Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Antelope Canyon

Talking

Cytat Zamieszczone przez uomatko Zobacz posta
    ,,Osobiście też widziałem lepsze wersje tego miejsca , ale to nie znaczy ze te zdjęcia są gorsze''
    przeczytaj jeszcze raz powoli to zdanie. czy ma sens?

to brzmi jak: " kolor żółty jest bardziej żółty od pomarańczowego ale to nie znaczy,że pomarańczowy jest mniej żółty od żółtego".
    Proponuję modus vivendi.
    Zorganizujmy wspólną wycieczkę w to nadzwyczaj urocze miejsce. Ja rezerwuję 2 miejsca oraz jako osoba całkowicie bezstronna biorę na siebie - swój koszt, kupno dobrej butelki wina. Mówię na poważnie.
    Stwierdzimy wówczas naocznie czy za dużo jest żółtego w żółtym, bądż też, czy pomarańczowy jest bardziej pomarańczowy od żółtego.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krokus66 Zobacz posta
    Proponuję modus vivendi.
    Zorganizujmy wspólną wycieczkę w to nadzwyczaj urocze miejsce. Ja rezerwuję 2 miejsca oraz jako osoba całkowicie bezstronna biorę na siebie - swój koszt, kupno dobrej butelki wina. Mówię na poważnie.
    Stwierdzimy wówczas naocznie czy za dużo jest żółtego w żółtym, bądż też, czy pomarańczowy jest bardziej pomarańczowy od żółtego.
    i to ma sens takie rozwiązanie , może autor też się wybierze , a tym czasem lecę film zdjąć z suszenia

Domyślnie

W zasadzie wszystkie mi się podobają, tylko nie wiem czy nie są za bardzo kolorowe (chodzi mi o saturację). Miejscówka magiczna i szczerze zazdroszczę możliwości fotografowania w tym miejscu.
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

O ile się orientuję, to czasu jest mało - światło w południe. Ciasno i dużo ludzi.

Kilka lat temu był wypadek. Piękna śliczna pogoda, nagle wielka burza i niespodziewanie duże ilości wody z płaskowyżu spłynęły do kanionu, który wyżłobiła rzeka. Zginęło 7-9 osób, w tym przewodnik. Kanion jest głęboko w ziemi.

Domyślnie

Faktycznie zginęło, tyle że 22 osoby, mają tam tablicę i są wymienieni z nazwisk. Ciekawostką jest fakt, że jak w górach padają deszcze, cały Górny Kanion (czyli wąska szczelina w skale) zapełnia się wodą od podłogi do sufitu, na całej długości w około 40 sekund. Kanion ten leży na terenie rezerwatu Indian Navajo, i do tzw. Górnego Kanionu nie można się dostać inaczej, jak tylko wynajmując wycieczkę w biurze, prowadzonym rzecz jasna przez Indian. Navajo czerpią z tego zyski, ale utrzymują obserwatorów w górach od czasu tych śmiertelnych utonięć.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie

Piękne miejsce bardzo ładnie pokazane,
    mój faworyt to 2.
    D610 | N 16-35 VR | N 85/1.8D | T 90/2.8 Di | T 70-300 VC || D70s | N 18-70/3.5-4.5

Talking

[QUOTE=2pompony;2491230]Faktycznie zginęło, tyle że 22 osoby, mają tam tablicę i są wymienieni z nazwisk. Ciekawostką jest fakt, że jak w górach padają deszcze, cały Górny Kanion (czyli wąska szczelina w skale) zapełnia się wodą od podłogi do sufitu, na całej długości w około 40 sekund. Kanion ten leży na terenie rezerwatu Indian Navajo, i do tzw. Górnego Kanionu nie można się dostać inaczej, jak tylko wynajmując wycieczkę w biurze, prowadzonym rzecz jasna przez Indian. Navajo czerpią z tego zyski, ale utrzymują obserwatorów w górach od czasu tych śmiertelnych utonięć.[/QUOTE]

Czy ci obserwatorzy informacje przekazują sobie w sposób tradycyjny znakami dymnymi? Bardzo lubię Indian i nie mam nic przeciwko temu, żeby na mnie trochę zarobili.

Może podejmiesz się trudu zorganizowania wycieczki?

Domyślnie

Nie wiem czym sobie przekazują, ale na poważnych połaciach Arizony nie ma zasięgu komórkowego, więc niewykluczone, że dymnie. A poważnie, to chyba radiem, zresztą nie wiem czym, jak mam być szczery.

Oczywiście nei napisałem o tym, że zarabiają z przyganą, podałem to jako ciekawostkę. Nota bene do jeszcze piękniejszego miejsca, słynnej Fali w Kanionie Kojota Indianie wpuszczają tylko 20 osób dziennie, bo tak im się podoba. Na marginesie - podkreślają, że nie są 'Indianami', tylko Native Americans. Ot, taka nowa moda.

Jeśli zaś chodzi o organizację takiej wycieczki - nei widzę absolutnie nic trudnego, poza zgromadzeniem wypłacalnych chętnych. Zdobyć wizę (teraz dają prawie wszystkim), kupić bilet, na miejscu pożyczyć samochód i wszystko!
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

O zarabianiu przez Indian - nie odebrałem tego z przyganą.
    Jest ciekawa książka o historii i życiu współczesnych Indian, dostępna (?) w kraju po polsku, napisana przez osobę mieszkającą w USA.
    O tym drugim miejscu, Kanionie Kojota nie słyszałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikie_001 Zobacz posta
    zawsze chcialem tam pojechac...
    od czasu gdy widzialem zdjecia z tego miejsca w wykonaniu Michaela Fatali.
    Gosc mial duzo czasu i pojechal w okreslonym celu.

Popatrz sobie
    pod kazdym ze zdjec w galerii jest "field notes" z informacjami o ekspozycji, ale zwroc uwage jak dlugo czekal na niektore ujecia, bo mu swiatlo nie pasowalo....
    na przyklad:
    Waiting for the Light:
    4 days

jeszcze raz - zazdroszcze i fajne zdjecia.....
    dokładnie tak, znane ujęcia tego miejsca były perfekcyjnie przygotowywane do ujęcia, musiało zagrać swiatło, jego kat padania, pora dnia, temperatura barwowa, znany utytułowany fotograf aby pokazać kazdy kadr troszeczkę inaczej poświęcał temu miejscu tydzień, a efekty są rewelacyjne nie mozna wymagać od autora aby przedstawił tak perfekcyjnie te ujecia, bo to wymaga wielu przygotowań

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów