Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

Jeżeli chodzi o obiektyw to moim zdaniem N18-105 spokojnie na początek wystarczy. Przy dobrej cenie oferuje dobry zakres ogniskowych i jakość zdjęć też jest dobra (dla amatorów oczywiście). Jeżeli chcesz lepszy obiektyw do 1,5 tys. to możesz pokusić się o Tamrona 28-75 f/2.8 ale z nimi trzeba uważać, bo często zdarzają się bardzo nieudane egzemplarze z BF/FF.
    Odnośnie puszki to przez rok czasu miałem D90 i byłem z niego bardzo zadowolony ale ze względu na możliwość robienia dłuższych filmików w D7000 zmieniłem puszkę i od lutego jestem jego posiadaczem co również sobie bardzo chwalę.
    Wszystko zależy od zasobności portfela. Jeżeli możesz sobie pozwolić na zestaw D7000 plus T28-75 to gorąco polecam.
    Ktoś pisał wcześniej o N17-55, bardzo dobre szkło ale to jest przedział cenowy rzędu puszki D7000 i nie sądzę żeby do amatorskich zastosowań potrzebny był Ci aż tak drogi sprzęt. Chyba, że przewidujesz zarabiać na fotografii lub masz kasiurkę z którą nie masz co robić to jak najbardziej warto kupić N17-55 lub N24-70.

Domyślnie

Kup D90 z N18-105, bo to tani ale dobry optycznie zoom z uniwersalnym zakresem ogniskowych. Do tego dokup N50 1.8G, bo to nie taki duży wydatek, a zobaczysz, co daje dobry obiektyw. Jasny, stałoogniskowy, ostry. Zobaczysz jakie możliwości daje taki obiektyw i gwarantuje Ci, że zakochasz się w obiektywie stałoogniskowym. Pomyślisz o innych obiektywach, a kiedy uznasz, że fotografia wciąga Cię jeszcze bardziej, pomyślisz nad zmianą puszki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dychton Zobacz posta
    W takim razie jaki obiektyw? Bo na obiektywach to już całkiem się nie znam?
    Dla amatora polecam D90, Nikkor 35/1.8 i używany Nikkor 18-70/3.5-4.5.

Domyślnie

A czemu nie tamron 17-50 2.8f, lub sigma 17-70 2.8-4f, stałka 50 1.8f też jak najbardziej, niedroga i dobra.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Wg. mnie 18-105 jest idealny na początek. Do tego najlepiej w przyszłości dokupić stałki - jakie to już życie pokaże, bo każdy ma inne preferencje. Jako jedyny obiektyw nie brałbym czegoś co nie ma szerokiego kąta, bo potem tylko problem z robieniem zdjęć np w pomieszczeniach. Miałem przez długi czas eq.35mm-405mm i powiem szczerze, że bardzo brakowało mi szerokości, a długi koniec wykorzystywałem sporadycznie.

Teraz w pierwszej lustrzance mam 18-105 i ogólnie nie jest źle. Do amatorskiego użytku wystarcza - jedyny mankament to brak światła - w domowych warunkach czasami trudno zrobić zdjęcie bez lampy - zwłaszcza gdy jest pochmurno na zewnątrz. Zakres ogniskowych jest wg. mnie bardzo uniwersalny i fajnie się sprawdza.
    Moje dalsze plany to stałka 50mm (do fotografowania kotów i malucha, który jest w drodze) i tele 70-300mm (do fotografowania różnych eventów). Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że taki plan zakupowy dla amatora bez konkretnych potrzeb i z ograniczonym portfelem jest chyba najlepszy.

Domyślnie

Myślę że jako pierwsza lustrzanka to D90 w zupełności tobie wystarczy na bardzo długi okres czasu, moim zdaniem nie opłaca się dopłacać tyle do D7000

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów