Jak idę do lasu to potrzebuję jak najszerszego kąta (chyba że makro), jasnego obiektywu, statywu i najlepiej jak najmniejszej dystorsji....
Szukaj
Jak idę do lasu to potrzebuję jak najszerszego kąta (chyba że makro), jasnego obiektywu, statywu i najlepiej jak najmniejszej dystorsji....
D7000 T17-50 2.8 VC, nikkor 16-85
Dlaczego? Robiac zdjecia w lesie w zasadzie nie zauwazysz dystorsji!jak najmniejszej dystorsjiTa wychodzi w architekturze czy wszedzie tam gdzie widac proste linie. W zdjeciach "lesnych" moze wyjsc raczej aberacja chromatyczna.
Do tych zdjec w linkach wystarczy obiektyw ktory juz masz, ew. Sigma czy Tamron 17-50/55
.FILTER.
D90 oraz: 18-105 VR i 35/1.8 i SB-900
tylko 70-300 VR
Nikon D300,D750 - 600/4 VR - 80-400/4,5-5,6 VR II - Sigma 150/2,8 - Sigma 10-20/4-5,6 - tcx1,4 III - Manfrotto 055XPROB+ 501 HDV
http://robert-babisz.manifo.com/
18-200vr
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Moim zdaniem te posty się troszke wykluczają. Zdjecia które podlinkowałaś można zrobic obiektywem który posiadasz. 18-55 to taki standard. Natomiast w pierwszym poście prosisz o podpowiedż wymieniąjąc zupelnie inne priorytety.
Wieksze przybliżenie - moim zdaniem minimum 70-200
Wieksza rożnica wyostrzenia - zapewne chodzi o małą głębię ostrości (GO) a więc jasny obiektyw - na D40 to minimum 2,8
Obiektyw w miare jasny - patrz wyżej
Cena nie większa niż 2000pln - z nikkorów bedzie ciężko. Bardzo ciężko, jeżeli ma byc silnik w obiektywie.
Podsumowując: jeżeli zdjęcia jak z galerii to spokojnie zrobisz swoim obiektywem. Ja dokupilbym statyw.
Jeżeli ma być takie szkło jak w pierwszysm poście - to może koledzy podpowiedzą o innych szkłach niż nikkor.
Może jakaś sigma lub tamron 70-200/2,8 się znajdzie w tej cenie? Tu nie pomogę - nie mam zbyt dużej wiedzy o firmach niezależnych.
I żeby nie było. Długim obiektywem równiez zrobisz zdjęcia podobne do tych w galeriach.
elarco podsunął Ci doskonały pomysł w postaci nkkora 70-300mm VR- właściwie podstawowe zalety i wady Ci napisał, także nie ma co pisać tylko brać. Dla kobiety moim zdaniem idealny, lekki ze stabilizacją i wydaje mi się, że z jakości będziesz na pewno zadowolona!Można by się jeszcze rozejrzeć za sigmą 100-300mm f/4, ale to już ponad 2000zł no i przydałby się do niej monopod i robi się cieżko dlatego nikkor chyba idealny pozdr.
Kto chce- szuka możliwości, kto nie chce- szuka wymówek.
Zainteresowałam się obiektywem Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G VR.
ale mam jedna wątpliwość. Czy owy obiektyw nie jest za ciemny jak na las?
Ostatnio pewna osoba z mojego otoczenia powiedziała bym kupiła sobie 70-200mm f2.8
niestety wpisałam z ciekawości na allegro i ceny mnie zszokowały. czy niema jakiś tanich 70-200?
czy wszystko powyżej 3000zl i w gore?
Kiedyś Zenit, później Nikon i Canon, obecnie Leica wspierana Sony RX100 mk2 wraz z analogami.
Prywatnie: http://lopal/blogspot.com
Płacisz 1000zł i masz nówkę Nikkora 55-300 VR który robi równie świetne zdjęcia jak 70-300 VR... No i 500zł w kieszeni![]()
Nikon
Skontaktuj się z nami