Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie POMOCY coolpix 5700

Mam duży problem z tym aparatem, czy ktoś mógłby mi napisać jak go ustawić aby robił normalne foty w pomieszczeniu?? Aparat jest moich znajomych dostali go w prezencie i oczywiście nie potrafią go ustawić (fotografie robione na zewnątrz są ok gorzej z tymi w pomieszczeniach sa ciemne:/), ja próbowałam wszystkiego i dalej fotki są ciemne w pomieszczeniu:/
    może ktoś wie jak go ustawić tak by był tak ustawiony by nie trzeba było go ustawiać za każdym razem
    pliss

Domyślnie

auto
    auto flash
    i instrukcja
    D300s l MB-D10 l N35 1.8 l N18-105 l N 70-300VR l S 70-200 l Di622 MKII l Di866 MKII PRO l SB-700

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Tryb A; f2,8 (może się zwiększać przy zmianie ogniskowej); ISO w granicach 300-600 ( bo przy 800 już mocno szumi, a przy mniejszym będzie dużo światła błyskowego), lampa wbudowana na AUTO w trybie TTL (może być potrzebna korekta na minus), czas synchronizacji lampy 1/60.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Ustaw kółeczko zmiany trybów na zielony aparacik, no i jak to nie pomoze to juz hmm nie wiem . A lampa błyska?

Domyślnie

Art Erie nic nie pomogło dalej są ciemne:/
    Robinson73 w tym aparacie nie ma kułeczka zmiany trybu na zielony aparacik są tryby tzw użytkowniki(A, 1,2 i 3) i A jest właśnei tzw automatycznym trybem pracy no ale niestety fotki sa ciemne:/

Domyślnie

No fakt, no ale chyba tryb P jest , jak jest to ustaw na P

Domyślnie

jest ustawiony tak jak napisał ART Erie, to są tez ustawienia z instrukcji bo juz ją sprawdzałam, aparat jest na trybie (użytkowniku) A, i na trybie ekspozycji P, i te ustawienia sa tez w instrukcji i ze powinno byc ok ale nie jest:/ może ta lampa jest słaba, niewiem naprawde o co już chodzi:/

Domyślnie

Tryb A to w kazdym aparacie tryb priorytetu przysłony , jak nie wiemy kiedy go stosowac to lepiej nie dotykać. Tryb P jest jak najbardziej automatyczny, i na nim powinnaś robić zdjęcia. Spróbuj zresetować aparat , w menu znajdziesz taką funkcję. Czy te zdjęcia w pomieszczeniu robisz tylko z lampą, czy lampa działa w koncu, bo może lampa się podnosi , a wcale nie błyska , natomiast aparat w tym momencie ustawia czas jakby działał z lampą (czyli za krótki w pomieszczeniu) i stąd jest ciemno.

Domyślnie

niewiem jak to wytłumaczyć,bo ten aparat ma całkowicie co innego niż mój (nikon d90), w coolpixie w menu mogę ustawić uzytkownika A,1,2 i 3 i w tym włąsnie problem ze A samoczynnie kontroluje wiekszość parametrów,a przy reszcie trzeba samemu ustawiać. a jesli chodzi o tryby sa tylko P,S,A i M i je ustawia się małym pokrętłem. i problem leży w tym ze musi byc wybrany użytkownik a potem tryb, a lampa błyska.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robinson73 Zobacz posta
    Tryb A to w kazdym aparacie tryb priorytetu przysłony , jak nie wiemy kiedy go stosowac to lepiej nie dotykać. [...].
    Nie koniecznie, pamiętaj że to jest kompakt z małą matrycą...

Cytat Zamieszczone przez Marissa880 Zobacz posta
    niewiem jak to wytłumaczyć,bo ten aparat ma całkowicie co innego niż mój (nikon d90), w coolpixie w menu mogę ustawić uzytkownika A,1,2 i 3 i w tym włąsnie problem ze A samoczynnie kontroluje wiekszość parametrów,a przy reszcie trzeba samemu ustawiać. a jesli chodzi o tryby sa tylko P,S,A i M i je ustawia się małym pokrętłem. i problem leży w tym ze musi byc wybrany użytkownik a potem tryb, a lampa błyska.
    Coś mi się wydaje, że mówimy o różnych rzeczach. W C5700 są ( o ile pamiętam ) banki ustawień oznaczone jako A i B, pamiętające przypisane ustawienia.
    Tutaj na razie nie kombinujemy
    Pisząc o trybie A w poprzednim poście chodziło mi o tryby PSAM ( na pokrętle ). Tryb A - inaczej priorytet przesłony.
    Ustaw A i wybierakiem (tym kółkiem pod kciukiem) przesłonę f 2,8. Ta wartość będzie się zmieniać w trakcie zoomowania ( im dłuższa ogniskowa, tym mniej światła będzie wpadało przez obiektyw).
    ISO jak pisalem wyżej, natomiast zobacz jak jest ustawiona lampa błyskowa.
    Powinna być ustawiona na AUTO ( i samoczynnie podnosić się przy słabym oświetleniu ), dalsze ustawienia to TTL, przy czym zwróć uwagę na komensację błysku ( na razie powinno być 0,0 ).
    Na górnym wyświetlaczu powinnien być znaczek błyskawicy ( bez żadnego "oczka", napisu REAR itp - sama błyskawica).
    Jeśli dalej zdjęcia będą ciemne zrób reset aparatu i usatw tryb A jak pisałem poprzednio.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów