40
Szukaj
40
x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
www.ma-foto.pl
A to niby dlaczego?
kupuj 50 i pierścienie. 5 sekund sie nie zastanawiaj.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
W 40/2.8 odległość od soczewki przy skali 1:1 to podobno coś ok 5cm.
Jak wzglda to w 50/1.8 + pierścienie?
D7000, N18-105 (bez AF), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...
Najlepsze makro, jakie w życiu widziałem było robione bodajże AI-S 55/2.8 na pełnej klatce - perspektywa, szczegóły i rozkład głębi ostrości po prostu miażdżą i myślę, że warto postarać się zrobić porządne zdjęcie szerszym kątem zamiast iść na łatwiznę i robić płaskie foty jak 99,9% reszty ludzkości
Z tej perspektywy uważam, że 40/2.8 jest świetnym obiektywem wartym tych 750zł za kilka miesięcy![]()
Naucz się czytać
Nie jestem makromaniakiem, ale czasem potrzebuję zrobić zdjęcie detalu (5-10 mm). Robię to w związku z pracą, choć nie jestem zawodowym fotografem i nikt mi za to dodatkowo nie płaci. Dla osób takich jak ja, ten obiektyw jest w sam raz. Obecnie posiadam zestaw który pozwala mi na więcej niż 1:1 (choć nie potrzebuję, chyba że do zabawy, jak w tym przypadku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157107), także ja go raczej nie kupię, ale podejrzewam że wiele osób potrzebujących czasem przyzwoitego makro może się skusić.
Ostatnio edytowane przez tbogdanowicz ; 23-07-2011 o 20:10 Powód: błędny link
Jeśli będzie kosztował około 750 zł. to pewnie się skuszę na niego.
Chciałbym czasem zrobić jakieś "makro" dla zabawy więc szukam taniego rozwiązania.
Wydaje mi się, że stosunek ceny do jakości może być bezkonkurencyjny jeśli mówimy o nowych obiektywach.
D7000, N18-105 (bez AF), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...
wydaje mi sie ze ok 2-3 cm
x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
www.ma-foto.pl
znalazłem w innym miejscu:
"jak do Nikkora 50 f/1,8 dołączysz te swoje pierścienie, to dostaniesz skalę odwzorowania około 1:1 z odległości około 50 milimetrów"
Świetne szkło. Cieszę się, że Nikon pomyślał o mojej skromnej osobie
Mając jeszcze Olympusa byłem już zdecydowany na ZD 35/3,5 Macro (niestety OLY olał klientów na lustra amatorskie i nie chciałem docelowo zostać z samą szklarnią). Dlatego super, że będzie 40/2,8 Micro od Nikona. Obiektyw taki potrzebny mi jest do wąskiego zastosowania, do którego nadaje się idealnie, a jeżeli uda się z niego wyciągnąć coś dodatkowo (a po samplach, widać, że się da), to czego chcieć więcej...
Skontaktuj się z nami