Close

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 138

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacky Zobacz posta
    Bo widzisz jak jesteś na weselu, to albo służbowo albo jako gość i wtedy nie musisz pamiętać i uważać na sprzęt.
    Moja żona kategorycznie odmawia jeśli ktoś podsuwa nam zaproszenie i delikatnie prosi, aby "...przy okazji popstrykać trochę zdjęć".
    Jak się angażujesz to żona siedzi sama z marsową miną. Odkładasz sprzęt i idziesz się bawić (żona happy), a sprzęcior wtedy kusi profesjonalnego-amatora Lepiej więc wcześniej to przemyśleć, by nie być mądrym po szkodzie

Pozdro - Jacek
    Moja Żona była bardzo zadowolona na tym weselu - duzo tańczyła (większość czasu ze mną), a zdjęć też parę porobiłem, ale nie na zasadzie delikatnej prośby "...przy okazji popstrykać parę zdjęć". A to był tylko jeden człowiek, który nie potrafił uszanować cudzej własności, z innymi ludźmi na tym weselu gadałem sobie o aparatach i nie bylo problemu, nikt inny nawet nie miał zamiaru brać tego spzętu do łapek .

pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Niestety na weselach z niektórymi gośćmi jest problem taki, że jak za dużo sobie wypiją to nic nie dociera. I nawet mała ilość alkoholu likwiduje bariery w zachowaniu.

Ja zawsze staram się tak odkładać sprzęt, żeby nikogo nie kusił. Na parapecie za zasłonką, na krześle wsuniętym pod stół itd. To metody jeszcze z czasów F65. Najlepszą zabawę miałem zawsze patrząc na minę profesjonalistó-amatorów, gdy po paru minutach rozmowy okazywało się, że to analog

Taraz chyba kupię walizeczkę aluminiową z kluczykiem i tam będę wszystko chował
    Dużo sprzętu, mało czasu

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Góra/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aries.mehehe Zobacz posta
    Kolejne pytanie-masakrator (świetnie brzmi, hehe) to "a ile przybliża" Potem są megapixele i czy kręci filmiki, oraz żal, że nie ma lampy błyskowej (ma, tylko trzeba umieć otworzyć)...
    To jeszcze nic!
    Prawdziwe pytanie masakrator to usłyszałem jak moja dziewczyna wróciła kiedyś od koleżanki i się zapytała "Cinek? A twój aparat też ma tryb dzieci i zwierzęta? Bo Gocha ma taki fajny że ma"
    Normalnie ręce mi opadły
    Ostatnio edytowane przez Laku ; 20-02-2007 o 17:24
    +RIP+ Nikkor stopiątka tu spoczywa... wypadł z torby... tak bywa +RIP+

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aries.mehehe Zobacz posta
    Zaczynam się zastanawiać, czy nie przychylić się do pomysłu Krajowego Cech Fotografów -wymyślili ostatnio, że żeby być fotografem i móc pracować w zawodzie, trzeba zdać "egzamin mistrzowski" -bez dyplomu nie ma fotografowania zarobkowego. Oczywiście ich motywy są inne (nie nadążają za zmianami, nie potrafią konkurować z cyfrowym rynkiem) ale przy okazji wycięloby to w pień "pseudofotoprofesjonalistów" -chociaż... na taki egzamin pewnie byłaby niezła opłata, więc ci którzy dziś mają kasę, byli by ustawieni, a ci którzy zaczynają dopiero musieli by sobie darować
    wiesz to nie jest nowosc bo "dawno dawno temu w odległej galaktyce..." zwanym PRL trzeba bylo zdac egzamin cechowy aby byc fotograf i robic z tego biznes. Wiec to pomysl odgrzewany. Ale napewno jestem 100% za tym pomyslem a jakkby jeszcze w cechu jakies fajne kursy organizowali no to juz chyba bym tam spal pod drzwiami .

a co do brania aparatow bez pozwolenia podczas imprez to mam jedna fajna historyjke: jakos tak rok temu robilem jedno takie przyjatko u znajomego z okazji zareczyn. No i zrobilem sobie przerwe bo wypstrykaniu calego filmu zwinolem i wyjelem z puchy. Aparat polozylem na stole i na chwile odszedlem. W tym czasie jeden z podpitych messerszmitów wziol go do lapy i.... zaczol sobie kadrowac na "zombie" no ale szybko kapnol sie ze "ni ma ekranika z tylu" to przylozyl aparat do oka i wciska spust. Ja to widzac podchodze do goscia i sie pytam co on robi i czy to jego aparat a on do mnie ze chcial tylko fotke strzelic jak tancza ale aparat chyba popsuty bo niewyrazny obraz w wizjerze i wogole co to za cyfra bez "ekranika" . Jak tego mistrza uswiadomilem ze to analog to byl w takim szoku jakby sie dowiedzial ze ma raka albo cos . Gosc jeszcze do mnie z textem "kto takim muzeum jeszcze zdjecia robi to jeszcze gdzies wywołuja?" . Myslalem ze padne doslownie. Bylbym kozak jakbym mial srebrengo (koniecznie inny kolor to nie daje rady) i najlepiej kwanona z LCD z tylu rozmiarow telewizora i aby mozna bylo przez niego kadrowac (koniecznie! inaczej to szajs nie cyfra). Matko oto co reklamy robią z ludzmi.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Jakiś czas temu zapytano mnie w jakiej rozdzielczości mój aparat kręci filmy. Jak powiedziałem że nie kręci to pytający był ogromnie zdziwiony że taki duży aparat i nie kręci filmów. A jak powiedziałem ile kosztował to już był zupełnie zszokowany.
    D7000, 18-70DX,50 1.8, 70-300, SB-800

Domyślnie

Jak patrzę na niektórych aRTYSTÓW to też jestem za tym egzaminem. Generalnie jestem na nie, ale przeglądając niektóre galerie (coraz więcej takich, niestety) aż ma się ochotę parafrazować docinkę "jak Cię widzę, to jestem za aborcją" Nabijanie ludzi w butelkę i tyle -duży napis "cyfrowo" do tego fotki gratis na CD do oglądania na DVD i 75% klientów zapomina o sprawdzeniu portfolio... Nie krytykuję oddawania zdjęć tylko na płycie, bo znam takich co tylko tak działają, ale potrafią zdjęcia robić -zasadnicza różnica.

Co do "daj potrzymać aparat" to też nie daję byle komu, choć nie jestem przewrażliwony jak mój znajomy. Jeśli zaś chodzi o pytania filmiki <> cena, to jeśli pacjent "puka się w głowę" i krytykuje mocno, specjalnie dodaję koszt obiektywu, żeby pogłębić wrażenie "ale kicz za taką kasę" a potem uświadamiam ofierze, że się nie zna Jak jeszcze dodaję, że aparat ma "tylko" 6Mpix, to już całkiem patrzą na mnie jak na durnia Cóż... efekty marketingu

PS. A z chęcią bym pooglądał jakieś współczesne fotki ze ślubu/wesela robione analogiem -macie jakieś namiary na galerię w Necie (tylko taką na przyzwoitym poziomie)?

Domyślnie

wy macie przynajmniej cyfrówki ;D wyobraźcie sobie ile ja się musze natłumaczyć... robie w pełnym manualu, pierwsze stwierdzenie to to że też mieli kiedyś zenita. Dopiero po przeczytaniu napisu na korpusie troche im się mina zmienia, a jak wspomne że wartość puszki oscyluje w granicach 2k to robią obrót na pięcie lub też zmieniają temat

jak dobrze pamiętam kolega fIlek wspominał (jak dobrze pamiętam), że www.fotoreflex.com robią analogiem, zresztą firma bardzo znana w mojej okolicy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laku Zobacz posta
    To jeszcze nic!
    Prawdziwe pytanie masakrator to usłyszałem jak moja dziewczyna wróciła kiedyś od koleżanki i się zapytała "Cinek? A twój aparat też ma tryb dzieci i zwierzęta? Bo Gocha ma taki fajny że ma"
    Normalnie ręce mi opadły
    a mój aparat ma tryb "ukryj przed dziećmi i innymi ciekawskimi"

Domyślnie

to ja dołożę swoje 5 groszy byłem kiedyś na małej imprezie i wziąłem swoją "sześćsetjedynkę" zrobiłem kilka zdjęć znajomym, po czy zostałem poproszony o skasowanie ostatniego bo ktoś minę zrobił nie taką ... i tu zonk a ile się musiałem natłumaczyć że podglądu też nie ma bo to analog. ojj ubawiłem się wtedy po pachy!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teh_14m3 Zobacz posta
    wy macie przynajmniej cyfrówki ;D
    nie wszyscy
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów