Czy ktoś coś wie na temat możliwości zamontowania większego wizjera w d70s? Np z innego modelu.
Czy istnieje, poza wizjerem kątowym, jakiś wygodny sposób powiększenia obrazu w podglądzie?
Szukaj
Czy ktoś coś wie na temat możliwości zamontowania większego wizjera w d70s? Np z innego modelu.
Czy istnieje, poza wizjerem kątowym, jakiś wygodny sposób powiększenia obrazu w podglądzie?
Najwygodniejszym sposobem jest chyba zmiana jednej cyfry z przodu korpusu, 7 na 8, mozna tego dokonac droga kupna.![]()
Czornyj ale w opisie tych rzeczy jest napisane, że są do d200 ew d2x, f6... jesteś pewien, że to pasuje do d70? i zda egzamin?
DK-21M pasuje ponoć do wszystkiego co ma prostokątny zaczep, łącznie z Canonami. Z DK-17M sprawa jest gorsza - potrzebny jest specjalny adapter. Ogólnie o tym ostatnim wspomniałem jako o ciekawostce, bo nie wiem czy ów adapter jest w Polsce wogóle do dostania, a i z DK-17M jest spory problem (qva!!!)
A to zdjecie jest Twojego autorstwa? A jeśli tak to jak oceniasz, współpracę tych elementów... powiększenie i ostrość na całej powierzchni... Uważasz, że ma zastosowanie do fotografii ogólnej? Przepraszam, ze tak Cię męczę![]()
No więc nie jest, bo jeszcze mi się nie udało owego szpeja zakupić. Obawiam się też, że dorwanie tego adaptera może w Polsce być niewykonalne. Na pocieszenie - DK-21M zapewne też nic nie brakuje - DK-17M jest stosowana ze względu na ponoć troszkę inne powiększenie i okrągłą muszlę (b. wygodna rzecz przy kadrach pionowych!!!). Wedle opinii z którymi się zetknąłem można tego spokojnie nie zdejmować. Sądzę też, że wszystko jest lepsze niż ten przeklęty wizjer...
Wielkie dzięki![]()
DK21M można spokojnie stosowac w D70, w D80 też.
W D70 moim zdaniem efekt jest widoczny. Co do D80 to już mniej.
Zaleta jest cena: ok. 110 zł.
Posiadam jedną sztukę, ostatnio nawet zastanawiałem się czy jej nie sprzeda( w D80 mi nie potrzebna).
Czornyj, a to Twoje zdjęcie który konkretnie model przedstawia? Pytam dla jasności.
Na Allegro mają DK-21m.
No i powiedz, czy empirycznie zgłębiłeś temat? Żeby Koledzy nie wydali ponad sto zeta na coś, co będzie utrapieniem zamiast pomocą... Sam się zastanawiam nad czymś takim, póki co. A dotąd w żadnym sklepie nie trafiłem na coś podobnego.
A przy okazji - mam w torbie muszlę oczną od aparatu Practica - nie powiększa, ale ładnie przylega do oka, trzeba by tylko trochę przymaskować kolisty otwór. Na zaczep Nikona pasuje i siedzi ciasno. Okrągła.
Krzysztof Paszkiewicz
Skontaktuj się z nami