Close

Zobacz wyniki ankiety: Co sądzicie o fotografii za pomocą aparatów analogowych małoobrazkowych.

Głosujących
86. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • już jej nie ma

0 0%
  • jest na wymarciu

20 23,26%
  • jeszcze nie jest na wymarciu ale niedługo będzie

27 31,40%
  • jak na razie ma się dobrze, a to, że widać jakby wszyscy używali cyfrówek to nieporozumienie

20 23,26%
  • chwilowo wymiera, ale kiedyś wróci (w znaczeniu, że zaczną znowu produkować nowy sprzęt)

19 22,09%
Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72

Wątek: Analog a cyfra

Domyślnie

Tak właśnie moje Lamborghini jest w podpisie i jeśli zdarza się że ktoś ma tylko takie plany, to ja to akurat mam,
    a może doczytać do końca się nie chce?
    Co do analoga, jasne że ma swoje zalety, ale przecież gdyby był to system tak dużo lepszy od cyfry to nikt by nie pomyślał nawet o kupnie cyfrowego body no i oczywiście przesiadki na dostosowane do niej "lepsze" obiektywy.
    Ankieta była na temat powiedzmy w skrócie: czy format analogowy wymrze i poprostu moja odpowiedz brzmi: w takiej formie jak jest w chwili obecnej napewno tak i to za 3 do 5 lat ot i cały problem, i czy uważam że jest lepszy czy gorszy taki format nie ma tu nic do rzeczy.
    Co do dzwięku analogowego to fakt, że lampy wróciły do łask, tylko nie można zapominać, że oko ludzkie jest dużo łatwiej oszukać niż słuch, do tego dochodzi też kasa, wiadomo że za "FERARI NA PARĘ" dla audiofila można drzeć ile się da
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

[QUOTE=tomajk;228291]Co do analoga, jasne że ma swoje zalety, ale przecież gdyby był to system tak dużo lepszy od cyfry to nikt by nie pomyślał nawet o kupnie cyfrowego body no i oczywiście przesiadkiQUOTE]

Na tej fotce to Ty jesteś?Chyba analogiem trzaśnięte bo strasznie nieostre.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czajnik Zobacz posta
    [8291]
    Na tej fotce to Ty jesteś?Chyba analogiem trzaśnięte bo strasznie nieostre....
    Właśnie tym Fuji na parę

Domyślnie

to co jest lepsze - dźwięk MP3 czy płyty analogiowej z audiofilskiego lampowego wzmacniacza ? Wiadomo co wygrało. Ale czy to co wygrało jest lepsze?

(skonstruowano wzmacniacz lampowy do MP3 - ale to unikat i bez sensu oczywiście)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jak dla mnie same s..t,difrent smell.Co za różnica skoro większość was nawet nie zauważy czym było robione zdjęcie,ważny jest tylko efekt końcowy.
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Golakowa Szyja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to co jest lepsze - dźwięk MP3 czy płyty analogiowej z audiofilskiego lampowego wzmacniacza ? Wiadomo co wygrało. Ale czy to co wygrało jest lepsze?

(skonstruowano wzmacniacz lampowy do MP3 - ale to unikat i bez sensu oczywiście)
    Pewnie że MP3...Ma taki bas zajebisty że aż flaki rusza a kurna o to biega nie?A jak się takie MP3 połączy z lampa kablami HYPER SONIC TWIN SPACE TRAX to nie gadaj...zaczyna cykać!

Domyślnie

Super lampowy wzmacniacz i do niego podłączony MP3 ??? to musi być niezłe, kojarzy mi się to z fotką w palecie 256kolorów w formacie 30/45cm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon13th Zobacz posta
    Jak dla mnie same s..t,difrent smell.Co za różnica skoro większość was nawet nie zauważy czym było robione zdjęcie,ważny jest tylko efekt końcowy.
    zgadzam się, trafne spostrzeżenie. Ludzie cropy 100% oglądają, testują, podniecają się, a jak bym im pokazał odbitkę 10x15 z D40 i D200 i dajmy na to jakiegoś F75 to nikt, słowem nikt nie powie co jest co

Domyślnie

...z D40 i D200 i dajmy na to jakiegoś F75...
    i jakiejś powiedzmy delty/velivii/provii(to tylko przykład) - oczywiście surówka przy użyciu tego samego szkła

no dobra, dajcie już spokój z tym przekrzykiwaniem się - jak dla mnie to kwestia świadomości po co ma się dane narzędzie, do onanizowania się postępem techniki czy do robienia zdjęć?
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Warszawa

Domyślnie

Moim zdaniem wszystko w/g potrzeb - do pstrykania takiej jakości fotek jakie są w dziennikach (typu "uścisk dłoni premiera")itp. to cyfrówka jest super. Ale jeśli ktoś chce zobaczyć fotkę wiekszą niż 20x30 w wysokiej jakości - analog+dobre szkła+dobry materiał+dobre wołanie+dobre laboratorium które np. zrobi powiększenia.
    Poza tym slajd czy negatyw to zawsze coś co "jest" - a zdjęcie tylko w formacie bitów... Mnie np. to nie odpowiada. Poza tym wystarczy zobaczyć odbitkę 60cmx90cm z takiej Velvii 50 wskanowanej np.na Celsis 6250 (z dobrym skanerzystą!) i porównać sobie z "tworami" z aparatów cyfrowych... Raczej nie ma czego porównywać. (widziałem - kolega zrobił kiedyś taki test z D2X)
    Zresztą - jak wypadł mi FM2 z kajaka, wysuszyłem - działał.
    Kilka baterii do Fm2 (potrzebnych tylko do światłomierza) - zajmuje objętość pudełka zapałek. A jeśli nawet ich zabraknie - i tak fotkę się wykona.
    Puknie o skałę, upadnie - wytrzyma.
    Niestety nie można tego powiedzieć o cyfrówkach... miałem - sprzedałem i na razie napewno nie kupie.
    To oczywiście moje subiektywne zdanie. Każdy ma jakieś przyzwyczajenia i preferencje.
    Ważne żeby to co robi dawało radość - nieważne czy cyfra czy analogiem...
    Pozdrawiam.
    Martin

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów