Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Domyślnie Canon G3 czy Nikon 4500

Witam.
    Zastanawiam się nad zakupem Canona G3 lub Nikona 4500, na razie lekką przewage ma u mnie Nikon, magnezowa obudowa - design (miałem przyjemność poużywać go jakiś czas - bardzo wygodny) i makro. Canona nie używałem nigdy, martwi mnie to że G3 to plastik - jak intensywne użytkowanie odbija się na aparacie?

Aparat ma mi służyć do:
    - fotografowania małych przedmiotów które sprzedaje na allegro
    - typowych fotek rodzinnych
    - w wakacje wybieram się w Góry Sowie, mam zamiar popstrykać pejzaże
    - jeden z powodów zakupu aparatu to MSPO w Kielcach (Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego)
    jak widać aparat ma mi generalnie służyć "do wszystkiego", celowo nie podawałem szczegółów ponieważ nie jestem w stanie ich sprecyzować.
    Moje doświadczenia to Zenit, i okazjonalnie pożyczony Nikon 4500 i jeszcze jakiś stary, cyfrowy Olympus. Mam pewne doświadczenie w fotografowaniu zdobytą głównie dzięki Zenitowi (przeczytałem kilka książek), nie szukam point&click. Prywatne zdjęcia mam zamiar gromadzić głównie w postaci cyfrowej, możliwe że niektóre będą publikowane w kolorowym czasopiśmie. Mam dostęp do bazy sprzętowej typu statywy itp, dostęp do akcesoriów z tego co wiem jest równie szeroki zarówno do nikona jaki i canona.

Prosze o opinie użytkowników. Dziękuje.

Podobne pytanie zadałem na forum użytkowników Canona:
    http://hazan.emiasto.com.pl/showthre...5431#post45431

P.S. Mam nadziej że to odpowiednie miejsce na forum na takie pytania.

Domyślnie

pomimo tego ze to forum nikona, szczerze polecam Canona G3, to super aparat....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wawa / Jasło

Domyślnie

Tez sie sprzeniewierze wartosciom tego forum i polece Canona. Mialem kiedys G3 - rewelacyjny aparat, robi piekne zdjecia, ma mnostwo mozliwosci, duzo akcesoriow.
    Jesli chodzi o kompakty to Canon chyba nie ma konkurencji, co innego jesli chodzi o lustrzanki
    Jedyna powazna wada dla mnie byla jego szybkosc, albo raczej jej brak. Ale jesli robisz fotki obiektom nieruchomym i w dobrym swietle to jest to doskonaly aparat.

Pozdrawiam
    D90 | 18-200 DX | 35 DX | SB-800 | Nova 3AW | Coolpix P310
    There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't.

Domyślnie

Dzięki za opinie, kupuje G3

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Hm....to Ci koledzy namieszali troszkę. G3 to faktycznie udany Canon, ale niedocenienie tutaj 4500 jest tez troche niesprawiedliwe. 4500 to jeden z bardziej udanych Coolpixow.....pod wzgledem jakosci obrazu G3 nie ustepuje, ponadto ma znacznie lepszy od niego tryb makro. Mi sie osobiscie 4500 nie podoba ze wzgledu na design...i tylko tyle. Poza tym, to bardzo udany kompakt Nikona.

Domyślnie

Nie wiem jaki jest Nikon 4500 ale wiem jaki jest G3 bo go miałem.Przeszkadzał mi trochę wolny AF ale reszta bez zarzutu.Rewelacyjne foty - prawie takie same jak z D70
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Mam G3 i bardzo polecam. Ma rewelacyjny obiektyw.
    Tutaj jest przykladowe zdjecie zrobione G3.
    Pozdrawiam
    Jerzy

Domyślnie

miałem Canon G3 i zdecydowanie polecam. Wady to głónie bardzo wolny AF, kiepskie macro i beznadziejny wizjer. Akumulator - rewelacja, solidność obudowy bardzo dobra, jasny i dobry obiektyw.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Ja bym brał tego Nikona. Sprawdza się w trudnych warunkach (tropiki - gorąco i wilgotnie), solidny, b. dobre makro. No, i czasami b. przydatny nietypowy dezajn Na przykład w tłumie nad głowami, przy samej ziemii (pełna kontrola co jest w kadrze).
    Pozdrawiam, Piotrek

Domyślnie

Tylko i wylacznie G3 (mialem i to i to). Obiektyw w 4500 to pomylka. Nikon ma duzo wolniejszy AF niz Canon. Jedyna przewaga N4500 to tryb macro (oczywiscie jesli jestes cierpliwy).
    D3-sta|16-85VR|105VR

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów