Close

Zobacz wyniki ankiety: Co sądzicie o fotografii za pomocą aparatów analogowych małoobrazkowych.

Głosujących
86. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • już jej nie ma

0 0%
  • jest na wymarciu

20 23,26%
  • jeszcze nie jest na wymarciu ale niedługo będzie

27 31,40%
  • jak na razie ma się dobrze, a to, że widać jakby wszyscy używali cyfrówek to nieporozumienie

20 23,26%
  • chwilowo wymiera, ale kiedyś wróci (w znaczeniu, że zaczną znowu produkować nowy sprzęt)

19 22,09%
Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Wątek: Analog a cyfra

Domyślnie

Ilford poinformował, że już w marcu bieżącego roku do sklepów wróci lubiany przez miłośników fotografii w podczerwieni film SFX 200. Materiał będzie dostępny w małym obrazku i średnim formacie. Czyżby kolejna ofensywa fotografii srebrowej? A czemu nie?

za fotopolis

Domyślnie

Trzepanie piany o niczym, po raz kolejny.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Golakowa Szyja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomajk Zobacz posta
    Właściwie to o co chodzi ? o 35mm film? to dla amatorów, i już musi ostro walczyć z cyfrą.Średni format? a kto tu czymś takim pracuje, kto dziś ma ciemnię, kuwety, karkasy itp. ???
    Po co to pierdzenie o analogowym fotografowaniu 35mm, już w momencie gdy powstały LABY było skazane na zagładę.
    Cała wypowiedz Waszeci jest błędna i bardzo stronnicza moim zdaniem.Ja np. kiedy wyjeżdzam w ciekawe miejsca biorę tylko analoga.Ba,co więcej robię pózniej skany w LABIE gdyż po prostu one mi się bardziej podobają od cyfrowych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    ad.1 Naprawdę???
    ad.2 Bo nigdy nie będzie Cię stać na Ferrari.

Pozdrawiam
    Ale na Laborghini tak.
    Co do KM to nigdy nie zdarzyło mi się jeżdzić automatem ze 100KM to chyba musi być coś takiego jak kiedyś Fuiji S9500 beznadziejne 9mpix z jeszcze bardziej badziewnym obiektywem.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Czy pamietacie zachwyt urządzeniami tranzystorowymi a jaka to miała byś świetna jakość z odtwarzaczy płyt kompaktowych ? I co teraz okazuje się że wzmacniacze lampowe to jest to na co nie kazdego stać a radia stero lampowe z lat 70 osiągają całkiem wysokie ceny.
    Myslę że z cyfrą będzie podobnie po zachwycie przyjdzie chwila opamiętania i powrót do analoga bo: barwa, ziarno, głębia kolorów i ten nieuchwytny duch
    Pies (owczarek Belgijski) F801, f65, pentcon, OM-2, coolpix 8700,tochę badziewia typu statyw obiektyw
    http://plfoto.com/59413/autor.html

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Ale na Laborghini tak...
    Takie na parę...
    A tak poza wszystkim, to może kolega zdradzi tajemnicę, jakiż to aparat cyfrowy posiadany obecnie przez kolegę powoduje głęboką traumę na myśl o Fuji?

Pozdrawiam

Domyślnie

Ale na Laborghini tak.
    Co do KM to nigdy nie zdarzyło mi się jeżdzić automatem ze 100KM to chyba musi być coś takiego jak kiedyś Fuiji S9500 beznadziejne 9mpix z jeszcze bardziej badziewnym obiektywem.
    Audi A4
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Golakowa Szyja

Domyślnie

Takie na parę...
    A tak poza wszystkim, to może kolega zdradzi tajemnicę, jakiż to aparat cyfrowy posiadany obecnie przez kolegę powoduje głęboką traumę na myśl o Fuji?

Pozdrawiam
    Pewnie trzaska analogiem,a na forum pisuje niestworzone historyjki,niczym chłopak na posyłki z ''Misia'' co to się w Victorii stołował

Domyślnie

Właściwie to o co chodzi ? o 35mm film? to dla amatorów, i już musi ostro walczyć z cyfrą.
    Średni format? a kto tu czymś takim pracuje, kto dziś ma ciemnię, kuwety, karkasy itp. ???
    Po co to pierdzenie o analogowym fotografowaniu 35mm, już w momencie gdy powstały LABY było skazane na zagładę.
    Są ludzie którzy restaurują pojazdy napędzane parowymi silnikami, albo na holzgas, tylko kto z nas chciałby tym jeżdzić do pracy?
    Tak samo jest z gadaniem tych co to się cyfrą nie splamią, jak z gadaniem taksiarzą który mówi do kolegi prowadzącego mercedesa, "nie chcę nic innego tylko nowego Poloneza, beznadzieja.
    Choć właściwie się muszę przyznać że jeszcze 2 lata temu to na cyfraka bym napluł, ale niestety postępu się nie da powstrzymać, a postęp to jakość, jakość to przyjemność.
    Co do labów i ciemni itp. to na pewno będą tacy użytkownicy aparatów, co jeszcze będą za 50 lat robić fotki analogowym 35mm tak samo jak są dziś użytkownicy pojazdów na parę, ale pewnie to wtedy będzie tak kosztowne hobby że nie każdego będzie na to stać, jek również nie każdemu będzie się podobać ziarno, które gdy wychodzi z cyfry jest krytykowane, ale z filmu to jest miodzio.
    Ja nigdy już nie zrobię fotki analogiem tak samo jak nigdy nie kupię samochodu na parę czy z manualną skrzynią biegów.
    Nie mów nigdy, wiele się może zdarzyć w twoim zyciu.Moim celem np. jest wykonywanie slajdów na analogu ponieważ stwarzają niesamowita atmosferę.Wieczór,szumiacy projektor,trzask zmenianych slajdów,wszyscy zainteresowani,wracają wspomnienia.Coś co nigdy nie wydarzy się przy ogladaniu na kompie.Oczywiscie cyfra poniważ stwarza niesamowite możiwości a to mnie wciąga,i nigdy też z tego nie zrezygnuje.Konkluzja,analog jest potrzebny aby przeżyć fotografowanie po prostu w inny sposób,i wart jest tego dopuki będą istnieć materiały do focenia.Cena nie ma żadnego znaczenia.Wiem że lepiej szybciej,łatwiej(pozornie),ale fascynacja pozostanie zawsze.
    F80,MB-16,N.35-70 2.8 D D90 ,MB-D80 N. 17-55 2.8 G IF ED AF-S,N. 60 2.8 G ED Micro,N. 80-200 D ED NEW, SB-900, 055PROB+486RC2+MBAG80,LOWEPRO NOVA 5 AW,KENKO-Macro,KENKO 1,4 DG
    Grupa ,,SABAT,,

Domyślnie

Takie na parę...

Pozdrawiam

hihihi..... Vadim nasz kolega ma swoje Laborghini w podpisie....

Swoja droga nic tylko krytyka z ust kolegi Tomajk.... a ja tam zawsze na ulicy obejrze sie za takim wozem na "pare"

Poza tym FOTOGRAFIA jest naszym wspolnym hobby (a nie dotykanie sie na mysl o sprzecie), zatem kazdemu wolno robic tym czym uwaza za stosowne. Krytyce konstruktywnej zas lepiej poddawac fotografie a nie aparaty, ktorymi je wykonano.
    Pewien pan, zalozyciel F64 uzywal "grata" a mimo wszystko jego zdjecia sa ponadczasowe....
    Jaki z tego wniosek.... zmieniaja sie tylko techniki i trendy. Zasady i podstawy nadal obowiazuja te same.

Tak jak wielu z Was i ja rowniez nie zajmuje sie guma, dagerotypia i innymi starymi technikami....
    Jak wielu z Was zajmuje sie fotografia otworkowa??? A ilu podczerwienia??? Tak tez nasi cyfrowi koledzy nie musza uzywac ANALOGA... nie powod to jednak do kpin i stronniczych opini a tymbardziej do sprzeczek.

Uzytkownik ANALOGA i CYFRY razem wzietych.... Pozdrawiam!

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów