Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: PT04 + 2xTOPCA

Domyślnie

Przepraszam za mój niski poziom w tej kwestii. Udało się skutecznie wyzwolić jedną lampę ze spustu. Dobrze ustawiony nadajnik, dokręcony do sanek i jeden zestaw zagadał. Czas synchronizacji bez paska 1/200 - dość zadowalający wynik. Teraz jeszcze uruchomić drugą lampę. Jeżeli wystarczy kabelek PC-mini jack 2.5mm to nei ma problemu. Albo przelutuję z tego co mam, lub postaram się tak wykombinować, żeby odpalała ze stopki bez kabla. Czysto teoretycznie jest to możliwe. Jeżeli jedna gada to druga też musi. Pytanie tylko czy zakleić niepotrzebne styki? I co zrobić z tym zwierającym, który trafia na tworzywo izolujące?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hipcio_stg Zobacz posta
    Przepraszam za mój niski poziom w tej kwestii. Udało się skutecznie wyzwolić jedną lampę ze spustu. Dobrze ustawiony nadajnik, dokręcony do sanek i jeden zestaw zagadał. Czas synchronizacji bez paska 1/200 - dość zadowalający wynik. Teraz jeszcze uruchomić drugą lampę. Jeżeli wystarczy kabelek PC-mini jack 2.5mm to nei ma problemu. Albo przelutuję z tego co mam, lub postaram się tak wykombinować, żeby odpalała ze stopki bez kabla. Czysto teoretycznie jest to możliwe. Jeżeli jedna gada to druga też musi. Pytanie tylko czy zakleić niepotrzebne styki? I co zrobić z tym zwierającym, który trafia na tworzywo izolujące?
    Z zaklejaniem to bym się wstrzymał, najważniejsze jest by zapewnić styk obu potrzebnych pinów. W PT-04 metalową stopkę można odkręcić...
    A więc pod oryginalną stopkę można coś podłożyć. Mam na myśli na przykład blaszkę wyciętą z puszki po Pepsi.
    Oczywiście blaszka musi byc na tyle duża by zapewniała styk do tego nieszczęsnego pina.

Domyślnie

Właśnie się zaniepokoiłem. Próbowałem zrobić test na leżąco. Czyli połączyłem kablami piny (środkowy ze środkiem i drugi z obudową) i próbować wyzwolić. Lampa nie błyska. Po zwarciu w samej lampie nie ma problemu. Testuję na tym samym odbiorniku, więc wykluczam wadliwy odbiornik.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Nic z tego nie rozumiem. Możesz to napisać jeszcze raz?

Domyślnie

Jasne Położyłem na stole obok siebie lampę, odbiornik i aparat z nadajnikiem na sankach. Dwoma miedzianymi kablami połączyłem odpowiednie piny z odpowiednimi miejscami w odbiorniku i po naciśnięciu testu cisza. Czyli podałem przejście tam gdzie hipotetycznie go nie było i nie pomogło. Gniazdo jest aktywne, bo po zwarciu zewnętrznej części (samicy jacka w lampie) ze środkowym pinem wyzwala błysk. Po zapięciu lampy w odbiornik i podobnym połączeniu: zakładam, ze środkowy pin trafia na środek a zewnętrzny kablem na sztywno przytrzymałem z gniazdem i zewnętrzną częścią sanek. Ciemność...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Czyli o ile dobrze zrozumiałem, połączyłeś przewodami lampę z odbiornikiem w ten sposób, że przewody zastępują piny lampy i styki stopki odbiornika.
    Zamień przewody (zmień polaryzację).

Domyślnie

Też próbowałem i bez efektu. Normalnie tracę nadzieję, że uda mi się samemu z tym poradzić. Jak mi się nie uda to jutro wsiadam w samochód i do teścia na stół. On powinien sobie z tym poradzić. Nie zmienia jednak to faktu, że chciałbym sobie poradzić bez jego interwencji.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Chyba jednak lepiej zostawić tą sprawę do jutra. Elektronik z doświadczeniem i miernikiem szybko sobie z tym poradzi.
    Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania dotyczące PT-04, to służę pomocą. Jak już wcześniej pisałem dość mocno się nim kiedys zająłem

Domyślnie

Trafiłem na długi wątek o RCLS. Z tego co doczytałem z braku czasu i finansów projekt zszedł na boczne tory. Spróbuję jutro jeszcze jednej metody. Podskoczę do sklepu po mini jacka 2.5mm i gniazdo PC, zbuduję kabelek synchro. Zakleję całą stopkę i podłączę przez gniazdo. Jak nie zadziała to pakuję się ze wszystkim w auto i do teścia. On na pewno mi pomoże. Dzisiaj już sobie odpuszczam. Dzięki za cierpliwość i to co dotychczas udało się osiągnąć.

Najgorzej jak nie ma instrukcji, a na pudełku produktu są same krzaki

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hipcio_stg Zobacz posta
    Trafiłem na długi wątek o RCLS. Z tego co doczytałem z braku czasu i finansów projekt zszedł na boczne tory.
    Zbyt wiele projektów do realizacji, ale przyjdzie czas i historia zatoczy koło
    Spróbuję jutro jeszcze jednej metody. Podskoczę do sklepu po mini jacka 2.5mm i gniazdo PC, zbuduję kabelek synchro. Zakleję całą stopkę i podłączę przez gniazdo. [/QUOTE]
    Przy podłączeniu kabelka nie ma sensu niczego zaklejać, wystarczy nie mocować lampy w stopce.

Dobranoc.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów