Szukaj
To nie była ocena na oko.
Ja tu widzę przepał.
Ostatnio edytowane przez J51 ; 10-06-2011 o 15:00
D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800
A czym jest stwierdzenie:
?
Ty widzisz… nasz wzrok najlepszy nie jest, np. czasem tak fantastyczna i przydatna rzecz, jak adaptacja oka do otoczenia, może nam przysporzyć wiele problemów w przypadku krytycznego znaczenia barwy. Wystarczy, że będziesz korzystał z czarnej skórki forum, i już masz zmienione postrzeganie, choćby przez pozorny wzrost kontrastu na zdjęciu. Choć to i tak nic w zestawieniu z tym co może nam wyświetlać (albo prędzej nie wyświetlać) monitor. Nawet skalibrowany i oprofilowany, nie daje stu procentowej pewności. Skąd pewność, że masz idealnie ustawioną luminancję i monitor nie grzeje kandelami niczym kaloryfer?A jak faktycznie jest ładnie skalibrowany i oprofilowany to skąd znowuż przekonanie, o idealnym (pojęcie względne) obrazowaniu… że można uznać za pewnik, to co pokazuje?
Tak więc najpewniej trzeba by otworzyć zdjęcie, w takim choćby Photoshopie i sobie zerknąć, jakie to współrzędne RGB wyświetla nam program, w miejscach podejrzewanych o przepał.
Jak widać, na załączonym obrazku, prześwietleń -- brak.
PS.
A poza tym autor pyta o zdjęcie, które poddał konwersji i myślałem, że o nim dyskutujemy. W każdym razie na czarno-białym jest jeszcze ciemniej (niewiele, ale zawsze), w tych obszarach, które wydają Ci się przepalone.
PPS.
Nie patrzeć na kolory zdjęcia, to jest screenshot, więc najpewniej są rozjechane.![]()
Ostatnio edytowane przez swider ; 10-06-2011 o 16:43 Powód: pis.
Jak pisałem wcześniej:
Zdjęcia .NEF wywołane w LR3 następnie .JPG konwertowane są za pomocą oprogramowania NiK Software Color Efex Pro w PS3
Co do przepału to u mnie nie widzę ale istotnie na laptopie jest wrażenie, że biel sukni daje po oczach przy ciemnej skórce forum. Ja bym już skoncentrował się na twarzy, powinna być ciemniejsza czy takie tony są dla was ok? Moim zdaniem są ciepłe i przyjemne dla oka oraz współgrają z klimatem uroczystości, co wy na to ?
Zawsze byłem zwolennikiem dość mocnej konwersji ale szukam alternatyw i czegoś nowegoNie podoba mi się mocna konwersja zdjęć ślubnych i z komunii dlatego wrzuciłem ten temat, żeby poznać opinie innych.
Zachęcam do rozmowy i podzielenia się swoimi doświadczeniami...
Ostatnio edytowane przez Jeger ; 10-06-2011 o 16:56
D800 2xD700 14...200 f2.8, 85f1.4, S14f2.8, 35f2,
Dopiero jak teraz napisales to doczytalem w tamtym poscie
do cz/b fajnie konwertuje silver NIK
co do zdjecia to wg mnie twarz jest ok
ale biele na sukni i kwiatach nie do konca (to juz pisalem w poprzednim poscie)
sama konwersja mi osobiscie jak najbardziej sie podoba
co jakis czas pojawiaja sie jakies promo
ja silvera kupilem ze dwie stowki taniej![]()
Skontaktuj się z nami