Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie LR - eksport zdjec - problem

Czesc.

Mam problem z LR.
    Potrzebuje wrzucic zdjecia z dwoch aparatow do jednego folderu, i posortowac je wedlug daty utworzenia jednak nie jest to mozliwe, poniewaz LR podczas eksportowania z RAW do JPG zmienia mi date utworzenia plikow (z wlasciwej, na dzisiejsza tzn. na date eksportu).
    W exif'ach LR ladnie pokazuje wszystkie dane, lacznie wlasnie z data utworzenia.. Do czasu eksportu.
    Szukalam w opcjach LR, ale nic nie znalazlam.. Jak temu zaradzic?

Licze na wasza pomoc!
    Dzieki
    d700

Domyślnie

Eksportować z LR nazywając plik jak data utworzenia (może być z godziną, minutą i sekundą) i posortować wg nazwy.
    N

Domyślnie

Tak, jest to rozwiazanie dla tego konkretnego problemu.
    Ale nie chce aby LR zmienial mi date utworzenia zdjec. Kilkajac pozniej na takie zdjecie, w zakladce informacja mam date eksportu, a nie date wykonania zdjecia, wiec nie moge sobie np. zobaczyc kiedy zostalo wykonane dane zdjecie.

Dodam, jesli bedzie miec to jakies znaczenie, ze pracuje na mac osx.
    d700

Domyślnie

LR tworzy JPG, więc nadaje datę utworzenia w czasie eksportu. Jeśli jest inne rozwiązanie, sam je chętnie poznam.
    N

Domyślnie

posortuj rawy wg czasu utworzenia ("capture time" dolny pasek lewa strona w zakładce biblioteka "library", jak się nie wyświetla wciśnij "T"), a potem wyeksportuj, będzie jak chciałaś

edit: ważna sprawa, pamiętać aby w obu aparatach ustawić dokładnie ten sam czas przed zrobieniem zdjęć

Domyślnie

look - oczywiscie mam ulozone zdjecia w LR wedlug utworzenia czyli wlasnie capture time, i to nie dziala.
    d700

Domyślnie

hmmm... w takim razie w opcjach eksportu dodatkowo zmień numerowanie (dla pewności w zależności ile zdjęć eksportujesz ustaw sobie pierwszy numer o jedną cyfrę większy niż ilość eksportowanych zdjęć czyli jak np. kilkaset zdjęć to zacznij numerację od 1000) no i to już musi zadziałać, innego wyjścia nie ma, bo przesortujesz wtedy po nazwie i poukłada w kolejności

Domyślnie

look chyba mowimy o czym innym.
    Ja chcialabym aby LR nie zmienial mi daty utworzenia jpg z raw (aby eksportowane jpg dostawaly date i godzine zgodna z ich zrobieniem, a nie eksportem z programu).
    Ty natomiast piszesz mi jak wyeksportowac zdjecia, aby zachowaly kolejnosc wedlug daty wykonania, i wszystko co mowisz sie zgadza, ale nie o to chodzi.
    d700

Domyślnie

Zuzus, marne szanse na osiągnięcie tego, czego oczekujesz z powodu, o którym napisałem wcześniej. Zajrzę jeszcze do książki, ale to wieczorkiem.
    N

Domyślnie

aaaaaa oki, zrozumiałem pierwszy post w ten sposób, że zależy Ci na sortowaniu, nie dotarło do mnie, że w jpg'ach musi zostać data pierwotnych plików

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów