Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie Nissin Di622 do D60?

Witam,
    mam zamiar nabyć jakąś niedrogą lampę do mojego nikona D60. Pierwszy wybór padł na Nissina Di622 głównie ze względu na jego cenę (362 zł w FJ) i w związku z tym mam kilka pytań:
    1) czy w ogóle warto kupić tą lampę do współpracy z D60?
    2) czy nie będzie problemów jeżeli mam zamiar używać jej z takim kablem: http://allegro.pl/kabel-przewod-sync...614183640.html
    3) może warto zainwestować w jakieś bezprzewodowe wyzwalacze, i jeśli tak to jakie?
    4) Warto dopłacać do Nissin Di622 Mark II (122zł różnicy)
    5) Jak w praktyce wygląda współpraca tej lampy z aparatem? Czy za każdym trzeba wybierać moc błysku, czy może jest jakiś tryb automatyczny?

To chyba byłoby na tyle, z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
    ND60 || N18-55 || N50 1.8G || N35 1.8G AF-S i... Od czegoś trzeba zacząć

Domyślnie

1. Z tanich lamp, warto.
    2. Teoretycznie nie powinno być problemów
    3. Jeśli w ogóle działa z radiami, to RF-602
    4. Warto, jeśli zamierzasz przesiadać się na jakieś body od 70 w górę, bo wykorzystasz CLS
    5. Lampa ma pomiar automatyczny iTTL
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź a powiedzcie mi czy jeżeli użyję tej lampy to czy będę mógł stosować czasy krótsze niż 1/200s?
    ND60 || N18-55 || N50 1.8G || N35 1.8G AF-S i... Od czegoś trzeba zacząć

Domyślnie

Używam tej lampy właśnie z D60 - nie mam żadnych problemów. Warto.

Poczytaj tutaj o wyzwalaniu lampy na odległość.
    N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarny_j Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź a powiedzcie mi czy jeżeli użyję tej lampy to czy będę mógł stosować czasy krótsze niż 1/200s?
    Nie.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Witam!
    Jestem nowym użytkownikiem i chciałem się podpiąć do tego tematu z moim pytaniem. Otóż interesuje mnie czy da się podłączyć lampę Nissin Di622 MARK II do Nikona D60 tak jak na tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=4Q_Fu4qnRL4&hd=1 od minuty 2:35, tj żeby używać lampy Nissin ustawionej w innym miejscu i lampy wbudowanej w body na raz, jednocześnie? Najlepiej bezprzewodowo. Czy jest taka możliwość czy nie bardzo gdyż jest to funkcja lepszych aparatów?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SIMIO Zobacz posta
    Witam!
    Jestem nowym użytkownikiem i chciałem się podpiąć do tego tematu z moim pytaniem. Otóż interesuje mnie czy da się podłączyć lampę Nissin Di622 MARK II do Nikona D60 tak jak na tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=4Q_Fu4qnRL4&hd=1 od minuty 2:35, tj żeby używać lampy Nissin ustawionej w innym miejscu i lampy wbudowanej w body na raz, jednocześnie? Najlepiej bezprzewodowo. Czy jest taka możliwość czy nie bardzo gdyż jest to funkcja lepszych aparatów?
    1. To co widać od 2:35 to CLS/AWL. Do tego trza korpus ze sterownikiem (Masterem) lub osobny sterownik (lampa z Masterem, lub SU800).
    2. W przypadku D60 i DI622 II pozostaje jedynie fotocela (bez dodatkowych wydatków), albo dokupienie radyjka. Praca oczywiście w trybie M.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Uprawnienia umieszczania postów