czajnik sorki - zawsze robiłem błędy i nic tego nie zmieni. Sorry
Szukaj
już jej nie ma
jest na wymarciu
jeszcze nie jest na wymarciu ale niedługo będzie
jak na razie ma się dobrze, a to, że widać jakby wszyscy używali cyfrówek to nieporozumienie
chwilowo wymiera, ale kiedyś wróci (w znaczeniu, że zaczną znowu produkować nowy sprzęt)
czajnik sorki - zawsze robiłem błędy i nic tego nie zmieni. Sorry
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
marekon - dzielisz. po co? Oni digitalowcy.... To brzmi jak Cannonowcy i Nikonowcy. Resovia i Stal, tu nie o to chodzi!!!!
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
No tak kolego moj.... ale z calym szacunkiem gdzie w tej ankiecie jest ODPOWIEDZ DLA MNIE????
Mi rowniez nie chodzi o kase.... mam dwa analogi, mam kompakt cyfrowy i D70 kupilem zonie....?
Wiec o kasie tez nie ma mowy.... stac mnie na jedno i drugie....
TYLE ZE PYTAM: KTORA JA MAM ODPOWIEDZ ZAZNACZYC W TEJ ANKIECIE???
Chyba nie jest ona kompletna. Mogly by byc jeszcze takie np odpowiedzi:
- mam jedno i drugie
- lubie swego analoga
- jestem zboczonym fanem analoga
- itp itd
Bo ja np lubie fotografie ogolnie!!!! Uzywam czesciej analoga, zawsze zas do cz/b lubie sie potem truc w ciemni... dla mnie jest szybciej i taniej zrobic nawet kolor analogiem. Odbitki robie wtedy u siebie w labie.
Nie spedzam calego wieczoru przy szopie obrabiajac setke zdjec.... moge w zamian pogadac z Wami. Poczytac o fotografi a nie o "lepszosci" jednego czy innego... lub moge tez pobawic sie z mala corka.
A Ty mozesz??? Czy juz jestes niewolnikiem "fotoszopa"?![]()
slaw74 tym postem udowadniasz ze nie wiesz o co chodz. W tej ankiecie nie chodzi o to co lubisz a co nie i co jest dobre a co złe.
Dla Ciebie jest odpowiedź d która mówi o tym że z fotografią analogową nie jest źle, a cyfra wcale nie dominuje.
takich odpowiedzi nie mogłoby być bo one nie mają związku z ankietą!!!
Ja sie nie pytam co lubisz...
Czy ktoś może mi powiedzieć jedną rzecz? Dlaczego podchodzicice do tego tak emocjonalnie? Gdzie tu jest problem?
Zadałem na wstępie pytanie dotyczące niezaprzeczalnej rewolucji technologicznej. Leica produkuje cyfrówki. Nikon zaprzestaje praktycznie produkcji analogów. Agfa zamknęła dział obrazowania fotograficznego. Kodak zwalnia ludzi i zamyka fabryki filmów.
Ja się właśnie o to Was ludzie pytam: czy to jeszcze można odwrócić? Czy już się nie da?
A część z Was atakuje: ale analog jest lepszy, a to że ja wolę analoga i basta. A ja nie o tym!
Ja też lubię zapach świeżo otwartego filmu...
Zamknijmy temat bo się porobiło... zupełnie nie to co chciałem....
Na koniec:
Jak chcecie zróbcie sobie ankiete: co wolisz?
a: analoga
b: cyrę
c: to i to
d: lody waniliowe
A ja nie o tym............................................... .................................................. ......................................
No nie bardzo D....
W tej odpowiedzi masz napisane "to, że widać jakby wszyscy używali cyfrówek to nieporozumienie"
Ja bynajmniej tak nie uwazam!!! I mysle ze wielu tak tez nie mysli...
Bylbym TOTALNYM IGNORANTEM gdybym wierzyl w to ze uzywanie cyfry jest nieporozumieniem!!!
Dalej twiedze ze brak tu odpowiedzi dla wielu z nas.... moze dlatego taki szum?
Ja chyba zaznaczylbym taka odpowiedz, gdyby byla: fotografia analogowa jest coraz rzadziej stosowana, zastepuje ja powoli nowe medium, technika cyfrowa. Jednak ma nadal i sadze ze dlugo bedzie miala swych pasjonatow i milosnikow. Byc moze analog nawet kiedys stanie sie innym odlamem sztuki fotograficznej, nie konkurujacej z cyfra. Tak stalo sie z kilkoma technikami fotograficznymi z poprzednich stuleci.
Pozdrawiam serdecznie...
Analog jest na wymarciu, bo nie łudźmy się: co by nie mówił prezes, że kocha fotografię, dla niego najważniejszy jest bottom line. Jak produkcja czegokolwiek się nie opłaca (bo jakaś debilna grupa fokusowa tak stwierdziła) to paszła won, fora ze dwora.
Jakość cyfry poprawia się ciągle (co by nie mówić), więc osiągnięcie jakości negatywu (cokolwiek miałoby to znaczyć) to kwestia czasu.
Zaryzykuję przepowiedzeniem dwóch rzeczy:
1. za jakiś czas pojawią się cyfrówki "MMM" - taki Nikon F albo Leica M, tylko zamiast kliszy w środku będzie matryca. Będą drogie i przeznaczone dla pasjonatów. Może nawet bez wyświetlacza?
2. analog zejdzie do podziemia i wróci do źródeł. Technologii błony celuloidowej w domu raczej nikt nie powieli, ale emulsja światłoczuła na szkle? W czym problem? Idziesz do sklepu, kupujesz zestaw płytek szklanych i słoik pasty (albo składników do jej wymieszania), mażesz wałeczkiem, chowasz do specjalnego plecaka i fru w plener.
Zobaczycie, że tak będzie.
Paweł
Ostatnio edytowane przez PaSkal ; 19-02-2007 o 10:42
Fiat Lux
Skontaktuj się z nami