Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie F100 pomiar z Zenitarem

Głupi trochę mój post, bo działa jak trzeba ale głupią mam naturę i jak nie wiem jak to możliwe, to mnie męczy

Przypiąłem do F100 rybę Zenitara N (z przeniesieniem przysłony). Wyłączył się matrycowy - nie dziwota. Ale mierzy! Skąd skubany wie, jaka jest przysłona pomiarowa, skoro (w odróżnieniu od tego co jest w D700) nikt mu jej nigdzie nie wprowadził? A mierzy dobrze, porównywanie do cyfrowego brata.

Jak on to robi, skubany? Zakłada domyślnie f2.8?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Busko-Zdrój

Domyślnie

F 100 potrafi wszystko

a tak na poważnie po wkręceniu automat nie wciska bolca od przysłony?
    Ostatnio edytowane przez @spd ; 30-08-2011 o 22:16
    Pozdrawiam Sławek

Domyślnie

ale wartość przysłony praktycznie do niczego nie jest potrzebna. Aparat wylicza czas w zależności od ilości światła. Przecież w każdej chwili chmura może przesłonić słońce. I światłomierz musi to uwzględnić.
    Ostatnio edytowane przez miron19j ; 30-08-2011 o 22:20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez @spd Zobacz posta
    a tak na poważnie po wkręceniu automat nie wciska bolca od przysłony?
    To jest jedyne wytłumaczenie bez angażowania sił nieczystych. Tylko dlaczego D700 tego nie potrafi?

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    ale wartość przysłony praktycznie do niczego nie jest potrzebna. Aparat wylicza czas w zależności od ilości światła. Przecież w każdej chwili chmura może przesłonić słońce. I światłomierz musi to uwzględnić.
    Ale pomiar robi się na pełnej dziurze, ona jest punktem odniesienia.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ale pomiar robi się na pełnej dziurze, ona jest punktem odniesienia.
    Światłomierz mierzy ile aktualnie światła na niego pada, przysłona nie jest do niczego potrzeba jak już Mirek napisał. Jak zapniesz obiektyw bez przeniesienie przysłony, to też w miarę zamykania przysłony aparat będzie wydłużał czas.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Busko-Zdrój

Domyślnie

technika ogromna
    Pozdrawiam Sławek

Domyślnie

Tam zaraz ogromna, potrafi to 20 lat młodszy FM2n czy F3. Technika dopiero pozwoliła to wyłączyć w puszkach pokroju F80.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

przeslona jest potrzebna do programu i priorytetu czasu.
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Światłomierz mierzy ile aktualnie światła na niego pada, przysłona nie jest do niczego potrzeba jak już Mirek napisał. Jak zapniesz obiektyw bez przeniesienie przysłony, to też w miarę zamykania przysłony aparat będzie wydłużał czas.
    Jak masz automatykę przysłony, nie domyka się przecież w czasie pomiaru... pada na niego dokładnie tyle samo światła, jakbym nie kręcił pierścieniem.

Panowie. Nie mówimy o pełnym manualu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Jak masz automatykę przysłony, nie domyka się przecież w czasie pomiaru... pada na niego dokładnie tyle samo światła, jakbym nie kręcił pierścieniem.
    http://www.optyczne.pl/115.1-artykuł...etu_cz._2.html
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów