Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: PT04 + 2xTOPCA

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Dziś zgłupiałem już do reszty. Po 10 wybrałem się do sklepu po przejściówkę jack 3.5-jack 2.5 . Zadowolony, że mam przejściówkę pognałem do domu, by sprawdzić efekty. Szybko mina mi zrzędła, jak okazało się, że ta przejściówka jest za duża i nie mogę jej umiejscowić w gnieździe. Zdesperowany zapytałem tatę czy nie wie gdzie może być oryginalny kabel od lampy. Eureka! Pogrzebałem trochę w szpargałach na strychu i jest oto i on. Oryginalny nówka kabelek. Blask w oku powrócił. Do momentu aż do podłączenia. Oto efekt:

Na zdjęciu widać ewidentnie, że sygnał z nadajnika dotarł, jednak lampa nadal nie błyska. Po zwarciu, lub ręcznym wyzwoleniu nie ma problemu. Chyba podjadę dziś do teścia... Macie jakieś pomysły co może być nie tak?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Hm.. to że led w odbiorniku świeci, jeszcze o niczym nie świadczy. Stawiam na jakiś zimny lut w PT-04 ale to tylko zgadywanie. Trzeba pomierzyć i odbiornik i lampę.

Domyślnie

Teraz zgłupiałem do reszty... Próbuję już wszystkiego i oto na co wpadłem: Podłączyłem gadającą lampę do odbiornika i ten sam odbiornik połączyłem kablem synchro z niedziałającą lampą. Efekt jest taki, że obie zagadały. Przy wypięciu z sanek gadającej lampy cisza. Rozumiesz coś z tego?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Faktycznie można zgłupieć Trzeba przedzwonić wszystkie połączenia i obejrzeć ( a najlepiej poprawić ) luty.

Domyślnie

Byłem dziś z kompletem u teścia. Rozkłada ręce i twierdzi, ze sygnał jest za krótki do wyzwolenia. Przy mechanicznym zwarciu nie ma problemu, jednak przy wyzwoleniu elektroniki brak efektu. Natknąłem się w sieci na coś takiego:

Jutro podskoczę ze zdjęciem i postaram się zmostkować tego optotriaka.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Hm... Dziwne, u mnie PT-04 gada ze starymi "młotkami" bez problemu.

Domyślnie

Ktoś rozwiązał podobny problem w ten sposób z lampą canon t 299 - która też nie chciała gadać. Po zabiegu gadała jak szalona. Mam jeszcze jeden dylemat. Producent gwarantuje zasięg do 30m. Ja próbowałem robić zdjęcia w samochodzie z odległości 2m i często mi nie wyzwalała lampa. Bateria 2.7V - czas na wymianę? Na nadajniku 11.5V

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Napięcie w nadajniku jest bardzo ważne, ale zasięg podawany przez producenta jest przesadzony.
    Zobacz tutaj http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=8431&highlight=

Domyślnie

Bardzo ciekawa ta antena. Najpierw wymienię baterie. Jeżeli będzie problem przerobię swój nadajnik.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Sapphiron próbował to z jakimś innym nadajnikiem i nie wyszło, ale z PT-04 u mnie bangla. Zrobiłem to pierwszego dnia testów

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów