Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 4 pory roku

Domyślnie 4 pory roku

Zapraszam

Cała zabawa z czterema porami roku rozpoczęła się około trzech lat temu, a dokładnie 20 listopada 2009. Wtedy to pierwszy raz zrobiłem zdjęcie widocznemu drzewu. Później jeździłem tam co kilka dni, chęć pstryknięcia odpowiedniej foty w odpowiednim świetle była ogromna. Zadanie nie było łatwe; dookoła rosły wysokie drzewa, a za plecami posadzony został las a to za nim wschodziło słońce. Zrobienie dobrego zdjęcia podczas „golden hour” graniczyło z cudem. Bywało czasem tak, że danego dnia jeździłem w to miejsce kilka razy z nadzieją na dobre światło. Po pierwszym roku myślałem, że mam godną czwórkę ale dałem sobie jeszcze jeden rok.

Dnia 5.05.2010 powstało pierwsze zdjęcie z widocznej czwórki; zrobione starym, poczciwym Nikonem D80 z nałożonym kitem 18-135mm i filtrem polaryzacyjnym. Pod koniec roku, a dokładnie 30.12.2010 powstała zimowa odsłona tego drzewa widoczna wyżej; sprzęt pozostał ten sam, jedynie filtr zmienił się z polaryzacyjnego na połówkowy ND. Człowiek z roku na rok nabywał nowe doświadczenia w fotografii i z roku na rok żył w utwierdzeniu, że potrafi zrobić lepsze zdjęcie. I tak po zimnie nastała wiosna i kolejne zdjęcie z serii (20.04.2011); tym razem wykonane nowym D300s lecz dalej z podpiętym 18-135mm + filtr połówkowy ND. Ostatnie zdjęcie powstało stosunkowo niedawno, a dokładnie kilka dni temu (3.11.2011); parametry sprzętu te same co przy zdjęciu wiosennym.

Wszystkie zdjęcia dębu zrobione(ale nie pokazane) w trakcie realizowania tego „projektu” zachowałem na pamiątkę. Może uda mi się je jeszcze pokazać. Sprawa obróbki dotyczyła wyłącznie kwestii kosmetycznej i estetycznej, bez wyraźnej ingerencji w zdjęcie.

Tak w skrócie to chyba tyle
    Pozdrawiam
    D800 | D750 | N14-24 | N50 1.8G | N85 1.8G | 70-200 2.8G VR II | TC-20E III | MANFROTTO 055XPROB & MH055M0-RC4 | NiSi

Domyślnie

tez sie zbieram do zrobienia cegoś takiego, ehh brak czasu niestety. Pomysł ciekawy, szacunek za poświęcony czas.
    Nikon Fx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mosq Zobacz posta
    Cała zabawa z czterema porami roku rozpoczęła się około trzech lat temu, a dokładnie 20 listopada 2009. [...]
    W/g kalendarza używanego w moich stronach wychodzi mi dwa lata, nawet niecałe... Ale i tak fajny kolażyk.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikonozaur Zobacz posta
    W/g kalendarza używanego w moich stronach wychodzi mi dwa lata, nawet niecałe... Ale i tak fajny kolażyk.
    Moja pomyłka
    Dzięki Andrzeju
    D800 | D750 | N14-24 | N50 1.8G | N85 1.8G | 70-200 2.8G VR II | TC-20E III | MANFROTTO 055XPROB & MH055M0-RC4 | NiSi

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Ujmujace, zreszta jak zwykle przy takich projektach. Pozdrawiam

Domyślnie

bardzo fajny zestaw
    Völkchlor

Domyślnie

Bardzo fajnie, choć nie wiem czy ramka "nie za gruba"

Domyślnie

Podoba mi się, za wytrzymałość BRAWA, trochę środek ramki cieńszy
    Z9 + D500 + D300s + S 10-20 + N 17-55 2.8 + N 50/1.8 + N 70-200 VR II + N 400 2.8 TC S

Domyślnie

Ciekawy projekt. Moje uznanie za pokazanie
    Pozdrawiam. Martini
    NIKON-owska pucha z dodatkami

Domyślnie

Pewnie każdy kiedyś wpadł na taki pomysł... ale tylko niewielu ma tyle wytrwałości, żeby go zrealizować. Gratuluję!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów