Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pilon Zobacz posta
    "Nie zacieszaj" pilon, tylko wrzucaj te studyjne

Domyślnie

Po południu, muszę ogarnąć selekcje, bo zdjęcia są sprzed paru dni...
    Pozdrawiam, Kuba

Domyślnie

Witam! Niewypowiedzianie miło widzieć Cię aktywnego ponownie.

Spróbuję odpowiedzieć na pytanie, dlaczego czwórka. Według mnie jest to w dużej mierze zasługa światła. Jako jedyne zdjęcie z tego zestawu ma naprawdę ładny rozkład światłocienia, dobry kontrast między modelką i tłem. Nie ma wypalonego nieba i innych artefaktów. Delikatna plastyczna obróbka zwiększa efekt. Oczywiście modelka też robi swoje. Minusików nie będę wytykał, bo je znasz - więc po co?

I pytanie "dydaktyczne". Dlaczego zostawiony jeden but? Strzelałbym, że to z powodu lepszego kształtowania się łydki. Ale może jest też inna odpowiedź w tym przypadku?

Słówko o szóstce, którą według mnie można by lepiej odebrać, gdyby tło było ciemniejsze. W szczególności po lewej stronie zdjęcia. Oznacza to mocniejsze doświetlanie prawdopodobnie, choć obróbka też da radę (jako poglądówka przynajmniej). Ale zapewne nie odzyska tak ładnie skrawków nieba.
    Pozostałe zdjęcia to według mnie trochę zaburzony klimat. Ekspozycję ustawiłeś mocną, scena jasna, kontrastowa, dzienna, zalana słońcem. Natomiast modelka pokazana dość równo i dokładnie. Gdzieś tu zginęła zwiewność, lekkość, która dodałaby zdjęciom smaczku. Wyszło trochę "kompaktowo", surowo. Południowo. Na jedynce zasłoń ręką lewą jasną stronę. Moim zdaniem wygląda to o wiele lepiej. Dwójka jest interesująca, ale ponownie podałbym ją w "Phoenixowej", jeszcze delikatniejszej obróbce. Kadr taki sobie. Trójka byłaby po prostu boska, gdyby się udało pierwszy plan bardzo mocno doświetlić. Tak by tło wraz z niebem były od niego o stopień ciemniejsze. Z dwóch ostatnich wybieram siódemkę. Intrygująco wygląda na nich ugięcie nogi, jakby je opierała na jakimś pniaczku. Ale w przypadku siódemki ma to większy sens, wraz z kuszącą pozą. Technicznie nie wygląda ta scena najlepiej (ostre światło wypalające całą górę).
    Patrząc na wszystkie pokusiłbym się o wyrażenie życzenia, by pchnąć ten glamour trochę jeszcze w stronę artyzmu pod kątem kadrów i kompozycji. Wszystko umieściłeś bardzo centralnie, a wydaje mi się, że zdjęcia 1, 2, 5, 6 zyskałyby na asymetrycznym poprowadzeniu.

PS. Miło się czyta kulturalny sposób prowadzenia dyskusji i reagowania na uwagi. Szkoda, że na forum są to wyjątki, a nie reguła.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 18-09-2011 o 13:14

Domyślnie

mOSAd, Mistrzu, cieszę się, że jesteś na pokładzie Miło znów Cię czytać, miło widzieć uważnego i wrażliwego krytyka tutaj

W wielkim skrócie, bo obiad na ogniu (wieczorem ustosunkuję się pełniej):

Jeden but, żeby jedną stopę pokazać gołą, chodziło o zalotność, i nie przepinać łydki (stopa na płasko w trawie praktycznie "zabije" pęcine, rozszerzy ją do szerokości łydki, natomiast stanięcie na palcach i pięta bez podparcia za bardzo wyrysuje "rów" między łydką a kośćmi).

Co do prawie boskiej trójki - to moje ulubione zdjęcie, natomiast w oryginale światło było "równiejsze", tło rozjaśniałem mocniej, w kierunku efektu końcowego, także efekt zamierzony... Cóż... ars poetica

Co do kadrowania - zdjęcia musiały spełniać (nie wszystkie tu prezentowane) pewne wymagania edytorialowe, stąd kadry gdzieniegdzie sprzyjające tekstowi po bokach... Natomiast edytorialu z tego (mimo, że jest tylko testowy i był prezentacją przedkomercyjną), nie mogę do stycznia pokazać, wybaczcie 1,3,6,7 były robione pod edytorial
    Pozdrawiam, Kuba

kwiatek_35
    Gość

Domyślnie

4 jest najlepsza, ma coś w sobie, modelka jest obłędna

Oszczędny w słowach Awatar ssimon1978
    Miasto
    londyn/gniewkowo/torun/galway

Domyślnie

4-reczka
    n7

Domyślnie

Świetna sesja, świetna dziewczyna. Niezwykle kobieca, kusząca, seksowna, ale nie wulgarna. T
    eż bym chciała taką sesję... gdybym tylko tak wyglądała

Domyślnie

kawał dobrej roboty, tylko pogratulować
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Jako gratisik, backstage z tejże sesji, żeby pokazać, że do robienia zdjęć nie potrzeba wiele. Nawet blendy.
    Tylko aparat i światłomiarka Wstawiam również ze względów narcystycznych

Pozdrawiam, Kuba

Domyślnie

... i nawet szkiełko jakieś malutkie.. 50mm?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów