Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: zdalna SB-800

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie zdalna SB-800

Mozliwe ze gdzies bylo ale jakos nie udalo mi sie znalezc.
    1. Ustawiam SB-800 do pracy w trybie remote wyzwalana zdalnie przez wbudowana w aparat lampke i teraz pytanie w jaki sposob steruje moca blysku SB-800? Czy ustawiajac odpowiednia przyslone w aparacie?
    2. Zeby umiescic SB-800 na statywie nalezy np. w funsport zakupic statyw oswietleniowy oraz uchwyt przegubowy do lamp? Czy cos dodatkowo? (Chyba JAW sie czyms takim posluguje).

Domyślnie

1. Ustawiasz TTL a następnie odpalasz REMOTE (z tego menu) i po problemie...
    2. nie wiem
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

fiorel
    Gość

Domyślnie

2. tak to wystraczy ew. jakiś parasol
    1. wydaje mi się że masz pełną kontrolę nad błyskiem z poziomu puszki, możesz też manulanie lampą sterować

Domyślnie

Sterowanie czy korekta ??? Sterowanie odbywa się "normalnie" - najpierw przedbłyski ( w tym błyski komunikacyjne) i polecenie oświetlenia mocą obliczona przez aparat. Natomiast korekta to w aparacie ustawiasz + lub - siły błysku. Co do mocowania - ja stosuję tę podstawkę z kompletu do ustawiania lampy na stole - do niej przykręcam szybkozłączkę i dzieki niej mam możliwośc podłączenia do statywu. Mó statyw jest dość wysoki, ale czasami umieszczam lampę na szafie na tej małej podstawce.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Coś mylicie - nie można sterować siłą błysku z aparatu gdy lampa stoi gdzieś obok (zdalnie odpalana). Wtedy albo pozostaje TTL albo ręczne nastawy...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Sterować mocą błysku w sposób czysto explicite nie można - można tylko zadać korekcję błysku.

Uchwyt z funsportu jest o tyle fajny, że można zamontować na nim parasolkę. Właśnie czekam na takowy uchwyt.

Pozdro

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

SB-800 mozna tez zamontowac na statywie do aparatu. w podstawce jest gwint, w ktory mozna wkrecic szybkozlaczke
    Pozdrawiam, Lolas

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow
    Sterować mocą błysku w sposób czysto explicite nie można - można tylko zadać korekcję błysku.

Uchwyt z funsportu jest o tyle fajny, że można zamontować na nim parasolkę. Właśnie czekam na takowy uchwyt.

Pozdro

Grzegorz
    Jak dostaniesz uchwyt mozesz sie podzielic wrazeniami?
    Rozumiem ze lampa blyska pelna moca a ja ustawiam korekte, czy inaczej ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kacperek
    Rozumiem ze lampa blyska pelna moca a ja ustawiam korekte, czy inaczej ?
    Nie błyskograt błyska prawie tak samo jak by był w sankach na aparacie. Jedyne różnice to nie jest wykorzystywany pomiar odległości przy kalkulacji ekspozycji (można olać obiektywey z "D"), oraz co uwazam już za sporą wadę przy focenu organizmów żywych, większa i ilość przedbłysków i wszystko co sie z tym wiąże.

Acha jeszcze korektę lampy można wprowadzić tylko z body (jeżeli wyzwalamy wbudowanym błyskogratem). Normalnie można z body i z lampy.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Uprawnienia umieszczania postów