Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Volvo C30

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Dla mnie również za ciemne i miejscami ta ostrość coś kuleje.
    Kadry nudne, ale mimo wszystko podoba mi się zgranie tego modelu, koloru z otoczeniem.
    Obróbka taka sucha, bez polotu. Nie podoba mi się jeszcze nie jednolity kolor lakieru, na masce wpada w szarość od nieba, a boki auta mają pomarańczowy zafarb od liści.
    6, 8, 10 bronią się, bo mają w sobie potencjał, ale trzeba troszkę pogrzebać

Tutaj moja propozycja na szybko dla 8.

Ostatnio edytowane przez hbr ; 31-10-2011 o 01:49

Domyślnie

No właśnie ta jesień taka gryząca trochę wyszła i przyćmiła troszkę auto.
    Kadry nudne = czyt. klasyczne, np. 3 ostatnie są takie, ale dobrze się na nie patrzy tylko trzeba troszkę pogrzebać.
    Zabiegi poczyniłem w Photoshopie, krzywe oraz rendering

Domyślnie

JPG+NEF i masz 2 w 1. O ile Volvo jest dość ciekawym samochodem, szczególnie z 2.0D to tutaj lekko poległeś na obróbce. O ile kadrowo mieścisz sie w normie serwisu moto.pl to już barwa tutaj zrobiła coś niedobrego. Za żółto. Trochę brakuje ekspozycji. Szkoda, że nie trafiłeś w złota godzinę - mogłeś wtedy nas tutaj pozrzucać z foteli.

Nie jest najgorzej
    N

Domyślnie

helix - chciałem wydobyć ze zdjęć jak najwięcej, bo w oryginale wyglądały nie ciekawie - zwłaszcza jeżeli chodzi o kolory. One natomiast w założeniu miały być jesienne Jeżeli chodzi o godzinę to... nie trafiłem, a kilka godzin wcześniej miałem przepiękne światło i zero chmurek na niebie - właśnie wtedy przyjeżdżając koło tej uliczki (nie daleko mojego domu ) wpadłem na pomysł, żeby przetestować obiektyw w takim miejscu. Niestety nie mogłem wcześniej podjechać i wykorzystać momentu

Jeżeli chodzi o te JPG+NEF to zrobiłem kilka zdjęć i porównując jest to co napisałem wcześniej - na JPG szumy są mniej widoczne, ładnie zaretuszowane a na NEF wszędzie. Do tego białe krawędzie na NFS były lekko fioletowe, a na JPG normalne. W ogóle wydaje mi się, że kiedyś też chciałem się przekonać do RAWów, ale więcej wad miały niż zalet Tak, wiem, wiem, zaraz ktoś mnie tu skrzyczy, no ale cóż - jestem tylko bardzo "podstawowym" amatorem, nie profesjonalistą :P
    N D90 + SB-900 + N 35 mm f/1.8 + N 18-70 mm + N 70-300 mm + I 50 Makro =

Domyślnie

Kolory to właśnie teraz są tragiczne. :P Przynajmniej na moim monitorze TN.

Fioletowe obwóki - abberracja. Ten obiektyw niestety dosyć mocno abberruje. Da się tego łatwo pozbyć w ViewNX 2 (darmowe, Nikonowskie oprogramowanie). A Nef daje dużo większe możliwości - zmiana ekspozycji, zmiana balansu bieli, zmiana schematu kolorów, wyciąganie z cieni i świateł...
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 31-10-2011 o 23:58

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów