Witam,
W tym roku uruchamiam w mojej szkole cykl spotkań w formie koła fotograficznego. Szkoła to podstawówka, klasy IV-VI (raczej uczęszczać będą ci najstarsi), raz w tygodniu od września do końca czerwca. W sumie będzie to około 30-35 godzin zajęć w zależności od świąt i innych okoliczności. Mam już pewien plan działania, określoną tematykę, ale jeszcze nie poukładaną, chciałem zasięgnąć Waszej rady, może macie jakieś ciekawe pomysły? Poniżej kilka moich propozycji, zaznaczam, że nie są ułożone w kolejności i nie stanowią plan samego w sobie, to jedynie garść propozycji na tematy, do których chciałbym byście się ustosunkowali i uzupełnili. Z góry dzięki!!
-historia fotografii (teoria)
-budowa cyfrowych aparatów fotograficznych, zasady ich działania, rodzaje aparatów i optyki (teoria)
-co jakiś czas prezentacja sławnej osoby ze świata fotografii wraz z przykładami dorobku
-zajęcia w plenerze, zajęcia w klasie - studiu (krajobraz, portret, makro, inne)
-podstawy obróbki obrazu w darmowym oprogramowaniu (Gimp i inne) - kadrowanie, WB, zmiana rozmiaru, wszystko co konieczne
-wizyta w ciemni fotograficznej (o ile się uda, jeśli nie to zaprezentowanie sprzętu i metod postępowania przy wywoływaniu techniką klasyczną) - ten punkt uważam za obowiązkowy, ostatnio uczeń zapytał co to jest film i jak można robić zdjęcie na kawałku plastikowej taśmy bez karty pamięci...
-prezentacja galerii w postaci gazetki szkolnej
-jak wybrać aparat fotograficzny dopasowany do moich potrzeb?
-'odmładzanie' starych zdjęć i 'postarzanie' nowych
-konkurs fotograficzny
-udział uczestników w uwiecznianiu uroczystości szkolnych
-podstawowe pojęcia (przysłona, głębia ostrości, itd) oraz ich praktyczne zastosowanie
-lampa błyskowa i jej wpływ na zdjęcie
-co wolno a czego nie? - prawa autorskie, ich przestrzeganie
Pozdrawiam!
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami