Jeżeli chodzi o obiektyw to moim zdaniem N18-105 spokojnie na początek wystarczy. Przy dobrej cenie oferuje dobry zakres ogniskowych i jakość zdjęć też jest dobra (dla amatorów oczywiście). Jeżeli chcesz lepszy obiektyw do 1,5 tys. to możesz pokusić się o Tamrona 28-75 f/2.8 ale z nimi trzeba uważać, bo często zdarzają się bardzo nieudane egzemplarze z BF/FF.
Odnośnie puszki to przez rok czasu miałem D90 i byłem z niego bardzo zadowolony ale ze względu na możliwość robienia dłuższych filmików w D7000 zmieniłem puszkę i od lutego jestem jego posiadaczem co również sobie bardzo chwalę.
Wszystko zależy od zasobności portfela. Jeżeli możesz sobie pozwolić na zestaw D7000 plus T28-75 to gorąco polecam.
Ktoś pisał wcześniej o N17-55, bardzo dobre szkło ale to jest przedział cenowy rzędu puszki D7000 i nie sądzę żeby do amatorskich zastosowań potrzebny był Ci aż tak drogi sprzęt. Chyba, że przewidujesz zarabiać na fotografii lub masz kasiurkę z którą nie masz co robić to jak najbardziej warto kupić N17-55 lub N24-70.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami