Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Pierwsza lampa

Domyślnie Pierwsza lampa

Siema, dostawszy zastrzyk gotówki postanowiłem kupić lampe błyskową. Ale troszku zielony jestem w tym temacie i nie wiem co wybrać. Posiadam Nikona D5000. Do dyspozycji mam ok 600zł.
    Zastanawiam sie nad SB-600 (używka) ale czytałem na forum że lubi sie psuć...
    Możecie mi coś doradzić??
    "Jestem świadkiem, a zdjęcia, które robię – to moje świadectwo. Wydarzenia, które dokumentuję nie powinny być nigdy zapomniane i nigdy nie powinny się powtórzyć." James Nachtwey

Domyślnie

Jak masz 600 zł to kup jakąś nie produkowaną przez Nikona, ale koniecznie z obsługą TTL. Jeśli byłbyś zainteresowany lampami Nissin to sprawdzaj konkretne modela na forach pod kątem tego, czy można je wyzwalać prostymi wyzwalaczami radiowymi (czyli przez zwarcie 2 styków na nóżce).

A i radzą kupić taką z fotocelą i możliwością pomijanie przed błysków TTL (tzw. na drugi błysk).

Domyślnie

pomysl o Yongnuo YN-468 , ma fotocele i TTL i nie ma problemów z wyzwalaniem wyzwalaczmi radiowymi - polecam
    Marcin Bencer "Bencki"
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Lukdz a masz na myśli jakiś konkretny model??

Bencki nigdzie nie moge znaleźć tej lampy z mocowaniem do nikona
    Ostatnio edytowane przez Riddler ; 26-07-2011 o 10:15
    "Jestem świadkiem, a zdjęcia, które robię – to moje świadectwo. Wydarzenia, które dokumentuję nie powinny być nigdy zapomniane i nigdy nie powinny się powtórzyć." James Nachtwey

Domyślnie

sb-600 ma mz porypany panel sterowania. Przynajmniej mnie wkurzał niemiłosiernie więc również odradzam. Za to panel sb-800 był całkiem przyjemny - większość rzeczy była na miejscu. Na na naszej giełdzie ten model chodzi za ok. 800pln-ów. Jeśli używka cię nie zraża ja bym się tym zainteresował. Oczywiście dowiedz się wcześniej, czy lampa nie pracowała w rękach zawodowca bo może wtedy być lekko zajechana.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Jeśli wchodzą w grę używki, to Metz 48 AF-1.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

ale sb-800 bd dużo droższa :/

Domyślnie

Nie mam konkretnych modelu - to musisz sobie przejrzeć ofert producentów po cenach. Radzę zerknąć na ofertę NISSIN, Metz i Yongnuo.

Domyślnie

Zastanów się, do czego potrzebujesz tą lampę. Jeśli ma być dobra, mocna, kompatybilna z "wszystkim" to pozostaje Ci SB800. SB600 chcesz? Dokup do niej koniecznie dyfuzor (nie ma go w zestawie), co niestety podnosi cenę uzywanej SB600. Można i pudełko po jogurcie użyć, ale barwy nie da tej samej co oryginał.
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów