Close

Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 181

Domyślnie

Powiem ze mnie prawie przekonaliście do tej S5 ...a zadam teraz takie trochę dziwne pytanie jak jest z Menu w S5? ..jest to samo, lub tak samo czytelne jak w Nikonie ?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Nie jest ani takie jak w Nikonie, ani czytelne
    To zupełnie inne menu, bardzo rozbudowane i dające dużo możliwośći.
    Inną sprawą jest to, że wszystko co ważne jest pod przyciskami na body.
    Jeśli robisz .jpg - to warto w nim pogrzebać

EDIT

Chcesz instrukcję PL ?
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 23-11-2011 o 18:13
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Jeśli można prosić...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Poszło PW

Domyślnie

Dziękuje bardzo...

Kurde S5 , przebieg nie całe 29 tys, matryca do czyszczenia i do wymiany Gumy... za ok 1600zł + hmmm opłaca się ?

I czy dobrze rozumiem, zdjęcia z S5 będą neutralne kolorystycznie a wręcz "chłodne" ?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuuubu Zobacz posta
    Dziękuje bardzo...
    Proszę

Kurde S5 , przebieg nie całe 29 tys, matryca do czyszczenia i do wymiany Gumy... za ok 1600zł + hmmm opłaca się ?
    MZ przebieg niewielki, a gumy... cóż jednemu się odklejają, drugiemu nie; czyszczenie matrycy to też nie problem.
    Najlepiej skorzystać z pomocy koleżanek i kolegów http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=8384

I czy dobrze rozumiem, zdjęcia z S5 będą neutralne kolorystycznie a wręcz "chłodne" ?
    To zależy jakie ustawisz parametry, generalnie można powiedzieć że fufu kolory oddaje bardzo naturalnie, do tego RAW 25MB, z którego zrobisz wg uznania. Dużo sampli jest w wątku "opadająca szczęka", który linkowałem wcześniej.

Domyślnie

S5 to bardzo fajna puszka dla świadomych użytkowników.
    Głównie krajobraz i studio.

(Użytkownik D80)
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    S5 to bardzo fajna puszka dla świadomych użytkowników.
    Owszem jest dla świadomych użytkowników którzy wiedzą jak wykorzystać te zalety które daje ta pucha.

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Głównie krajobraz i studio.
    Tu bym polemizował. Głównie do krajobrazu i studia była poprzednia wersja czyli s3. Strasznie mały bufor ale genialne trzymanie w pionowym uchwycie (czasem mi się wydaje że lepiej się trzyma niż d3). Było wolne ale kolory i DR rekompensowało to wszystko dla użytkowników studyjnych i krajobrazowych gdzie nie trzeba szybkiego buforu.

S5 czyli nowsza wersja s3 już jest bardziej uniwersalnym narzędziem. Z powodzeniem robiłem reportaże z koncertów, okolicznościowe, pochody itp (można wyłączyć zwiększoną DR wtedy pliki RAF są mniejsze i jest więcej fps), ślubniaki też bez problemów można siekać, wszelaka produktowa, długie naświetlenia i w zasadzie co tam się zamarzy oprócz wbudowanego noktowizora jak ma d3s

Jak ktoś z okolic Lublin ma ochotę się pobawić to zapraszam

Domyślnie

Powiem i ja coś od siebie. Posiadam D80 i S5PRO. Najpierw 2 lata cykałem D80. W zasadzie jakieś wyjazdy, ze 3 śluby i jakieś fotki rodzinne. Ogólnie było OK, zanim nie kupiłem S5PRO. Ja nie wiem, dlaczego niektórzy piszą, że to puszka nie do wszystkiego... Dla mnie zastępuje D80 pod każdym względem - jedynie do czego mogę się przyczepić, to rozdzielczość. Ale to bardziej w porównaniu do D80, bo w zasadzie nie potrzebowałem większej niż ma S5 do powiększeń 30x40. Co do rozpiętości tonalnej, to widziałem test, gdzie dorównywała Nikonowi D3, a nawet można było więcej wyciągnąć ze świateł. Zastanawiałem się też, czy nie kupić D90, ale po przemyśleniu po prostu S5 wygrało. Również jak porównam zdjęcia w słońcu z D80 i S5, to wiadomo - D80 się chowa totalnie. Tu po prostu nie ma czego porównywać. Tak samo jeśli chodzi o AUTO WB - Fuji mam zawsze tą funkcję ustawioną i głowa mnie nie boli, czy będzie dobrze, czy nie, bo w 90-95% jest po prostu bardzo dobrze i nic nie ruszam, podczas gdy w Nikonie zawsze musiałem się bawić w dopieszczanie, przestawianie. Poza tym tu zresztą nie ma czego porównywać - S5 jest zbudowane na D200 (w sensie materiałów) i pod tym kątem również D80 zostaje w tyle. A co do niskiego ISO w Fuji, to nawet przy 3200 nie ma jakichś kolorowych kropek - ziarno jest przyjemne dla oka. A z kolei w D80 już przy ISO800 zaczynało robić się kolorowo na fotce. No nie wiem, dla mnie osobiście S5PRO można porównać do Nikona D300/D300s co najmniej, niższe modele moim zdaniem po prostu odpadają. Jeszcze odnośnie tych zdjęć seryjnych, które są tak krytykowane. Fotografią interesuję się od 7-8 lat, przez ten czas miałem kilka analogów, z cyfry natomiast to D80 i S5. Ale NIGDY przenigdy nie brakowało mi w żadnym aparacie zdjęć seryjnych. Tzn. nie umiem tego widocznie wykorzystać. Aby zapełnić bufor w S5 trzeba też kilka razy klapnąć lustrem. Jeśli faktycznie ktoś potrzebuje, to na chwilę można przestawić na JPG i można lecieć serią. Takie przynajmniej moje zdanie, bo nie wyobrażam sobie wykorzystywania serii jakoś notorycznie. Ale oczywiście mówię tu o zdjęciach wyłączających np. sport, gdzie pewnie trzeba często używać serii. Reasumując - S5 moim zdaniem jest to zdecydowanej większości zastosowań - jedynie wyłączając sport, bądź potrzebę naprawdę dużych odbitek. Takie moje zdanie, dziękuję za uwagę
    Trochę puszek i szkiełek

Domyślnie

chodzi mi głównie o to że mowisz ze miales rożne puchy a nie wiesz co wziąść ? nie wiesz czego oczekujesz ? po co brać pro puchy jak sam nie potrafisz sobie odpowiedzieć na pytanie. zrozumiał bym cię jak byś pytał ludzi np o pełną klatkę czy canona czy nikona bo nie miales z nimi stycznosci. ale ty piszesz ze miales pożądne puchy wiec nie powinienes miec problemu z wyborem. A co do DR to wystarczy wyszukac w necie. ja czytam sporo o fotografi i stad uczę się określen itp. bo ten temat to nic innego jak nabijanie sobie postów... ostatnio czytam forum i nic ino jaką puchę wybrać... bierz to co cie stać i ucz się/rób zdjęcia a pucha jak dla mnie tylko to jest narzędzie. Sam miałem okazje porobić zdjęcia d70 od znajomego na systemie i mogę ci powiedzieć że jest to puszka która robi świetne zdjęcia a cena jej jest bardzo niska.
    xD

Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów