Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Wątek: nikkor 35-50-85

Domyślnie

Ja bym chciał zwrócic uwage na bardzo istotny fakt. Zdjęcia zrobione na cropowym body, czyli tu zaczynamy kadry od "standardowej" 35 mm, przez 50 mm - w DX to krótka portretówka i 85 mm - to juz jak na portrety całkiem długa ogniskowa.
    Nie ma tu portretów zrobionych szerokim kątem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Właściciele FF zazwyczaj wiedzą co do czego w szkłach służy i tego typu pytań nie zadają "jaka ogniskowa do portretu", ten problem zazwyczaj mają amatorzy z dx i to dla nich, więc niejako dla mnie to zaleta że zrobiono na dx. Porównał ktoś trzy popularne tanie jasne stałki w nikonie pod kątem portretu. Szerszy kąt nie jest już tak u amatorów popularny i ... nie jest tak tani, do tego w normalnej cenie chyba tylko ze śrubokrętem. Szerszy kąt w stałkach to chyba już nieco bardziej świadomi kupują, to chyba ma być dla szukających pierwszej-drugiej stałki po kicie.

Sam kiedyś ten temat przerabiałem, pytałem o to a widzę że większość ma ten problem. Przy pytaniu amatora o ogniskową i portret z miejsca pojawia się "straszenie" o przerysowania przy ciasnym portrecie na krótkich ogniskowych, tu fajnie pokazana jak to wygląda w wąskim portrecie i szerokim.

Oszczędny w słowach Awatar bboy4
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    Przy pytaniu amatora o ogniskową i portret z miejsca pojawia się "straszenie" o przerysowania..... .... ..... tu fajnie pokazana jak to wygląda w wąskim portrecie i szerokim.
    Jako amator zadam pytanie , którego odpowiedzi tylko się domyślam: Co dokładnie oznacza pojęcie "przerysowania"... Proporcje?
    (Nie wiem czy dobrze się domyślam , więc Pytam serio)
    Ostatnio edytowane przez bboy4 ; 01-11-2011 o 14:02
    Nikon D3100 + Nikkor 18-105 VR + Nikkor 35 1.8G + Nikkor 55-300 VR + Samyang 8mm CSII + TC Tamron x1.4 AF....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bboy4 Zobacz posta
    Jako amator zadam pytanie , którego odpowiedzi tylko się domyślam: Co dokładnie oznacza pojęcie "przerysowania"... Proporcje?
    Szeroki kąt rozciąga obraz tym bardziej, im bliżej kraju kadru znajduje się obiekt, w wyniku czego zabużone są proporcje w stosunku do środka kadru.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bboy4 Zobacz posta
    Chodzi o słynny nos który "rośnie na szerokim kącie", to ładnie widać może nie na nosie ale na trampkach w przedostatniej serii zamieszczonych fot. Im szerszy kąt tym "większe" trampki.

Domyślnie

doklejam po do jakby dalsza część tematu, dla mniej wtajemniczonych
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192620
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Dla mnie jedynym atutem dłuższej ogniskowej jest mniejsza głębia ostrości.
    Głębia ostrości przy takich zdjęciach akurat jest dokładnie taka sama, niezależnie od ogniskowej (bo zmieniasz dystans).
    Jak nie wierzysz, sprawdź odległości, z jakich fotografowałeś, wrzuć w kalkulator DOF (wygooglaj) i zobacz.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Głębia ostrości przy takich zdjęciach akurat jest dokładnie taka sama, niezależnie od ogniskowej (bo zmieniasz dystans).
    Jak nie wierzysz, sprawdź odległości, z jakich fotografowałeś, wrzuć w kalkulator DOF (wygooglaj) i zobacz.
    Masz racje, ale za to, jak pieknie wygladaja przerysowania... Nosy jak kartofle, policzki jak balony itp.. Dopiero zwiekszenie odleglosci eliminuje ten problem, ale to zwieksza GO...

Domyślnie

Dzięki za porównanie. Pomijając aspekt przerysowań i zniekształceń to mamy jak dłoni pokazane dlaczego 50 mm na DX jest mało przydatne.
    D90, N 18-105 VR, N 35/1.8, N 50/1.8 , Metz 50-AF1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marrek Zobacz posta
    Dzięki za porównanie. Pomijając aspekt przerysowań i zniekształceń to mamy jak dłoni pokazane dlaczego 50 mm na DX jest mało przydatne.
    ??? Dobrze że nic o tym nie wiem Masy fajnych zdjęć bym nie zrobił.

A jakby ktoś potrzebował, przewijało się tu i tam na forum, ale może komuś się przyda w tym temacie:
    http://www.lesjones.com/www/images/p...wood-tile1.jpg
    http://www.phototrip.pl/porady/perspekt/perspekt.html
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów