Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Eksportujesz zachowując w jpegach EXIF? Data stworzenia pliku to jedno - i ta będzie "teraz" bo plik powstaje w momencie eksportu, ale sprawdź czy nie możesz posortować według "Date taken" - to powinno odpowiadać dacie powstania zdjęcia.

Domyślnie

dziwna sprawa, przejrzałem właśnie dostępne na lapku zdjęcia (akurat nie ma ich tutaj wiele, ale...) i ze zdziwieniem stwierdziłem, że niektóre jpegi wyeksportowane z LR'a mają daty i godziny eksportów, a inne daty zrobienia zdjęć. Wyeksportowałem również jedno zdjęcie w z rawa w tej chwili i akurat ono również ma datę wykonania pliku...więc powiem szczerze, że zgłupiałem. W obu przypadkach w dacie zrobienia mam identyczne dane jak w zwykłej dacie

Domyślnie

To moze jest gdzies mozliwe ustawienie w LR, aby dopisywal do eksportowanego JPG date wykonania zdjecia z exif'a z RAW - musi byc

Uysy - dzieki za zaangazowanie Masz w pelni racje, ze JPG powstaje w momencie eksportu i dlatego dostaje date i godzine eksportu.. Ale kurcze powinna byc tez opcja, zeby ow JPG (ktory w koncu powstaje z jakiegos konkretnego rawa) dostal wlasnie jego parametry.
    d700

Domyślnie

wróciłem do domu, wyeksportowałem zdjęcie z PC'ta, jest data i godzina wykonania zdjęcia innymi słowy u mnie jest tak, że jak mam zaznaczone w opcjach eksportu, żeby eksportował pełne dane exif to mam datę wykonania zdjęcia po eksporcie do jpg, jeśli jest zaznaczona opcja minimalizowania metadanych (checkbox zaznaczony) mam datę wykonania eksportu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    u mnie jest tak, że jak mam zaznaczone w opcjach eksportu, żeby eksportował pełne dane exif to mam datę wykonania zdjęcia po eksporcie do jpg
    Gdzie zaznaczasz, aby eksportowal pelne dane exif?
    Mowa o tej zakladce? Mam odznaczona opcje minimalizacji.

d700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    wróciłem do domu, wyeksportowałem zdjęcie z PC'ta, jest data i godzina wykonania zdjęcia innymi słowy u mnie jest tak, że jak mam zaznaczone w opcjach eksportu, żeby eksportował pełne dane exif to mam datę wykonania zdjęcia po eksporcie do jpg, jeśli jest zaznaczona opcja minimalizowania metadanych (checkbox zaznaczony) mam datę wykonania eksportu
    Ja zrobiłem dokładnie to samo i nie potwierdzam - w obydwu przypadkach data jest bieżąca (data eksportu).

Cytat Zamieszczone przez Zuzus Zobacz posta
    To moze jest gdzies mozliwe ustawienie w LR, aby dopisywal do eksportowanego JPG date wykonania zdjecia z exif'a z RAW - musi byc
    To jest. Data, którą widzisz w danych EXIF może się różnić w zależności od programu do podglądu. Wg LR są trzy daty:
    • [1]Date Time Original - data i czas wykonania zdjęcia
      [2]Date Time Digitized - data i czas przekształcenia na formę cyfrową (np. konwersja RAW do TIFF albo DNG)
      [3]Date Time - oznacza czas, kiedy było ono ostatni raz modyfikowane*

*wg: "Adobe Photoshop Lightroom 2 - podręcznik dla fotografów", Martin Evening, strona 151

Np. IrfanView pokazuje DateTime, a Windows 7 we właściwościach pokazuje DateTimeOriginal (albo Digitized - tego nie wiem na 100%, nie konweruję RAWów).

Cytat Zamieszczone przez Zuzus Zobacz posta
    Uysy - dzieki za zaangazowanie Masz w pelni racje, ze JPG powstaje w momencie eksportu i dlatego dostaje date i godzine eksportu.. Ale kurcze powinna byc tez opcja, zeby ow JPG (ktory w koncu powstaje z jakiegos konkretnego rawa) dostal wlasnie jego parametry.
    Chyba jednak musisz się zadowolić wcześniej podanymi metodami - albo eksport z datą w nazwie, albo kolejne numery wg kolejności powstania zdjęcia
    N

Domyślnie

przy takim zaznaczeniu jak u Ciebie eksportuje mi jpgi z datą i godziną zrobienia zdjęcia. W takim razie może problem leży w systemie, bo ja mam windę, zresztą zobacz jak to wygląda u mnie

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/263/unled1qs.jpg/]

Domyślnie

look - wygląda na to, że to kwestia systemu, ew. aplikacji. Windows (7) pokazuje mi faktycznie datę zrobienia zdjęcia, a Total Commander datę eksportu
    N

Domyślnie

wrzucam jeszcze wyeksportowany w tej chwili plik (ten który jest tłem w poście powyżej) z pełnymi metadanymi (z tego co widziałem we właściwościach tam również są daty wykonania). Wychodzi na to, że system...

Domyślnie

Ja tam na macu widze strasznie wczesnie wstales zeby zrobic zdjecie 4:20:28
    a dzisiaj je wyeksportowales o 21:51
    wiec chyba jest ok

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów