Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Komunia Św.

Domyślnie Komunia Św.

Witajcie.

Być może widzieliście mojego posta o filtrach: polaryzacyjnym i szarym, teraz szukam kolejnej porady.
    Wiele osób pisze na sieci że od chwili kupna filtra polaryzacyjnego poprostu nie ściągają go z obiektywu, bo jak nie ma okazji przyciemniania nieba (uwydatniania chmur) to zawsze chociaż zredukuje odblaski.

No i właśnie, nie wiem co ja mam z tym zrobić. Zbliża się Komunia Św. mojego chrześniaka (nosi okulary)i zapewne wezmę mojego D90 + 18-108 f/3,5-5,6 VR i 50 f/,8 + SB900 do kościoła żeby coś popstrykać. Broń Boże że niby to mają być oficjalne fotki z uroczystości, poprostu będę traktował to również jako szkolenie w terenie.
    Nie wiem jak daleko będę od chrześniaka więc powoli przygotowywuje się na użycie m.in. mojego kita 18-105 f/3,5-5,6 wraz z nakęconym na niego "polarem" (kościół jest mi nieznany, a z tego co wiem to nawet nie kościól tylko jakaś stara kotłownia przerobiona na kaplicę, kościół dopiero w planach bo to nowa parafia, więc warunki świetlne nie są mi znane). Wiem że polar zabiera trochę światła więc, autmatycznie wydłużą się czasy naświetlania.

I tu nasuwają mi się wątpliwości:
    1) Czy mogę używać polara w kościele/kaplicy doświetlając się SB-900. (czy go wogóle zdjąć na tą okazję)
    2) Czy jak będę chciał pstryknąć coś tylko ze światłem zastanym na polarze (lampa Off) może być kiepsko (zdjęcie poruszone bo np czasy będą długie) bo np przysłona 3,5 lub 4,5 nie wyda. (za ciemno)
    3) Tak naprawdę jeszcze nie eksperymentowałem dużo z wyższym ISO niż 200-640 - bo obawiam się że wtedy będą pojawiać się szumy. ale chyba trzeba będziepraktykować
    4) Oczywiście jak tylko będę widział możliwości użycia mojej N 50mm f/1,8 to natychmiast na nią się przesiądę.

Głównie mi chodzi o to czy używać tego polara nakręconego na kita N 18-105 czy go wogóle zdjąć na tą okazję.

Pozdro

Sebastian.

Zamówiłem książki Bryana Petersona, "Zrozumieć Ekspozycję i Czas naświetlania" ale nie zdąrzę ich przeczytać do tego momentu.

Domyślnie

Odpuść sobie polara w takich warunkach, zabierze Ci masę światła a w zamian co da więcej? podkreśli chmurki na sklepieniu?
    Z resztą wejdziesz do tego kościoła/ kaplicy wyjmiesz aparat i sam zobaczysz jakie będziesz miał czasy z założonym polarem i że nie da rady, chyba że na iso pierdyliard.
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

Kościół czy to kaplica nie zawsze jest tam jasno polar na słoiku to -zły pomysł, polar + kit 18-105 bardzo zły pomysł. Czasami ze światłem 2.8 i lampą jest ciężko.
    Jedyne co mogę powiedzieć to życzę powodzenia.
    Core 2 Quad q9650 | 8 GB OCZ Reapier | EVGA GTX 680 SC SIGNATURE 2GB | Be Quiet P11 1000W | Win 10 Pro x64 | 120gb SSD | 3TB HDD| CG243W |

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanias Zobacz posta
    1) Czy mogę używać polara w kościele/kaplicy doświetlając się SB-900. (czy go wogóle zdjąć na tą okazję)
    2) Czy jak będę chciał pstryknąć coś tylko ze światłem zastanym na polarze (lampa Off) może być kiepsko (zdjęcie poruszone bo np czasy będą długie) bo np przysłona 3,5 lub 4,5 nie wyda. (za ciemno)
    3) Tak naprawdę jeszcze nie eksperymentowałem dużo z wyższym ISO niż 200-640 - bo obawiam się że wtedy będą pojawiać się szumy. ale chyba trzeba będziepraktykować
    4) Oczywiście jak tylko będę widział możliwości użycia mojej N 50mm f/1,8 to natychmiast na nią się przesiądę.
    Ad.1 Polar zabierze ci dużo światła na i tak już ciemnym obiektywie, do tego dowalisz nieumiejętnie lampą w TTL i będziesz miał na zdjęciach białe ubranka na tle przepastnego mroku.
    Ad.2 Nawet stabilne sceny będą poruszone.
    Ad.3 Nie bój się szumu, D90 ma dobra matrycę i nie oglądaj szumów na cropach 400%
    Ad.4 dobry pomysł.

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elarco Zobacz posta
    Odpuść sobie polara w takich warunkach, zabierze Ci masę światła a w zamian co da więcej? podkreśli chmurki na sklepieniu?
    Z resztą wejdziesz do tego kościoła/ kaplicy wyjmiesz aparat i sam zobaczysz jakie będziesz miał czasy z założonym polarem i że nie da rady, chyba że na iso pierdyliard.
    Rumience na twarzy KS ...

Oszczędny w słowach Awatar bamicz
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanias Zobacz posta
    Witajcie.

Być może widzieliście mojego posta o filtrach: polaryzacyjnym i szarym, teraz szukam kolejnej porady.
    Wiele osób pisze na sieci że od chwili kupna filtra polaryzacyjnego poprostu nie ściągają go z obiektywu, bo jak nie ma okazji przyciemniania nieba (uwydatniania chmur) to zawsze chociaż zredukuje odblaski.

No i właśnie, nie wiem co ja mam z tym zrobić. Zbliża się Komunia Św. mojego chrześniaka (nosi okulary)i zapewne wezmę mojego D90 + 18-108 f/3,5-5,6 VR i 50 f/,8 + SB900 do kościoła żeby coś popstrykać. Broń Boże że niby to mają być oficjalne fotki z uroczystości, poprostu będę traktował to również jako szkolenie w terenie.
    Nie wiem jak daleko będę od chrześniaka więc powoli przygotowywuje się na użycie m.in. mojego kita 18-105 f/3,5-5,6 wraz z nakęconym na niego "polarem" (kościół jest mi nieznany, a z tego co wiem to nawet nie kościól tylko jakaś stara kotłownia przerobiona na kaplicę, kościół dopiero w planach bo to nowa parafia, więc warunki świetlne nie są mi znane). Wiem że polar zabiera trochę światła więc, autmatycznie wydłużą się czasy naświetlania.

I tu nasuwają mi się wątpliwości:

Głównie mi chodzi o to czy używać tego polara nakręconego na kita N 18-105 czy go wogóle zdjąć na tą okazję.

Pozdro

Sebastian.

Zamówiłem książki Bryana Petersona, "Zrozumieć Ekspozycję i Czas naświetlania" ale nie zdąrzę ich przeczytać do tego momentu.
    Ja robiłem ostatnio D5k w kościele komunię z lampą Niisin w sufit i ISO 800 super, a jak dobrze poszło to 1600 ujdzie, więc do 800 można bez problemu
    D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej

Domyślnie

Obawiam się że iso 800 będzie za mało. Nie wiem czy się dostaniesz bliżej aby można było właściwie użyć lampy. Więc zostaw polara w spokoju. Próbuj na kicie. Zobaczysz czy wyrabia. Jeżeli nie to przesiadka na 50 i działasz.
    D700/D300s/D50

Domyślnie

Ja w kościołach nierzadko jadę na ISO 800 przy przysłonach 2.8... Co prawda bez VR. Polara nawet nie zakładaj - przeciętny CPL zabiera 2 działki.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Uprawnienia umieszczania postów