Szukaj
K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
http://bartekkw.deviantart.com/
"Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
czekajcie zaraz jeszcze jakiegos babola wykopiepal szesc foto...jest dyskusja
ps. zapraszamhttp://forum.nikoniarze.pl/showthrea...74#post2441574
Ostatnio edytowane przez conik ; 28-06-2011 o 08:45
Niestety Wojtku nie jest tak słodko. Blik jest ułomnością obiektywów, którą być może kiedyś uda się wyeliminować za pomocą powłok antyrefleksyjnych, stosowane obecnie jeszcze tego nie potrafią. Całe zastępy mądrych głów myślą jak pozbyć się tej wady i ubieranie plamy na peryferiach obrazu w szaty "środka wyrazu artystycznego" jest nieporozumieniem (przy jak najdalej posuniętym obiektywizmie).
Przyjmijmy, że nasze oko jest wzorcem, aparat ze swoimi możliwościami do pięt mu nie dorasta. W sytuacjach takich jak przedstawiona na omawianym obrazie wymaga protez w postaci filtrów, wielokrotnej ekspozycji i innych takich. Tutaj tego nie było i masz efekt w postaci gigantycznego przepału nie tylko na słońcu (co jeszcze byłoby do strawienia), ale również w jego bliższych i dalszych okolicach. Czyli brak jakichkolwiek kolorów. Czy brak informacji na tak dużym obszarze zdjęcia może być "wyrazem środka artystycznego"? W/g mnie nie, ale oczywiście szanuję zdanie innych.
A ja bym Wojtku proponował byś jeszcze raz ów wpis przeczytał.![]()
LED ZEPPELIN
[mode:sarkazmn] Oczami wyobrazni widze jak zapylasz po wulkanach z 50kg plecakiem z filtrami statywami i innymi szpejami na przerozne okazje...a zapomnialem o drugim plecaku z codziennymi szpejami
"stosowane obecnie jeszcze tego nie potrafią"
i chwala im za to...miedzy innymi dlatego przesiadlem sie z Lek canona na nikkory bo imo maja wiecej wad optycznych ktore przekladaja sie na zupelnie inna plastyke...np 20-35/2.8D byl celowo przeze mnie wybrany mimo ze mialem i 14-24 i 17-35 dlaczego? ano dlateeeeeego![]()
Ostatnio edytowane przez conik ; 28-06-2011 o 11:18
I po co ten wysilony sarkazm? Znasz (czy ktoś zna?) kogoś takiego, komu na jednym wypadzie potrzebne są wszystkie posiadane fotobambetle? Mój w pełni wyekwipowany plecak i statyw ważą ok. 7 kilogramów. Nie łażę tak daleko by resztę z podanych przez Ciebie 50 kilo zajmowały kanapki i flacha z piciem. Nie potrzebuję również śpiwora, namiotu, kuchenki, garów parasola i zestawu do manicure...
Różnego rodzaju wady niektórym się podobają, innym (większości) nie. Nie dotyczy to jedynie fotografii.
LED ZEPPELIN
conik
nie wdając się w zbędną dyskusję, czy zdjęcie jest poprawne, czy też nie
(bo jak widać jedni oceniają pod kątem poprawności a inni pod kątem czy im się podoba)
uważam, że zdjęcie jest bardzo ciekawe i ma wyraz artystyczny. Bardzo fajnie wyszło. Jestem za...
Trudno mi jako amatorowi uwierzyć, że przepały były rolą przypadku.
Tak trochę z innej beczki spytam, jak się do tego wszystkiego mają zdjęcia(portrety) Hkey i Lkey.
Przecież to też pewien wyraz artystyczny jak dla mnie, a nie błąd pomiaru....
Jeżeli się mylę, przepraszam.....
.
Świetne zdjęcie, poszedłbym o ok 0,5 EV niżej, ale pomimo światła prosto w szkło wyszło świetnie!
D700 16,17-35,35
Skontaktuj się z nami