych gdzie nie trzeba szybkiego buforu.
S5 czyli nowsza wersja s3 już jest bardziej uniwersalnym narzędziem. Z powodzeniem robiłem reportaże z koncertów, okolicznościowe, pochody itp (można wyłączyć zwiększoną DR wtedy pliki RAF są mniejsze i jest więcej fps), ślubniaki też bez problemów można siekać, wszelaka produktowa, długie naświetlenia i w zasadzie co tam się zamarzy oprócz wbudowanego noktowizora jak ma d3s
Jak ktoś z okolic Lublin ma ochotę się pobawić to zapraszam![]()
Powiem i ja coś od siebie. Posiadam D80 i S5PRO. Najpierw 2 lata cykałem D80. W zasadzie jakieś wyjazdy, ze 3 śluby i jakieś fotki rodzinne. Ogólnie było OK, zanim nie kupiłem S5PRO. Ja nie wiem, dlaczego niektórzy piszą, że to puszka nie do wszystkiego... Dla mnie zastępuje D80 pod każdym względem - jedynie do czego mogę się przyczepić, to rozdzielczość. Ale to bardziej w porównaniu do D80, bo w zasadzie nie potrzebowałem większej niż ma S5 do powiększeń 30x40. Co do rozpiętości tonalnej, to widziałem test, gdzie dorównywała Nikonowi D3, a nawet można było więcej wyciągnąć ze świateł. Zastanawiałem się też, czy nie kupić D90, ale po przemyśleniu po prostu S5 wygrało. Również jak porównam zdjęcia w słońcu z D80 i S5, to wiadomo - D80 się chowa totalnie. Tu po prostu nie ma czego porównywać. Tak samo jeśli chodzi o AUTO WB - Fuji mam zawsze tą funkcję ustawioną i głowa mnie nie boli, czy będzie dobrze, czy nie, bo w 90-95% jest po prostu bardzo dobrze i nic nie ruszam, podczas gdy w Nikonie zawsze musiałem się bawić w dopieszczanie, przestawianie. Poza tym tu zresztą nie ma czego porównywać - S5 jest zbudowane na D200 (w sensie materiałów) i pod tym kątem również D80 zostaje w tyle. A co do niskiego ISO w Fuji, to nawet przy 3200 nie ma jakichś kolorowych kropek - ziarno jest przyjemne dla oka. A z kolei w D80 już przy ISO800 zaczynało robić się kolorowo na fotce. No nie wiem, dla mnie osobiście S5PRO można porównać do Nikona D300/D300s co najmniej, niższe modele moim zdaniem po prostu odpadają. Jeszcze odnośnie tych zdjęć seryjnych, które są tak krytykowane. Fotografią interesuję się od 7-8 lat, przez ten czas miałem kilka analogów, z cyfry natomiast to D80 i S5. Ale NIGDY przenigdy nie brakowało mi w żadnym aparacie zdjęć seryjnych. Tzn. nie umiem tego widocznie wykorzystać. Aby zapełnić bufor w S5 trzeba też kilka razy klapnąć lustrem. Jeśli faktycznie ktoś potrzebuje, to na chwilę można przestawić na JPG i można lecieć serią. Takie przynajmniej moje zdanie, bo nie wyobrażam sobie wykorzystywania serii jakoś notorycznie. Ale oczywiście mówię tu o zdjęciach wyłączających np. sport, gdzie pewnie trzeba często używać serii. Reasumując - S5 moim zdaniem jest to zdecydowanej większości zastosowań - jedynie wyłączając sport, bądź potrzebę naprawdę dużych odbitek. Takie moje zdanie, dziękuję za uwagę![]()
Trochę puszek i szkiełek
chodzi mi głównie o to że mowisz ze miales rożne puchy a nie wiesz co wziąść ? nie wiesz czego oczekujesz ? po co brać pro puchy jak sam nie potrafisz sobie odpowiedzieć na pytanie. zrozumiał bym cię jak byś pytał ludzi np o pełną klatkę czy canona czy nikona bo nie miales z nimi stycznosci. ale ty piszesz ze miales pożądne puchy wiec nie powinienes miec problemu z wyborem. A co do DR to wystarczy wyszukac w necie. ja czytam sporo o fotografi i stad uczę się określen itp. bo ten temat to nic innego jak nabijanie sobie postów... ostatnio czytam forum i nic ino jaką puchę wybrać... bierz to co cie stać i ucz się/rób zdjęcia a pucha jak dla mnie tylko to jest narzędzie. Sam miałem okazje porobić zdjęcia d70 od znajomego na systemie i mogę ci powiedzieć że jest to puszka która robi świetne zdjęcia a cena jej jest bardzo niska.
xD
Skontaktuj się z nami