Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: d3000 vs d3100

Domyślnie

No to cyknij fotkę w jakimś ciemniejszym miejscu bez flesza na iso 3200 najpierw D40/D3000 a potem D3100. Zdaje się, że D40 nie ma nawet iso3200 tylko HI1. D40 a także niestety D3000 mają matryce CCD kiepsko sprawdzające się na wysokich czułosciach. Na codzień fotografuję sluby pełną klatką i mam D3100 jako backup. Pełni on też w domu rolę aparatu wycieczkowo-urlopowego. Niedawno na jednym ze ślubów postanowiłem przetestować go i zrobiłem nim kilka ujęć w kościele, w trudnym oświetleniu i też troche na sali w czasie zabawy. Krótko podsumowując, daje sprzęt radę nawet na iso3200. Oczywiście robię rawy i o nich mówię. Według mnie warto dopłacić i kupić D3100.

Domyślnie

Czyli, zgadzając się z Tobą, najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie - co się tak naprawdę chce fotografować. Opisane sytuacje należą raczej do ekstremalnych. Zakładam zwykły użytkownik-amator i tak nie będzie potrafił w pełni wykorzystać teoretycznych możliwości sprzętu. Chyba, że się mylę...

Domyślnie

Może być tak jak mówisz. Zwykły uzytkownik-amator ustawi program albo nie daj boże "Guide" i nie będzie umiał wykorzystać całego potencjału nawet takiej prostej lustrzanki. Ale z drugiej strony taka lustrzanka entry-level najczęsciej uzywana jest z jakims mega-ciemnym kitem, no i wtedy wyższe uzyteczne iso może sie przyda zakładjąc, że ten użytkownik-amator będzie się fotograficznie rozwijał.

Oszczędny w słowach Awatar tkopec
    Miasto
    Łuków/Radzyń Podlaski

Domyślnie

kup d5000

Domyślnie

Tak jak powyżej prawią. Z tej dwójki D3100.
    Mam D3000 od 1,5 roku i na D3100 bym nie zmienił (no chyba, że ktoś się zamieni bez dopłaty :P)
    Ale gdybym miał któryś z nich kupić, to 3100.
    D3100 ma kuzyn, więc trochę się nim bawiłem.
    Jedyna istotna różnica, którą zauważyłem, to matryca. Ale bardzo istotna. Iso 3200 w D3100 niszczy Iso 1600 w D3000 (IMHO tego w D3000 bez ekstremalnej konieczności nie da się używać. W 3100 jest jeszcze całkiem całkiem).

Z tej dwójki zastanawiał bym się nad D3000 tylko, gdyby różnica pozwalała na zakup dodatkowo N35 1.8, a ja bym wiedział, że przez dłuższy czas na ten obiektyw nie będę mógł sobie pozwolić. Jak dla mnie ta stałka może zniwelować różnicę. No ale to też przypadek mocno naciągany, bo N35 to nie są jakieś wielkie pieniądze.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów