Po przeczytaniu całego tematu dochodzę do wniosku że muszę się jeszcze sporo nauczyć o sprzęcie.Dzięki za rady
![]()
Szukaj
Po przeczytaniu całego tematu dochodzę do wniosku że muszę się jeszcze sporo nauczyć o sprzęcie.Dzięki za rady
![]()
2x Canon 5D Mk III, Sigma 15mm F/2,8 FE, Sigma 85mm F/1,4, Canon 16-35L II, Canon 35L, Canon 135L, Canon 70-200 L IS II
Witam
Podłączę się z podobnym pytaniem bo też dotyczy tych dwóch aparatów. Ostatnio musiałem się pozbyć mojego d50. Pozostała mi stałka 50 1.8. Byłem już mocno zdecydowany na d90 ale ostatnio zamącił mi w głowie d 200 i mam teraz zagwostkę
. Fotografuję raczej amatorsko z nastawieniem na fotorelację z górskich wojaży. Może podpowiecie, z którego aparatu obrazek będzie mnie bardziej satysfakcjonował po przesiadce z d 50.
D200 oczywiścieJak pewnie wcześniej przeczytałeś w wątku, masz w nim iso100. Poza tym jak Ci w górach zacznie mżyć lub uderzysz o coś to chyba lepiej zniesie to D200.
FF + szkła
Kolega napisał, że fotografuje amatorsko z nastawieniem na górskie widoki. Domyślam się, że górskie fotorelacje będą jedną z kategorii fotografowanych, o ile być może najważniejszą to jednak nie jedyną. Stąd wzmianka o iso. Chyba lepiej mieć w zasięgu ładne iso 100 niż go nie mieć?
FF + szkła
Ostatnio edytowane przez morzon ; 03-11-2011 o 22:16
Generalnie dużo chodzę po górach i staram się z każdego wypadu przywieźć jakieś ciekawe fotki. Fotorelacja to była raczej taka przenośnia![]()
D90.
Pęd na D200 i renesans owego body jest dla mnie dziwny. Pamiętam płacz jak pojawił się na rynku, że nieostry obrazek, że D70 lepszy, że banding, że szumy i kolory. Teraz jest "genialny" co nie jest prawdą. Nie jest alternatywą dla D90 i nie nalezy go do niego porównywać.
D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.
masz 100% rację, bo te aparaty są w różnych klasach
http://nikoniarze.pl/maciej-koniuszy-nemeth/
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Bo D200 jest marny w kwestii kolorów i ostrości (używałem parę lat, równolegle z 3-4 innymi aparatami, to chyba mogę coś powiedzieć). Swoje odsłużył, dostał buziaka na pożegnanie i koniec pieśni.
Nie rozumiem też tej fascynacji ISO 100...
W góry D90 może być lepszy, bo lżejszy. A i obrazek ładniejszy przy okazji.
D200 nieco wytrzymalszy, wielkie rzeczy. Jak ktoś jest łamaga, to niech nosi na pasku na szyi.
Jak kolegę stać, niech dopłaci do D300(s), a jak nie stać, niech bierze D90 i będzie robił super zdjęcia. A wyższe użyteczne ISO na pewno się przyda, także w górach (jaskinie itp.).
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Skontaktuj się z nami