Witam, to mój pierwszy post/temat na tym forum. Od kilku dni mam D90 z sigma 28-70 F2,8 i zaczynam przygodę z tym systemem po przesiadce z Sony a500. Poniżej portrecik z wczoraj, będę wdzięczny za sugestie.
1.
Szukaj
Witam, to mój pierwszy post/temat na tym forum. Od kilku dni mam D90 z sigma 28-70 F2,8 i zaczynam przygodę z tym systemem po przesiadce z Sony a500. Poniżej portrecik z wczoraj, będę wdzięczny za sugestie.
1.
Po pierwsze - nie leży mi kadr. Pocięty jakoś dziwnie. Trochę tyłu zabrałeś a do tego rączki pociąłeś. Po drugie kolor skóry jakby za chłodny trochę wyszedł. O ile jeszcze na twarzy jeszcze jakoś by przeszedł o tyle np. prawa ręka , będąca w cieniu, za ciekawie nie wygląda. Łap aparat , modelkę i dalej na sesję![]()
D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3
kadr nie jest w ogóle pociętytak zdjęcie wygląda w oryginale... jeśli chodzi o kolory to niestety nie jestem zbyt zaawansowany w obróbce, i jedyne co robię ze zdjęciami to podkręcam czasami kontrast
![]()
Pocięty - nie znaczy, ze wzięłaś nożyczki i zdjęcie pocięłaś, czy też za pomocą jakiegoś narzędzia w komputerze... Po prostu zdjęcie od początku jest źle skadrowane. Jak dla mnie to zbyt ciasno. Przeszkadza mi pasek od torebki na nogach, bo wprowadza zamęt. Lepiej by było bez torebki - tylko dziewczyna, ławka i zieleń z tyłu, trochę dalej, żeby więcej postaci było widać.
Pewnie masz więcej zdjęć, to nie był jedyny przypadkowy pstryk. Poprzymierzaj rożne pozy i różne oddalenie od modelki oraz zrób zdjęcia z różnej perspektywy - to jest z góry, spróbuj z poziomu oczu modelki, wyżej, niżej. I sprawdź, gdzie najlepiej wygląda.
Obróbka to zupełnie inna sprawa. Najpierw potrenuj z kadrowaniem, a potem z obróbką.
D700 i D90 + kilka fajnych szkieł + dużo chęci do pracy
Skontaktuj się z nami