Close

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 181

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    powyżej iso 1000 nie działają dwie matryce, więc ustawienie DR zupełnie nie ma znaczenia
    bingo bejbe!

A dzieje się to dlatego że chińczyki wymyslili że skoro ktoś ustawia wysokie iso więc nie jest potrzebne odzyskiwanie mega wielkich ilości z przepaleń

Domyślnie

noooo może i jest w tym jakaś logika, aczkolwiek nigdy tak naprawdę się nad tym nie zastanawiałem. Przez 3 lata posiadania s5 nie użyłem nigdy iso wyższego niż 1000

Domyślnie

Jeśli Fufu, to do ISO1600.
    Ja tej puszki jeszcze nie ogarniam do końca, a mam ją 2.5 roku.
    Wiem, że potrafi znacznie więcej, niż ja potrzebuję.
    S5pro, 35-70/2.8, 50/1.8D, YN460II.
    Thinkpad X200.

Domyślnie

No ja miałem taki sam problem
    D80 +obiektyw kitowy, albo S5 body...dołożyłem kilka stówek i wybrałem S5.
    Przede wszystkim postawiłem na wykonanie
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Chodzi mi o to że przy wołaniu RAW-a w ACR jeśli DR miałem na auto to zdjęcie wychodziło mi niedoświetlone
    - musiałem za każdym razem korygować suwakiem ekspozycja (zdjęcia były prawidłowo naświetlone)
    ta sama scena przy dr 400% wychodziła OK - korekta ekspozycji nie była potrzebna.
    Nie chcę się tu kłócić czy powyżej 1000 ustawienie DR ma wpływ na zdjęcie (jakość), na pewno ma wpływ na to jak ACR widzi (woła) RAW-a.
    Zróbcie sobie próbę - jeśli tego jeszcze nie zauważyliście. Ja Dr mam na stałe na 400 i w niczym to nie przeszkadza.

Domyślnie

Raf 007 zwróć uwagę na wielkość pliku zdjęć robionych powyżej 1000 iso. Niezależnie od ustawionego DR (tak naprawdę nie ma znaczenia robiąc w rawach, czy tam jest 400 czy auto, bo i tak aparat rejestruje maksymalną rozpiętość tonalną) pliki mają po 12,5 mb.
    Odnośnie tego jak ACR widzi pliki powyżej 1000 iso to nie powiem nic, bo w sumie to jedynie kilka zdjęć testowych zrobiłem powyżej 1000 iso, natomiast w pracy nigdy ponad 1000 iso nie wychodziłem (zresztą rzadko było więcej niż 200 iso)

Domyślnie

Toż napisałem, że nie wiem czy ma to wpływ na jakość obrazu - pewnie nie skoro wszędzie o tym piszą, ale ma wpływ na to czy otrzymujesz w RAW-ie zdjęcie dobre, czy niedoświetlone. Ma wpływ na jakość zdjęcia które wywołujesz - może ACR widzi to inaczej niż trzeba i potrzebuje mieć ustawione te 400%. Koniec końców jest taki, że jak się robi na wysokich czułościach to należy ustawić te 400% by móc prawidłowo wywołać RAW-a. Skoro nie robiłeś sam to spróbuj i potem pogadamy - może to mój ACR ma coś skopane ???

Domyślnie

nie mam już szans spróbować, zostały mi wyłącznie nikony. Sprawdzałeś może czy ten sam efekt jest stosując do wywoływania rawów soft fuji ?? Ja się kiedyś bardzo dawno temu nim bawiłem, ale w końcu sprawę odpuściłem, bo używając nikona i fuji w pracach gdzie duże znaczenie miała szybkość obróbki dużej ilości plików wybrałem LR.

Domyślnie

Ja też sobie odpuściłem ten program na samym początku - ni w ząb mi nie leżał.

Domyślnie

Panowie a jeszcze jedno pytanie mam, aby nie zakładać kolejnego setnego wątku zapytam tu :

Co byście polecili do zestawu z 35 1,8 ...tzn chodzi mi o coś szerszego, obiektyw który będzie podpinany dosłownie kilka razy aby zrobić zdjęcie jakiś widoków na wakacjach... wiec nie jest potrzebne nic "drogiego" ...zastanawiałem się powiem szczerze nad N 18-70, no i oczywiście tez na T 17-50 2,8 i S 18-50 2,8 ...ale w sumie i tak tego obiektywu będę używał w okolicach f8 ...wiec nie wiem czy jest sens dopłacać do stałego światła... a no w sumie jest jeszcze kilka stałek nikona typu 20mm +.

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów