odpada..nie wydam tyle kasy na statyw.. a szkiełka, mam tylko kita od d50 a chcę Tokinę 12-24, zainteresowani wiedzą ile kosztuje..
Szukaj
odpada..nie wydam tyle kasy na statyw.. a szkiełka, mam tylko kita od d50 a chcę Tokinę 12-24, zainteresowani wiedzą ile kosztuje..
Nikon d70s, Sigma 10-20, Tamron 17-50, Nikon 50mm 1,9d, HOYA HMC SUPER UV, Sandisk II Ultra 1GB, Lexar Premium 512 MB, Lowepro Rezo 160 AW. Na początek wystarczy
Forumowicze chyba nie zrozumieli w czym rzecz. Ja rozumiem Cie doskonale. Oczywiście w górach najlepiej nie mieć dodatkowego balastu. Do niedawna radziłe msobie opierając aparta o drzewo , skałę i inne stabilne elementy krajobrazu. Wynikiem czego jest zestaw rys na korpusie i obiektywieWreszcie postanowiłem kupić statyw. Stwierdziłem że musi być lekki, stabilny i niedrogi. po wielu próbach i tastach wybór padł na velbon cx 200. Nie jest on wysoki (115cm) ale przy fotografowaniu gór nie robi duzej różnicy 115cm a 180cm. Jest stabilny ( kitem 18-55 robiłem zdjecie o zachodzie słońca przy zachmurzonym niebie (czas migawki 1/4-6s), przy wietrze ok 40km/h i na maksymalnym zoomie i dał radę
Statyw ten nie ma tych wszystkich bajerów typu korbki, poziomice, mechanizmy szybko mocujące ale mi to nie jest niezbędne
D50; 18-55/3.5-5.6G; 50/1.8D; 55-200/4-5,6G + filtry osłony i gadżety oraz zenit 12xp![]()
tu jest link do dystrybutora
http://www.foto-technika.pl/shop.php...product&id=458
D50; 18-55/3.5-5.6G; 50/1.8D; 55-200/4-5,6G + filtry osłony i gadżety oraz zenit 12xp![]()
Oglądałem kiedyś parę statywów z niższej półki ten http://www.allegro.pl/item166184428_...l_gratis_.html wydał mi się nawet dość solidny i stabilny, to nie jest manfrotto ale na pewno lżejszy i łatwiejszy do noszenia, kiedyś była nawet promocja i sprzedawany był w komplecie z pokrowcem.
D300, N18-200VR, N60/2,8, N50/1,8 SB-800
...wegejazz, jak chodzisz po gorach to juz sie pewnie zdazyles zorientowac, ze 18-55 jest stanowczo za krotkie i w najblizszym czasie zaczniesz sie rozgladac za czyms w okolicach 200mm na przyklad, i do takiego obiektywu musisz! miec statyw a nie cos co sie chwieje jak trzcina na wietrze i chyba powie Ci to kazdy [nie tylko na tym forum]
jesli zdecydujesz sie na statyw za nie duze pieniadze to ide o zaklad, ze predzej czy pozniej [raczej predzej] dasz go psu do zabawy
ale widze, ze zaczales myslec w dobrym kierunku i budzet wzrosl do 500pln![]()
piszesz ze jezdzisz 3-4 razy w roku w gory, na Twoim miejscu poswiecilbym jeden z takich wyjazdow i dolozyl do jakiejs "manfrotki" - wiem, wiem! dla kogos kochajacego gory jest to straszna decyzjasam do dzis nie mam statywu bo za kazdym razem wolalem wydac 300pln na wypad w Tatry, ale wiem tez, ze nie kupie niczego ponizej Manfrotto 190PROB, co do glowicy to osobiscie wole kulowe - sa jak dla mnie wygodniejsze
jesli bywasz w Poznaniu to podjedz na Ratajczaka do Fotodury, maja tam statywy Manfrotto i..... Slik [niektorzy stawiaja go na rowni z M. inni ponizej], poogladaj pomacaj, kupowac od razu nie musisz, a i tak wiadomo, ze najlepsze ceny znajdziesz w necie
# jeden baner masz na gorze strony - Imfoto - na forum jako Hesja [chyba blizej przedstawiac i rekomendowac nie trzeba]
# drugi to Foto-Tip - na forum szukaj Gamlinga - u nich znajdziesz statywy GoldPhoto - to chinski [bodajze] zamiennik Manfrotto wiec i cena nizsza
# Slika szukaj sam
Manfrotto, Slik i GoldPhoto [jako budzetowy zamiennik] i ponizej bym absolutnie nie schodzil
a co do taszczenia kilogramow w gorach to opimum jest zadekowac sie w Murowancu, "piatce" albo chociazby w Malem Cichemi wychodzic tylko ze sprzetem + picie i jakis prowiant - wtedy mozesz sobie siedziec pol dnia w jednym miejscu i czekac na "swiatlo"
i zapewniam Cie, ze widok "plonacych" o zachodzie slonca Gerlacha, Mlynarza, Rysow czy Miegusza widzianych z Rusinowej w zimowy zmierzch zrekompensuje Ci ten dodatkowy ciezar na plecach...
pozdrawiam, pshemo
Minolta XD7 / D70
"How do you shoot the Devil in the back? What if you miss?"
Na początek Keyser dzięki za wyczerpującego postaszkiełkiem to zobaczymy, obecni prawie sprzedałem nerkę, żeby mieć ten aparat
. Jeśli chodzi o łażenie po górach to u nas (jest jeszcze moja dziewczyna) wygląda to trochę inaczej, codziennie 9h na szlaku i codziennie inne schronisko w planach, ale pomysł dobry. Co sądzisz o takim zestawie: http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=526 jeśli mowa o statywie i głowica: http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=528 Suma nie jest zabójcza coś około 360 PLN. Ja jestem amatorem i nie potrzebuję statywu (tak mi się wydaje) za 800 PLN. Może i potrzebuje, ale finansowo jestem ograniczony
Nikon d70s, Sigma 10-20, Tamron 17-50, Nikon 50mm 1,9d, HOYA HMC SUPER UV, Sandisk II Ultra 1GB, Lexar Premium 512 MB, Lowepro Rezo 160 AW. Na początek wystarczy
ja miałem dwa statywy przed manfrotto 055prob i panowie, różnica jest ogromna (nawet w bolących plecach)
oby dwa statywy były w przedziale cenowym 128-180,- i co... i każdy przeżył rok z kawałkiem, poluzował się, śrubeczka się odkręciła (sama) plastik wypaczył, aluminium powyginało, już o plastikowych płytkach i gwintach aluminiowych wtopionych w plastik nie wspomnę
więc miałem doświadczenie ze statywami i wiem ze nie warto oszczędzać na statywie, no chyba że już naprawdę komuś szkoda wydać większe pieniądze to rozumiem.
.:[nikon][nikkor][tamron][m42][cokin][lowepro][manfrotto][gimp][ps4][ubuntu][7]:.
.:KORAB:.
Zgadzam się z faktem, że raz wydane porządnie pieniądze się zwracają, tak jak z aparatem można kupić kompakt i można kupić Nikona. Może ktoś miał do czynienia z GoldPhoto i się wypowie
.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wybrałbym statyw, będziesz chciał pobawic się w jakieś poruszone liście, niebo, księżyc, potoczki lub nawet góry po zachodzie słońca, monopod nie da rady. Kumpel kupił ostatnio statyw Bilora, na pierwszy rzut oka wygląda ok, cały metalowy, może trochę niski ale przynajmniej lżejszy, nawet płytki MF pasują.
Fujifilm X-E3 23/2
Skontaktuj się z nami