Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    Choć jeżeli Ty Marcinie nie masz pomysłu to tu na forum chyba nikt nie będzie miał.
    Zdiagnozowac problemy, ktorych wynikiem jest pad NXa -- jest niezmiernie trudno -- jesli wrecz nie niemozliwe. Program potrafi sie wykladac co chwila na jednym komputerze, a na drugim dzialac stabilnie. Malo tego. Nawet na takich samych komputerach z takimi samymi systemami -- bywa, ze dziala calkowicie odmiennie. Wg wiekszosci opinii, jest po prostu bardzo wrazliwy na skladniki systemu i/lub podzespoly komputerow. Chyba nikt jeszcze nie sporzadzil zadnej listy komponentow (zarowno soft jak i hard), ktore mu szkodza, tak wiec rozwiazanie problemu jest wlasciwie nierealne. Mi kiedys walil sie na Contrast / Brightness dodawanym do recznie malowanej maski. Przeszlo po jakims czasie, ale nie wiem czy to nie byl czasami ten moment, kiedy zmienilem komputer oraz system operacyjny, i/lub wersje NXa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ciekawostka:

Przykładowy TIFF otwieram w NX2 , klikam na polecenie Size/Resolution i otrzymuję komunikat o nieoczekiwanym błędzie i zamknięciu programu. Innymi słowy NX2 wywala się.

Tego samego TIFF-a otwieram w Corel Photo Paint, nic nie robię poza poleceniem "Zapisz jako", zapisuję go dokładnie w tym samym miejscu, pod tą samą nazwą (nadpisuję), następnie otwieram w NX2 i bezproblemowo klikam Size /Resolution i mogę zmienic parametry - z NX2 nic się nie dzieje.

Rozumiecie coś z tego? Może to jest jakaś wskazówka?

Domyślnie

Ciekawostka:

Przykładowy TIFF otwieram w NX2 , klikam na polecenie Size/Resolution i otrzymuję komunikat o nieoczekiwanym błędzie i zamknięciu programu. Innymi słowy NX2 wywala się.

Tego samego TIFF-a otwieram w Corel Photo Paint, nic nie robię poza poleceniem "Zapisz jako", zapisuję go dokładnie w tym samym miejscu, pod tą samą nazwą (nadpisuję), następnie otwieram w NX2 i bezproblemowo klikam Size /Resolution i mogę zmienic parametry - z NX2 nic się nie dzieje.

Rozumiecie coś z tego? Może to jest jakaś wskazówka?
    Może być jakiś problem z metadanymi - np. w metadanych jest zapisana jakaś głupia rozdzielczość tego TIFFa (powiedzmy 299,99 DPI) i wówczas się NX wywala na size/resolution. Po zapisaniu w Corelu TIFFa na nowo metadane się zmieniają na np. 300 DPI w pionie i poziomie i już NX sobie radzi z tym.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Może być jakiś problem z metadanymi - np. w metadanych jest zapisana jakaś głupia rozdzielczość tego TIFFa (powiedzmy 299,99 DPI) i wówczas się NX wywala na size/resolution. Po zapisaniu w Corelu TIFFa na nowo metadane się zmieniają na np. 300 DPI w pionie i poziomie i już NX sobie radzi z tym.
    Ha ! Mistrzostwo świata dla Ciebie!

TIFF-y o których mowa to skany wykonane przez Lab. Gdy patrzę na szczegóły tych TIFF-ów bez otwierania w jakimkolwiek programie to pokazuje mi !!!!! :
    Rozdzielczość w pionie : 0
    Rozdzielczość w poziomie : 0

Po operacji jak powyżej z Corel Photo Paint pokazuje się przy podglądzie w szczegółach odpowiednio po 96 dpi.

Domyślnie

Ha ! Mistrzostwo świata dla Ciebie!

TIFF-y o których mowa to skany wykonane przez Lab. Gdy patrzę na szczegóły tych TIFF-ów bez otwierania w jakimkolwiek programie to pokazuje mi !!!!! :
    Rozdzielczość w pionie : 0
    Rozdzielczość w poziomie : 0

Po operacji jak powyżej z Corel Photo Paint pokazuje się przy podglądzie w szczegółach odpowiednio po 96 dpi.
    , cieszę się, że pomogłem - teraz tylko rozwiązanie - batch w corelu - konwersja TIFFa do... TIFFa i potem możesz w NXie obrabiać fotki

Domyślnie

, cieszę się, że pomogłem - teraz tylko rozwiązanie - batch w corelu - konwersja TIFFa do... TIFFa i potem możesz w NXie obrabiać fotki
    Ogromne dzięki za pomoc i wskazówki. Pozdrawiam

Domyślnie

mozesz na helpdesku Nikona zglosic zdiagnozowanie bledu, dla potomnych ...

pzdr.
    A.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    mozesz na helpdesku Nikona zglosic zdiagnozowanie bledu, dla potomnych ...

pzdr.
    A.
    a myślisz, że to coś zmieni? notabene to nie błąd NXa tylko softu z labu, że nie zapisuje poprawnie wartości i Capture wykonuje dzielenie przez zero (ziro jak mówi gwiazda PKO BP)

Domyślnie

no niestety zgłoszenie nic nie zmieni

Domyślnie

notabene to nie błąd NXa tylko softu z labu, że nie zapisuje poprawnie wartości i Capture wykonuje dzielenie przez zero
    Erie -- chyba jednak blad NXa. Szuawar co prawda niezbyt dokladnie opisal, w ktorym momencie NX sie wyklada, ale po informacji:

Cytat Zamieszczone przez Szuwar
    2. Chcę zmienić wartości poleceniem Size/Resolution
    3. NX2 przestaje działać i sygnalizuje mi problem [...]
    wnioskuje, ze NX wyklada sie juz w momencie dodania stepu "Size/Resolution". Przyczyna, ktora zreszta rowiklales, jest oczywista, ale... dlaczego ma sie niby wykladac? PhotoPaint jednak sobie z tym radzi. Zreszta, nie spotkalem jeszcze oprogramowania, ktore sie wylozy, kiedy zdjecie ma jakas dziwna rozdzielczosc. Oczywiscie oprogramowanie labu, ktore generuje pliki z "0" DPI takze nie nalezy do dopracowanych, ale nie zmienia to faktu, ze wykladanie sie NXa na roznych *******ach, swiadczy zdecydowanie przeciwko niemu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów