Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie [PILNE] Fiolet czy tabaka?

Witajcie! Potrzebuje szybkiej porady, tzn. który filtr jest bardziej przydatny:

a) Filtr połówkowy tabaczkowy

czy

b) Filtr połówkowy fioletowy?

Mam tylko godzinę na decyzje, więc muszę się spieszyć. Ja dotąd byłem za tabaczkowym, ale fioletowy też wydał się ciekawy.

Domyślnie

Do tak zadanego pytania to chyba trzeba by przeprowadzić sondę . Oba znacznie ingerują w rzeczywistość i weź ten, którego efekt Ci się bardziej podoba. Ja z racji samego podobania się koloru brałbym tabaczkowy.
    N i L

Domyślnie

Nie mogłem się zdecydować więc wziąłem obydwa Tylko jak na razie robiłem zdjęcia z okna, to nie widzę zbyt dużej różnicy, niż jak bym ich w ogóle nie zakładał

Question

a który filtr co daje ?
    macie jakieś przykładowe foty z zastosowaniem jednego i drugiego ?
    domyślam się że tabaczkowy pewnie nieco ociepla ...

i moje pytanie :
    jaki filtr najbardziej ociepla fote ?

Domyślnie

W pewnym sensie ociepla, dodając połowie kadru odcien "tabaczkowy". Niestety nie mam żadnych zdjęć, bo jak na razie próbowałem z nimi jakieś robić, to niezbyt było widać efekty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igorzak Zobacz posta
    W pewnym sensie ociepla, dodając połowie kadru odcien "tabaczkowy". Niestety nie mam żadnych zdjęć, bo jak na razie próbowałem z nimi jakieś robić, to niezbyt było widać efekty.

A w jaki posób masz ustawiony aparat ? Bo z tego co u siebie zauważyłem to żeby wzmocnić efekt tabaczki dobrze jest ustawić WB na shade, wtedy niebo bardzo ładnie się zabarwia. no i pomiar światła przed założeniem filtra.
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Domyślnie

Tak, też ustawiam WB na cień. A z ciekawości zapytam jakiej firmy masz ten filtr? (Cokin czy nakręcany?) Ja mam oba B+W nakręcane.

Domyślnie

co do efektu filtrów to mogę polecić link do systemu Cokin są tam przykładowe zdjęcia zrobione z filtrami o których wspomniałeś i tagże innych
    .:[nikon][nikkor][tamron][m42][cokin][lowepro][manfrotto][gimp][ps4][ubuntu][7]:.
    .:KORAB:.

Domyślnie

Wiem, mam zamiar kiedyś zainwesotwać w Cokina. Jednka w niedzielę wyjeżdżam, a nie miałem teraz na to kasy, a poza tym nie miałbym gdzie tego kupić. Dlatego zdecydowałem się na te dwa filtr B+W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igorzak Zobacz posta
    Tak, też ustawiam WB na cień. A z ciekawości zapytam jakiej firmy masz ten filtr? (Cokin czy nakręcany?) Ja mam oba B+W nakręcane.

Cokin

btw spory wybór filtrów cokina jest w mediamarkt w al. Krakowskiej, i ceny też są całkiem znośne (nie odbiegają od sklepów internetowych itp)
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów