Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    dejagore - a kto mowil ze kasa nie gra roli!!! to jest wyprawa po kosztach! mam osobna pule do wydania na sprzet foto, ale to nie jest worek bez dna! do tego jest jeszcze masa innych rzeczy: GPS, osprzet zimowy, namioty, spiwory puchowe, maszynki benzynowe, szczepionki, leki przeciwmalaryczne, wizy... mozna wymieniac bez konca. Koszta robia sie na prawde powazne.
    jesli chodzi o tel satelitarny, to obok tego ze jest nieziemsko drogi (trzeba liczyc jakies 1000$) to w dodatku jest stosunkowo ciezki. jezeli nie uda sie na niego znalezc sponsora to niestety bedziemy sie musieli bez niego obyc. jezeli ktos pozyczy/zafunduje to wezmiemy. poki co pracuje nad tym

w kwestii laptopa - to jest sprawa warta przemyslenia... tak sie sklada ze wlasnie teraz uzywam sony vaio (seria sz220, ten 13 calowy) i sobie bardzo chwale. myslalem zeby sie pozbyc go przed wyjazdem, zyskujac troche dodatkowej gotowki, ale mozliwe ze moze warto bedzie go podmienic na tego jeszcze mniejszego vaio (czy moze zostac przy tym??? sugestie? ) ... to by bylo niezle rozwiazanie, chociaz troche sie go boje. dookola swiata z laptopem? obciachowo troche do tego boje sie ze by po prostu nie wytrzymal... jeszcze waga...

a ta toshiba fajna, ale nawet sprzedajac swojego vaio za ok 1000$ to jak widze musialbym dolozyc drugie tyle.. troche duzo..

dzieki za dobra sugestie
    Art.
    jeśli chodzi o sponsora na tel. sat. to szczególnie wśród sprzedawców będzie ciężko (w polsce) Pewnie wiesz jaki jest koszt samego połączenia. Chodź coś w rodzaju nera-bgan byłoby dla ciebie wybawieniem w tym momęcie. Chodź z drugiej strony max co na tym uzyskasz to 144kbps. Jest jeszcze worldpro które tak naprawdę powstało z myślą o przesyłaniu danych typu zdjęcia z prędkością 384kbps (spora część fotografów wojennych na nich teraz leci), mały, lekki bo 1kg, ma baterie wystarczającą na kilka godzin upload'u ale koszt łącza jest masakrycznie drogi niestety
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Domyślnie

Macie sponsora?

Pogadaj z Bergsonem we Wrocławiu, dadzą ci rabat na ich sprzęty ~50% (namioty, kurtki, plecaki....).
    Skoro Nepal, góry, to uderz też do HiMountain.

ps. w trakcie wyprawy po australii, używałem cf->cd, ale w przydrożnych sklepikach/kafejkach. Za płytę chcieli od 5 do 12 $AU.
    Ostatnio edytowane przez wizja ; 31-01-2007 o 09:55
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Płock

Wink

Panie ARTX - czytam te Wasze wypociny i się uśmiewam, przyznam szczerze że nie doczytałem do końca, ale i tak mam mokro w oczach Problem z prądem rozwiąze Pan tu: http://www.silva-outdoor.de trzeba wydać parę euro na solar system do: ładowarka do paluszkow, zasilanie i ładowarka do laptopa oraz pojemniki akumulatorowe do 9Ah i wiele innych wyprawowych przydatności. Wypalarka moze być, ale prosze pamiętać że takowy sprzęt w podróży może ulec uszkodzeniu jak wszystko inne, szczegolnie że są to delikatne urządzenia. Polecałbym jednak databanki o dużej pojemności dysków, jakie nie wiem? Sam mam 20gb i mnie wystarcza, szczegolnie że nie robie dużo zdjęć.
    Żegnam Was już czas...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Płock

Cool

Cytat Zamieszczone przez KJO Zobacz posta
    jeśli chodzi o sponsora na tel. sat...
    to polecam ten link: http://www.wildworks.co.nz/csr/home_pl.php Polak przejechal rowerem najtrudniejszy szlak australii i korzystal z satelitarnego telefonu http://www.iridium.com/ sponsorowanego, dowiesz się też o innym sprzęcie przydatnym w tak dlugich wyprawach, miedzy innymi o sprzęcie SILVA do ktorego wcześniej dałem link. Życzę Ci udanej wyprawy i pozdrów odemnie Ghorka Nepal House w Katmandu http://www.thekhukurihouse.com/Conte...q=&in=&frm=adv tylko sie nie pokalecz, ich scyzoryki są bardzo ostre, ja sobie taki przywiozlem
    Ostatnio edytowane przez fotograf62 ; 31-01-2007 o 11:01 Powód: dodanie linku
    Żegnam Was już czas...

Domyślnie

trochę z rozbawieniem czytam o tel satelitarnym. Chcecie przez niego wysyłać kilkaset !!! Gigabajtów danych? Na to może stać bogate stacje telewizyjne dające relacje z wojny. ArtX może wysłac w ten sposób może kilka zdjęć, ale nie efekty 2 lat.
    Ładowarka słoneczna to za to bardzo dobry pomysł - ale jakaś naprawdę dobra i silna, często podają optymistyczne parametry ładowania, ale w praktyce okazuje się, że nie jest tak dobrze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotograf62 Zobacz posta
    to polecam ten link: http://www.wildworks.co.nz/csr/home_pl.php Polak przejechal rowerem najtrudniejszy szlak australii i korzystal z satelitarnego telefonu http://www.iridium.com/ sponsorowanego, dowiesz się też o innym sprzęcie przydatnym w tak dlugich wyprawach, miedzy innymi o sprzęcie SILVA do ktorego wcześniej dałem link. Życzę Ci udanej wyprawy i pozdrów odemnie Ghorka Nepal House w Katmandu http://www.thekhukurihouse.com/Conte...q=&in=&frm=adv tylko sie nie pokalecz, ich scyzoryki są bardzo ostre, ja sobie taki przywiozlem
    na 30 dni to bez problemu można załatwić. Ale nikt ci nie da na dwa lata satelity.
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    trochę z rozbawieniem czytam o tel satelitarnym. Chcecie przez niego wysyłać kilkaset !!! Gigabajtów danych? Na to może stać bogate stacje telewizyjne dające relacje z wojny. ArtX może wysłac w ten sposób może kilka zdjęć, ale nie efekty 2 lat.
    Ładowarka słoneczna to za to bardzo dobry pomysł - ale jakaś naprawdę dobra i silna, często podają optymistyczne parametry ładowania, ale w praktyce okazuje się, że nie jest tak dobrze.
    ja swojego posta z lekkim przekąsem napisałałem. Bo podałem jakie są transfery na takich urządzeniach. Ale fakt że worldpro jest używane przez fotoreporterów z tym że oni nie wysyłają tym po 50 zdjęć tylko max kilka...

Domyślnie

Tu nie chodzi o szybkośc przesyłania danych. To inna sprawa. Tylko o ilość tych danych. Zresztą - czy sieć pobiera za czas, czy za pakiet kb to na jedno pewnie wyjdzie. Polskie sieci oferujące dostęp do internetu mają w abonamencie bardzo małe limity transferów. Ja robię do 8 GB dziennie, załóżmy nawet, że będzie to codziennie 1 GB, ale przez 2 lata - to da 700 GB (a nie MB).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tu nie chodzi o szybkośc przesyłania danych. To inna sprawa. Tylko o ilość tych danych. Zresztą - czy sieć pobiera za czas, czy za pakiet kb to na jedno pewnie wyjdzie. Polskie sieci oferujące dostęp do internetu mają w abonamencie bardzo małe limity transferów. Ja robię do 8 GB dziennie, załóżmy nawet, że będzie to codziennie 1 GB, ale przez 2 lata - to da 700 GB (a nie MB).
    dokładnie

Domyślnie

nie no, teraz to ja czytam z ubawieniem : )
    mowiac o tel satelitarnym nie mialem absolutnie mysli o przesylaniu danych! takie urzadzenie traktuje JEDYNIE jako cos, co moze mi uratowac zycie, a nie ktorym sobie bede pisal bloga i przegladal newsy na onecie, wiec w tym miejscu sie nie zrozumielismy.

WIZJA - ...ale czy mozna bylo dostac plytki taniej? powiedzmy zamiast wchodzac do przydroznego sklepiku/kafejki zejsc z glownej ulicy, popytac ludzi i cos zalatwic? bo wiesz, w wielu miejscach ceny sa takie, jakie naiwni turysci sa w stanie zaplacic, ale w 95% przypadkach mozna zorganizowac wszystko 5x taniej.

Panie fotograf62 - milo mi, ze Pana to bawi, smiech to zdrowie dziekuje za linka, a nastepnym razem prosze jednak przeczytac co jest wyzej, bo prad to w tej kwestii najmniejszy problem. W Kathmandu oczywiscie bedziemy, ale zanim tam dotrzemy to troche zejdzie (po drodze jeszcze caly bliski wschod, potem jakies treki w Karakorum, Tien-szan.. troche nam zejdzie) - pozdrowie. Dzieki za linki.

JACEK - jak mowilem, nawet mi przez glowe to nie przyszlo, zeby przesylac foty przez telefon, w ktorym minuta polaczenia to ponad 1$, transfer nedzny, a sam kosztuje blisko 1000$

KJO - Zdaje sobie sprawe, ale cuda sie zdarzaja moze komus bedzie niepotrzebny widzialem na Ebayu aukcje, w ktorych np. ktos kupil sobie iridium na wypadek wojny do schronu, ktory ma w ogrodku, a ze mu sie znudzila mysl o katastrofie, to postanowil sprzedac, i poszlo .... calkiem tanio.

Dzieki za odpowiedzi, szczegolnie te konkretne.
    Przepraszam, ze tak na raz odpisuje, ale te 7h roznicy...
    pozdrawiam
    Art.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów