Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Domyślnie

Panie Piotrze, dzięki za linki i artykuły. Przeczytałem. Zatem w następnym tygodniu idę oddać aparat do gwarancji.

Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz. Ja oddaje aparat do sklepu w którym kupiłem, zatem mam nadzieje, że nie będę miał przyjemności z Panami z serwisu i aparat zostanie skalibrowany tak jak trzeba.

A jeszcze jedno pytanko. Pan oddawał razem z obiektywem czy sama pucha?

Domyślnie

Sama puszke zeby przypadkiem nie probowali kalibrowac szkla tylko referncujne szklo od nich. Co do oddawania do sklepu to mozna i tak, chciaz mi bylo na reke bezposrednio do serwisu podjechac

Domyślnie

Masz na fotkach identyczny backfocus jaki miałem w swoim D5100. Ja oddałem do serwisu i od tamtej pory cykam fotki i jestem zadowolony.

Looknij tutaj:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...75#post2552675

Domyślnie

Zrobiłem fotki na LV => SZOK -> jaka żyleta na ISO 4000 przy żarowym świetle Normalnie, nie ten aparat . W poniedziałek oddaje aparat do serwisu, mam nadzieje, że przez oko też tak później będzie.

A powie mi ktoś, czy na Nikon D7000 należy się + 1 rok okres ochronny ?

Domyślnie

Należy się + 1 rok ochrony
    A najlepiej to sprawdź sobie na gwarancji czy masz taki śmieszny srebrny znaczek z informacją o 2 latach gwarancji.
    Nikon

Domyślnie

No właśnie nie mam .

Domyślnie

Zrobiłem test na oliwienie => przy f22
    Wydaje mi się, że to jest coś na obiektywie, bo robiłem na rozmiarze S,M.L i na każdym to samo. Rozumiem, że rozmiar S to mniejsza część matrycy naświetlona a L cała ?.
    Z zewnątrz od strony filtra orchą wyczyściłem i jest czysty jak powietrze. Z drugiej strony też się wydaje czysty, bo tam nie chce tykać.

Możecie pomóc co to za kropki?
    LINK DO ORYGINAŁU
    Ostatnio edytowane przez Basso ; 06-11-2011 o 21:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Basso Zobacz posta
    Zrobiłem test na oliwienie => przy f22
    Wydaje mi się, że to jest coś na obiektywie, bo robiłem na rozmiarze S,M.L i na każdym to samo. Rozumiem, że rozmiar S to mniejsza część matrycy naświetlona a L cała ?.
    Z zewnątrz od strony filtra orchą wyczyściłem i jest czysty jak powietrze. Z drugiej strony też się wydaje czysty, bo tam nie chce tykać.
    Ale o co chodzi?

Możliwe że masz jakieś paprochy na matrycy. Olej to to nie jest.
    Jesteś pechowcem któremu nie tryska...
    Ewentualnie masz brudną tapetę Taki test to można sobie wsadzić.
    Jeśli już musisz koniecznie testować to na czymś jednolitym.
    Wyłącz AF, skieruj aparat w jednolity sufit i pstryknij fotkę. Może być na długim czasie z ręki.
    To bez znaczenia. Iso raczej 100.
    Paprochów na obiektywie nie widać na zdjęciach, nawet duże odpryski szkła są niewidoczne.

Poza tym, bez urazy, ale czytając to mam wrażenie że powinieneś zacząć od zapoznania się z podstawami
    i instrukcją obsługi.
    Naprawdę bez złośliwości.
    S,M,L oznacza rozdzielczość wyjściową zdjęć robionych w formacie JPG.
    Te S i M są przeskalowane do mniejszej rozdzielczości przez procesor i oprogramowanie aparatu.

Domyślnie

yyy, znaczy robiłem też na kartkach białych, na suficie, na każdym jednym , ta sama historia -> akurat na tej fotce dobrze to wygląda to tą załączyłem. A apropo S,M,L No to nie wiedziałem, że fotka jest skalowana. Byłem pewny, że to tylko część matrycy naświetla (mniejszy kwadrat dla S największy dla L ). Jeśli jest skalowana, utrata jakości obrazu na pewno jest, jeśli ktoś wybierze zamiast L -> S.

A wracając do tematu => myślicie, że jak będę jutro szedł zanosić do serwisu z powodu AF, to wspomnąć o tym, czy to jakoś da się poczyścić czy jak?

Domyślnie

Każ sprawdzić, wyczyścić i już.
    Ewentualnie dopłacisz, ale masz spokój.

Utrata jakości jest zawsze bo to jpg, przetworzony i skompresowany.
    Ale znam takiego co ogląda tylko na monitorze i jedzie na S,
    bo więcej fotek z imprez wchodzi
    Co kto lubi.
    Jak nie chcesz tracić na jakości i mieć pełną kontrolę nad tym co dostajesz to tylko NEF.
    Ostatnio edytowane przez lesiuc ; 06-11-2011 o 23:13

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów