Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie D7000 RAW a JPEG

Witam, pewnie mnie zaraz zjecie za to co napiszę, ale jestem nowym użytkownikiem D7000, więc proszę o wyrozumiałość. Do tej pory robiłem zdjęcia w jpeg w najmniejszej kompresji 1:4, w najwyższej jakość fine. Po przeczytaniu Waszych postów o wyższości RAW nad jpeg zrobiłem kilka fotek w RAW. Mam Adobe Lightroom 3.4 do obróbki zdjęć i z tego co zdążyłem na szybko zauważyć to zdjęcie w jpeg mogę tak samo przerabiać jak RAW. Mogę tak samo zmieniać wszystkie parametry w Lightroom i na gołe oko efekt jest dokładnie taki sam. Do tego wszystkiego jpeg zajmuje 4 razy mniej. Powiedzcie mi proszę czemu więc powinienem robić w RAW. Co takiego mogę obrobić w RAW czego nie mogę obrobić w jpeg ? Czy może jpeg moge tak dobrze obrobić bo zdjęcie jest zrobione w najwyżej jakości ?

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez robert4000 ; 25-06-2011 o 17:54

Oszczędny w słowach Awatar Wozlow
    Miasto
    Rzeszów/Krosno

Domyślnie

Nikt nie każe Ci używać tego formatu.
    Polecałbym najpierw poczytać i dowiedzieć się co i jak

Mówisz że nie ma różnicy, to spróbuj wyciągać coś z cieni, podciągnąć mocniej ekspozycję na jpg, zobaczysz jaka wyjdzie kiszka. Popatrz na zdjęcie które jest np niedoświetlone, taki sam efekt będzie przy obróbce jpg i nef?

Domyślnie

Dodatkowo zobacz jaka różnica jest w zmianie balansu bieli. Zwróć też uwagę, że w Lightroomie podstawowe parametry w przypadku RAW masz w wartościach bezwzględnych (konkretne wartości), a w przypadku jpg w wartościach względnych (zera). Poza tym jakby na to nie patrzeć jpg obrabiasz na 8b/kolor, a RAW 12(14)/kolor. Daje to kolosalną różnicę w możliwościach obróbki. Inna sprawa, że nie zawsze RAW jest potrzebny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robert4000 Zobacz posta
    Powiedzcie mi proszę czemu więc powinienem robić w RAW. Co takiego mogę obrobić w RAW czego nie mogę obrobić w jpeg ? Czy może jpeg moge tak dobrze obrobić bo zdjęcie jest zrobione w najwyżej jakości ?
    Najprościej mówiąc, upraszczając, tłumacząc jak blondynce (bez urazy ), lub jak dziecku: jeśli opanowałeś ekspozycję w mistrzowski sposób i potrafisz korzystać ze światłomierza świadomie, nie lubisz zdjęć z autorską obróbką, tylko wystarcza Ci to, co sam aparat Ci zaproponuje w kwestii kolorów, kontrastów, itd, a także od razu wiesz, jak dana scena ma wyglądać finalnie - to możesz robić w jpgach. Strata jakości - choć mierzalna w porównaniu w RAWami - nie będzie pewnie widoczna

Ale jeśli coś pójdzie nie tak, jeśli światłomierz się pomyli, lub Ty go nie zrozumiesz (np. nie będziesz mierzyć tego, co powinieneś, lub co będzie miało znaczenie), lub najzwyklej przestrzelisz coś w pośpiechu lub z braku doświadczenia - to z jpga już nic nei uratujesz, a z RAWa jaknajbardziej tak.

Mówiąc dosadnie: żeby zrobić dobre technicznie zdjęcie w jpgu musisz ustawić w aparacie całą masę rzeczy przed zrobieniem zdjęcia, bazując tylko na własnym doświadczeniu i mając do pomocy malutki ekranik aparatu, lichy podgląd zdjęć i obserwując efekty w plenerze, przy pełnym słońcu, w pośpiechu... I musisz to zrobić od razu dobrze, bo w realu undo nie istnieje.

Robiąc zdjęćia w RAWAch możesz pewne rzeczy zrobić po zrobieniu zdjęcia, dysponując wielkim i skalibrowanym pewnie monitorem, mając do dyspozycji dużo czasu, wiele undo, na spokojnie i mogąc kombinować dowolnie długo.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Dzięki za szybką odpowiedź. Rozumiem, że RAW daje większe możliwości, ale chciałem się dokładnie dowiedzieć w czym te możliwości się objawiają. I chociaż w jpeg mogę sporo pozmieniać to z tego co napisaliście rozumiem, ze chodzi głównie o lepsze zmiany w balansie bieli, wyciąganie z cieni i ekspozycję ?
    Ostatnio edytowane przez robert4000 ; 25-06-2011 o 19:00

Domyślnie

dlaczego sie sam nie przekonasz? zrob zdjecie troche niedoswietlone lub przeswietlone w jpg i w raw a zobaczysz roznice od razu

Domyślnie

robienie tylko w rawach jest jednym z mitów tego forum. jesli potrafisz robić zdjęcia i masz trochę czasu na kompozycję to spokojnie możesz robić jpg. obrobisz szybciej, mniej to waży, łatwiej zrobisz tak żeby dobrze wyglądało.
    ale jeśli potrzebujesz walnąć ekspozycję na pałe, masz totalnie pomieszsane światło / nie chce ci się ostawiać WB manualnie, chcesz totalnie zmasakrować fotkę to raw będzie lepszy.
    osobiście 80% robie w jpg. zatem rawy robię bardzo rzadko, wtedy kiedy jestem pewien że jest to niezbędne.
    tobie polecam na początek spokojnie robić jpg. będzie ci łatwiej i sprzęt cię nie wkurzy

Domyślnie

I wyrzucisz więcej fot z wakacji, zostanie Ci (szczęśliwie dla znajomych) mniej do pokazywania.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Jedna z wiekszych bzdur powielanych w roznych miejscach dotyczacych zapisu RAW jest to, ze jest on dla osob ktore nie potrafia zrobic dobrego zdjecia od pierwszego podejscia, z poprawnym naswietleniem i wb.

RAW to gigantyczna rozpietosc tonalna i tony informacji o kolorze oraz jasnosci. RAW to cyfrowy negatyw, a ja kocham wywolywac zdjecia, nie oddam tej przyjemnosci puszcze ktora decyduje jak ma wygladac to na co patrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rascal Zobacz posta
    Jedna z wiekszych bzdur powielanych w roznych miejscach dotyczacych zapisu RAW jest to, ze jest on dla osob ktore nie potrafia zrobic dobrego zdjecia od pierwszego podejscia, z poprawnym naswietleniem i wb.
    bo tak po prostu jest. masa ludzi naciśnie coś na ślubie nie patrząc na ekspozycję a później siedzą tydzień nad obrabianiem zdjęć, zamiast poprawić wszystko w jeden dzień.

Cytat Zamieszczone przez Rascal Zobacz posta
    RAW to gigantyczna rozpietosc tonalna i tony informacji o kolorze oraz jasnosci. RAW to cyfrowy negatyw, a ja kocham wywolywac zdjecia, nie oddam tej przyjemnosci puszcze ktora decyduje jak ma wygladac to na co patrze
    siedzenie przy komputerze to raczej wątpliwa przyjemność, przynajmniej dla mnie. zamknąć się w ciemni - owszem, wrażenie przednie. i nie puszka decyduje jak to wygląda tylko ustawiasz sobie przetwarzanie jpg, tak żeby w każdej sytuacji było ci dobrze.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów